6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii arată legăturile dintre ministrul Videanu şi Ioan Niculae

Procurorii arată legăturile dintre ministrul Videanu şi Ioan Niculae

Domnule ministru, dacă banii se dau direct la agricultură, nu la îngrăşăminte, asta e problema, nu suntem pe drumul cel bun“.

În acest mod decurgea convorbirea dintre omul de afaceri Ioan Niculae şi Adriean Videanu din 26 februarie 2009, potrivit înregistrărilor făcute de procurori în dosarul de subminare a economiei naţionale a foştilor miniştri ai Economiei, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

Potrivit referatului procurorului DIICOT, în anul 2005 s-a constituit o grupare infracţională formată din persoane de la INTERAGRO, de la Ministerul Economiei, ROMGAZ şi de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, care, prin influenţă şi exercitarea intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiei, au acţionat în mod concertat în vederea obţinerii unor importante beneficii materiale necuvenite pentru reprezentanţii SC INTERAGRO în dauna SNGN ROMGAZ SA, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

În dosarul Vosganian-Videanu sunt deja învinuite aproximativ alte 40 de persoane, între care şi patronul INTERAGRO, Ioan Niculae.

Arma lui Niculae:ameninţarea cu greve, proteste, disponibilizarea a mii de persoane

Între 2005-2010, INTERAGRO era distribuitor de gaze naturale către şase societăţi producătoare de îngrăşăminte pentru agricultură, societăţi controlate tot de Ioan Niculae.

CITIŢI ŞI: STENOGRAME. Adriean Videanu a fost INTERCEPTAT de procurori. Cum negocia cu Ioan Nicolae

Licenţele de furnizare a gazelor naturale au fost obţinute de Interagro prima data în 2001 (premier Adrian Năstase, ministru al Economiei Dan Ioan Popescu) pe patru ani, apoi din 2005 a primit licenţă din doi în doi ani, ultima, din februarie 2008, dată pentru o perioadă de trei ani (premier în această perioadă a fost Tăriceanu, iar ministru al Economiei – Varujan Vosganian).

Procurorul considera că INTERAGRO nu avea statutul de consumator eligibil pentru a obţine facilităţile (pentru că nu era producător direct de îngrăşăminte), însă atunci când reprezentanţii statului ezitau în a-i aproba facilităţile, Ioan Niculae ameninţa cu închiderea celor şase fabrici de îngrăşăminte pe care le controla şi cu mitinguri de protest prin sindicatele de la firmele sale.

Cum au fost descoperite aceste infracţiuni

În expunerea rolului omului de afaceri Ioan Niculae de iniţiator şi coordonator al grupului infracţional care a complotat şi subminat economia naţională, procurorul DIICOT a invocat dosarul DNA în care patronul INTERAGRO a fost trimis în judecată alături de baronul PSD de Brăila, Bunea Stancu.

În acel dosar, infracţiunea de corupţie era faptul că Ioan Niculae i-a dat baronului PSD Bunea Stancu un milion de euro pentru campania electorală a lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009.

Din interceptările făcute atunci s-au descoperit indiciile de subminare a economiei naţionale, spun surse judiciare pentru „România Liberă“, indicii care ar fi ajuns la DIICOT, structura specializată pentru a investiga astfel de infracţiuni.

Ce a făcut ministrul Varujan Vosganian

Potrivit procurorului DIICOT, între decembrie 2006-decembrie 2008, ministrul Varujan Vosganian a dat mai multe ordine, valabile până în martie 2009, prin care Ioan Niculae, prin INTERAGRO a beneficiat de facilităţi în livrarea gazelor naturale de la ROMGAZ la preţuri cu mult mai mici decât preţul pieţei.

În contul lui Vosganian, procurorul a reţinut faptul că în 2008, deşi firma INTERAGRO, controlată de Ioan Niculae, avea datorii totale la ROMGAZ de peste 235 de milioane de lei, ministrul a întocmit o notă specială pentru susţinerea facilităţilor în favoarea lui Niculae (nota nr. 13351 din 19 februarie 2008) pe care a argumentat-o personal la o şedinţă de Guvern (premier era Călin Popescu Tăriceanu).

În notă, Vosganian susţinea că fabricile de îngrăsăminte au nevoie de livrare de gaze naturale la preţuri foarte reduse pentru a sprijini agricultura.

În realitate, susţine procurorul DIICOT, cea mai mare parte a îngrăşămintelor fabricate de combinatele lui Niculae, subvenţionate prin gazele naturale achiziţionate la preţuri foarte mici, mergeau la export. Cu alte cuvinte, agricultura românească nu a beneficiat de aceste subvenţii, beneficiarul fiind doar Ioan Niculae.

După aprobarea Guvernului Tăriceanu, Vosganian a emis mai multe ordine de ministru, ultimul ordin de acordare de facilităţi pentru INTERAGRO fiind valabil până în 31 martie 2009. Pentru perioada 2006-2008, în referatul procurorilor prin care cere avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian nu există interceptări de nici un fel. Interceptări există doar cu fostul ministru al Economiei din anii 2009-2010, Adriean Videanu.

Ce a făcut Adriean Videanu

Ministrul Videanu (în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), prin memorandumuri (care sunt aprobate de Guvern, adică sunt decizii colective, nu prin ordine de ministru) a continuat politica lui Vosganian de favorizare a afacerilor lui Ioan Niculae, susţine procurorul DIICOT.

Probele în cazul lui Videanu sunt mai colorate deoarece sunt interceptări telefonice, interceptări de sms-uri, care fac deliciul presei, cititorilor, telespectatorilor şi au impact mult mai puternic decât nişte ordine seci, cu detalii tehnice, plicticoase, cuprinse în documente scrise.

Prima convorbire înregistrată datează din 26 februarie 2009, ora 12.21, când Niculae îi spune interlocutorului său: „Domnule ministru, dacă se dau banii se dau direct la agricultură, nu la îngrăşăminte, asta e problema, nu suntem pe drumul cel bun”.

Procurorul nu precizează, însă, că interlocutorul ar fi Videanu. Procurorul DIICOT îl acuză pe Videanu că, deşi cunoştea cuantumul datoriilor societăţilor lui Niculae către ROMGAZ şi TRANSGAZ, a susţinut în şedinţa de guvern (Guvernul Boc, din care făcea parte şi Victor Ponta) continuarea acordării discount-urilor pentru gazele naturale producătorilor de îngrăşăminte pentru agricultură.

Interesant este că, în referatul procurorului DIICOT Gheorghe Şpaiuc, se face o aserţiune gravă şi anume se aminteşte faptul că Ioan Niculae a beneficiat de facilităţi asemănătoare şi între anii 2001-2004, când premier era Adrian Năstase şi ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu.

Cu alte cuvinte, Niculae a fost un abonat permanent la banii statului.

Prejudiciul pentru perioada de subminare a economiei dintre 2006-2010 a fost estimat de procuror la 130 de milioane de dolari, însă pentru perioada 2001-2004 nu este făcută nici o evaluare. Încă nu ştim dacă pentru fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu este un dosar separat şi că urmează să se ceară şi pentru el ridicarea imunităţii. Ştim, însă, că infracţiunea de subminare a economiei naţionale nu este prescrisă.

Stenograme

Din convorbirile redate de procurorul DIICOT în referat le reproducem pe cele principale.

Convorbire directă dintre Niculae şi Videanu:

Ioan Niculae: Alo!

Adriean Videanu: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.

Ioan Niculae: L-am dat deja.

Adriean Videanu: Da? Bine, ok.

Ioan Niculae: Băi, vezi că nu a ieşit nici acum publicaţia aia.

Adriean Videanu: Ştiu, ştiu, vorbim noi, nu.

Ioan Niculae: Bine, bine.

Convorbire din 8 noiembrie 2009 dintre Videanu şi Marcel Adrian Piteiu, fost director general al ROMGAZ

Piteiu Marcel Adrian: Sub nici o formă nu mai putem da discountul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.

Adriean Videanu: Vii şi…

Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.

Adriean Videanu: OK.

Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.

Adriean Videanu: Vii şi stăm de vorbă.

SMS-urile lui Niculae către Videanu:

Ioan Niculae:Am nevoie să vorbesc cu tine maxim 5 minute pentru a lua decizia corectă. Înţeleg că nici partea care depindea numai de tine nu s-a discutat. Aştept“.

Ioan Niculae:Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna“.

Ioan Niculae:La agricultură părea că nu ai apucat să vorbeşti, dar au stabilit o nouă întâlnire pentru mâine dimineaţă. În rest, pare totul OK  


Adriean Videanu: „Memorandumurile au fost aprobate inclusiv de Ponta“

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat pentru „România liberă“ că are suficiente probe să-şi demonstreze nevinovăţia, că el, spre deosebire de Vosganian, “nu am dat nici un ordin de ministru. Memorandumurile propuse de mine Guvernului au fost aprobate inclusiv de premierul de acum, Victor Ponta”. În legătură cu interceptările, Videanu susţine că au fost scoase din context.

Varujan Vosganian NU a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Insa, in cadrul unei conferinte de presa , el s-a declarat nevinovat.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă