2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialPRIVILEGII. Medicamente ieftine pentru parlamentari. Bolnavii cronic protestează

PRIVILEGII. Medicamente ieftine pentru parlamentari. Bolnavii cronic protestează

UPDATE: Redeschiderea farmaciei din Parlament a fost criticată, luni, în plenul Camerei, de deputatul PNL Horia Cristian, care a spus că se delimitează de beneficiile decise, iar, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a replicat că este un lucru bun pentru angajaţi şi că nu este vorba de niciun beneficiu, informează Mediafax.

„Apare pe toate televiziunile că demnitarii şi-au mai decis nişte beneficii, că s-a reînfiinţat o farmacie care practică preţuri mai mici pentru parlamnetari. Eu, în mod clar, vreau să mă delimitez de această lucrare şi vreau să spun că legea este unică pentru toată lumea din România şi că nu există preţuri mai mici sau preţuri favorizante pentru parlamentari, funcţionarii parlamentari”, a afirmat Horia Cristian.

Valeriu Zgonea i-a spus că nu a fost informat de liderul de grup asupra deciziei corecte a Biroului Permanent în legătură cu redeschiderea farmaciei care este un lucru bun pentru angajaţii Camerei Deputaţilor.

„Nu este pentru dumneavoastră, ca deputat, este pentru angajaţii Camerei Deputaţilor. Acest punct a existat şi este şi un cabinet medical de 23 de ani şi nu există niciun beneficiu pentru dumneavoastră şi ceilalţi. (…) Eu cred că pentru angajaţii Camerei care stau până târziu este un lucru foarte bun ca să nu se mai ducă până în oraş pentru o pastilă. Şi am făcut un lucru bun pentru aceşti angajaţi, că beneficiaţi dumneavoastră, ca parlamentari, că beneficiază şi jurnaliştii şi toată lumea care e pe aici…”, a spus Zgonea.

El a adăugat că este o decizie luată în consens cu liderii grupurilor parlamentare. „Nu ne certaţi pe noi, e o decizie luată în consens cu liderii grupurilor parlamnetare, la cererea angajaţilor care lucrează cu noi şi este un lucru bun”, a mai arătat Zgonea, menţionând că „decizia a luat-o Biroul Permanent, nu Valeriu Zgonea”.

Zgonea a explicat, ulterior, necesitatea punctului farmaceutic din Palatul Parlamentului spunând că doreşte o soluţie pentru angajaţii cărora le vine rău, arătând că toţi cei din clădire au nevoie de un prim ajutor şi precizând că nu se poate intra nici măcar cu o targă.

„În orice comună din România există un punct farmaceutic, există o farmacie (…) Aici am avut parlamentari cărora le-a venit rău, angajaţi, şi am stabilit cu Casa de sănătate că asta e cea mai bună soluţie. Avem un om căruia i-a venit rău, nu avem medicamente aici, nu putem face nimic. Atunci facem o chestiune simplă: dacă nu e un medicament compensat, trebuie să aibă tot ce trebuie… o trusă de prim ajutor, în această uzină sunt mii de oameni. Nu mai judecaţi pe cei de la Camera Deputaţilor, de la Senat, Curtea Constituţională, toţi aceşti oameni au nevoie de un prim ajutor, noi nici nu putem să venim nici măcar cu o targă în Camera Deputaţilor”, a explicat Zgonea.

El a mai spus că în toate Parlamentele din lume există un punct farmaceutic de prim ajutor. „Vreau să găsesc o soluţie pentru angajaţii cărora le vine rău”, a adăugat Zgonea.

_ _ _ _ _

Asociaţiile de pacienţi din România cer parlamentarilor să fie şi ei trataţi la fel ca politicienii, adică să aibă farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate în care tratamentele să fie reduse cu 10-20% faţă de preţul pieţei, relatează Mediafax.

„Am rămas fără grai atunci când am citit ştirea (despre facilităţile acordate parlamentarilor – n. r.). Ce pot să spun? Vrem şi noi, pacienţii, să fim trataţi ca politicienii noştri. Aşteptăm o hotărâre a Parlamentului prin care să beneficien şi noi de medicamente reduse cu 10-20 la sută, iar orice medicament pe care nu îl găsim într-o farmacie să fie adus în 2-4 ore şi să nu mai alergăm zile în şir prin zeci de farmacii, pentru a găsi un produs care ne ţine în viaţă”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.

În opinia lui Petre, parlamentarii ar trebui să fie un exemplu pentru populaţia care i-a ales şi să se ofere să plătescă dublu medicamentele pe care le cumpără, iar diferenţa de preţ să permită extinderea tratamentelor pentru categoriile de bolnavi care nu îşi permit nici măcar cele mai ieftine medicamente.

„Aşa ar fi frumos, să acorde mai multă atenţie şi grijă pacienţilor decât propriilor lor persoane. În 2009, am sugerat ca parlamentarilor să le fie interzis tratamentul în străinătate. Să fie trataţi în spitalele din România, pentru a înţelege cum funcţionează sistemul şi care sunt nevoile bolnavilor”, a mai spus Iulian Petre.

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, redeschiderea punctului de eliberare a reţetelor medicale pentru demnitari şi angajaţi din Palatul Parlamentului, care va asigura medicamentele de maximă urgenţă, reduse cu 10-20% faţă de preţul pieţei, iar orice medicament poate fi adus în 2-4 ore, relatează Mediafax.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a făcut acest anunţ, după şedinţa Biroului Permanent, arătând că „s-a aprobat redeschiderea farmaciei, în principal, pentru angajaţi, pentru ca să nu mai trebuiască să meargă în oraş să ridice medicamentele”.

Potrivit memorandumului intern, punctul farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise în reteţele medicale compensate şi cu plata directă, propus spre reînfiinţare, poate asigura medicamentele de maximă urgenţă; medicamente reduse cu 10-20% faţă de preţul pieţei; baza de date a medicamentelor poate fi accesată în timp real de către farmacist, iar orice medicament, inclusiv cele pe bază de reţetă, poate fi adus în 2-4 ore.

De asemenea, se vor elibera reţete compensate şi gratuite (veterani, ASRL şi diagnostic) recomandate de medicii de familie ce deservesc cabinetele medicale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care au contract cu Casa de Asigurări OPSNAJ, se pot elibera reţete de urgenţă şi cronice cu plata directă pentru medicamente ce nu se află pe lista medicamentelor compensate.

Totodată, se vor elibera cu plata directă şi medicamente de urgenţă pentru cazurile consultate de medicii aflaţi în incinta cabinetelor din Camera Deputaţilor şi Senat, în timpul acţiunilor Parlamentului desfăşurate pe perioade mai lungi, cu participarea unor invitaţi sau delegaţii străine.

Memorandumul intern mai precizează că în anul 1995 a fost înfiinţat în incinta Palatului Parlamentului un cabinet medical care să asigure servicii de specialitate pentru delegaţii, participanţi la diverse conferinţe şi acţiuni ce se desfăşoară în Camera Deputaţilor, precum şi pentru deputaţi şi salariaţi, iar în anul 1998, „în urma numeroaselor solicitări venite din partea demnitarilor şi a salariaţilor”, s-au dat în folosintă un cabinet stomatologic şi un punct farmaceutic.

Punctul farmaceutic a fost desfiinţat în anul 2007, iar, în prezent, s-a prelungit acordul cu CMDTAMP şi trebuie reînfiinţat punctul farmaceutic, se arată în memorandum.

„Având în vedere prelungirea acordului cu Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicina Preventivă ( CMDTAMP), vă aducem la cunoştinţă, spre aprobare, că în urma discuţiilor dintre reprezentanţii CMDTAMP şi cei ai Camerei Deputaţilor, pentru a fi în concordanţă cu prevederile legale, s-a convenit continuarea activităţii cabinetelor pentru medicina de famile care asigură asistenţă medicală şi intervenţiile de urgenţă împreună cu serviciul SMURD, precum şi reînfiinţarea punctului farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise în reţetele medicale compensate şi cu plată directă”, se menţionează în memorandum.

Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă