În Piaţa Universităţi, la fântâna din faţa Facultăţii de Arhitectură, ieri, la ora 16.30, s-au strâns câteva zeci de manifestanţi care au cerut demisia Guvernului şi Parlamentului României pentru superimunitatea dată aleşilor neamului şi pentru proiectul de lege a amnistiei şi a graţierii, care practic îi scapă pe toţi politicienii de dosare penale, înclusiv pe cei condamnaţi deja la închisoare.
Protestarii au strigat „Demisia”, „Jos Parlamentul”, „Parlament de hoti”, „Parlament penal, fugi de tribunal”, „Jos Voiculescu” si „Jos Guvernul!”, „Hotii-n puscarie fara amnistie”, „DNA nu ceda/Noi suntem de partea ta!”. După ora 17.00, numărul protestarilor a crescut.
Mitingul a fost nu numai împotriva superimunităţii parlamentarilor, ci şi contra minciunii pe care USL continuă s-o susţină în continuare, fugind astfel de responsabilitate. Participanţii au cerut egalitate în faţa legii şii alegeri anticipate.
Protestele au început ca urmare a votării, marţi 10 decembrie („marţea neagră”), în Camera Deputaţilor, for decizional, a modificărilor Codului Penal prin care NU mai pot fi anchetaţi pentru fapte de corupţie parlamentarii, miniştrii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii, managerii de regii autonome, de societăţi cu capital de stat sau majoritar de stat, avocaţii, notarii, experţii, executorii judecătoreşti.
Modificările legislative îi scoate pe parlamentari, pe demnitari, pe aleşii locali din categoria funcţionarilor publici şi ei NU mai pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, trafic de influenţă, conflict de interese etc.
Infracţiunile grave pentru care persoanele care se încadrează în aceste categorii sociale (situate deasupra legii penale) NU mai pot fi anchetate, inculpate, trimise în judecată şi condamnate sunt actele administrative emise ( contracte de atribuire de lucrări pe bani publici autohtoni sau fonduri europene, ordinele de ministru, angajarea rudelor. orice alt act administrativ), abuzul în serviciu, traficul de influenţă.
În plus, dacă va intra în vigoare proiectul de lege al amnistiei şi graţierii SE ÎNCHID şi toate dosarele penale ale politicienilor şi clietelei lor cu infracţiuni pedepsite până la 7 ani închisoare, dosare aflate în lucru la DNA sau la alte parchete , ca şi pe rolul instanţelor de judecată, dar în care nu s-au dat pedepse definitive.
Aici intră dosarele lui Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, LIVIU DRAGNEA, ca şi toate dosarele cu fraudele de la referendum, precum şi multe alte dosare. De asemenea, toţi cei condamnati până la 6 ani închisoare vor fi liberi.
Amnistia şterge cazierul penal, aşa că persoane precum fostul premier Năstase sau magnatul Dan Voiculescu, condamnaţi sau judecaţi pot candida din nou la alegeri parlamentare europene sau naţionale sau pot fi numiţi pe funcţii de demnitate publică.
În proiect se prevede că de amnistie şi graţiere NU beneficiază cei condamnaţi pentru corupţie, însă funcţionează PRINCIPIUL de drept pentru care în PENAL funcţionează legea cea mai favorabilă, aşa că în faţa instanţelor care decid cine beneficiază de amnistie sau graţiere NU va fi valabil articolul scris de formă în proiect, potrivit căruia se exceptează faptele de corupţie dacă aceste fapte au fost pedepsite cu închisoare mai MICĂ de 7 ani.
Pe deasupra, de la data de 1 februarie 2014 întră în vigoare şi NOILE CODURI PENALE, care micşorează MULT pedepsele, deci cei care vor părăsi puşcăriile vor fi cel puţin circa 10.000 dintre cei peste 33.400 de deţinuţi, spun specialiştii consultaţi de RL.
Chiar şi cei corupţi, dacă, spre exemplu pentru abuzul în serviciu cu conseciţe deosebit de grave au fost condamnaţi la maximum de pedeapsă de 15 ani, această pedeapsă se reduce la cel mult 5 ani deoarece în textul de lege lipseşte noţiunea de ” consecinţe deosebit de grave ” ( pagube de sute de milioane de euro) produse printr-un act administrativ emis de ministru sau de preşedintele consiliului judeţean sau de alt demnitar.
În plus , a dispărut pedeapsa de până la 20 pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave prin care s-au produs, de asemenea, pagube bugetului de stat de zeci, sute de milioane sau chiar miliarde de euro ( exemplu: contractele Bechtel, Hidroelectrica etc)
Modificările legislative cu dedicaţie pentru politicieni şi clientela lor politică a atras criticile dure ale Comisiei Europene, ale ambasadelor SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Finlanda. Mai mult, însuşi şeful socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swovoda, a criticat dur superimunitate pe care şi-au conferit-o politicienii români.
Modificările legislative operate de parlamentari, agreate de Guvern, relevă faptul că ele sunt dedicate special politicienilor. De aici, protestele declanşate spontan sau organizat pe străzile Capitalei.
Protestul de duminică seara, la care au fost prezente circa 1.000 de persoane, a fost brutal înăbuşit de Jandarmerie, prin folosirea gazelor lacrimogene şi a forţei.
În mod nefericit, abuzurile Jandarmeriei au coincis cu folosirea forţei pentru înăbuşirea protestelor de la Timişoara, din decembrie 1989.