26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimăria Capitalei află, marţi, dacă păstrează cele şapte hectare din Parcul Herestrău

Primăria Capitalei află, marţi, dacă păstrează cele şapte hectare din Parcul Herestrău

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor decide, marţi, dacă cele şapte hectare din Parcul Herestrău vor rămâne în proprietatea municipalităţii. Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marţi, că speră în dreptatea pe care o va face justiţia, informează Mediafax.

"Eu sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia, am încredere şi, de aici înainte, nu facem altceva decât să convieţuim. Nu mă apuc să dărâm o serie întreagă de lucruri, de altfel eu nici n-aş putea, încă el fiind considerat proprietar", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Edilul a precizat că a venit la procesul de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a susţine moral ideea că suprafaţa de şapte hectare din Parcul Herăstrău, pentru care municipalitatea se judecă de foarte mulţi ani, "reprezintă proprietatea domeniului public, şi nu facem exerciţii de imagine".

"La fiecare clădire de acolo, am discutat de-a lungul anilor cu proprietarii, i-am rugat să refacă ceea ce era în Parcul Herăstrău, cum ar fi cluburile şcolare, cluburile de yachting, primind şi aprobare pentru a funcţiona într-un parteneriat cu Administraţia Lacurilor şi Parcurilor. Sigur că mulţi nu au primit aceste autorizaţii pentru o serie întreagă de cauze legate de lege şi nu am putut să trec peste acest lucru. Au fost cazuri când construcţii edificate fără autorizaţie, aşa-numite construcţii temporare, au fost desfiinţate de-a lungul celor şase ani de zile", a adăugat primarul Capitalei.

Întrebat dacă va încerca să îi exproprieze pe cei care au restaurante în Parcul Herăstrău, Sorin Oprescu a răspuns că totul depinde de hotărârea pe care o va da instanţa.

"Am reuşit în şase ani de zile să recuperăm 120.000 de metri pătraţi, am desfiinţat aproape 2.800 de construcţii ilegale, făcute pe spaţiul verde, iar în parcuri am reuşit să obţinem pe calea dreaptă, de multe ori a justiţiei, 30.000 de metri pătraţi. Nu pot să las parcurile şi nu pot să nu mă intereseze toate aceste lucruri, atâta timp cât spaţiul public s-a îngustat în cei 25 de ani care au trecut de la momentul 1990", a completat Oprescu.

Anterior Sorin Oprescu, a declarat că terenul de şapte hectare din parcul Herăstrău, pe care Carol I l-a lăsat moştenire bucureştenilor, este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat.

"Marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, se va decide dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi terenul pe care Carol I li l-a lăsat moştenire. Lupta împotriva ilegalităţilor comise de diferite persoane pe spaţiul verde al Capitalei am început-o din primul mandat al meu, multe terase ilegale au fost demolate în locul lor fiind amenajate locuri de joacă pentru copii. Sper ca marţi Curtea de Apel Bucureşti să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul a explicat că, în 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău.

"Acest lucru în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002, reprezentanţii Clubului de yahting sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reuşit să-şi desfăşoare, cu greu, activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului", a mai spus primarul Capitalei arătând că la sfârsitul anului 2008 Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

Ulterior, BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studențesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admiţând cererea municipalitătii de a-şi apăra un teren care-i aparţinea încă de pe vremea lui Carol I. Regele Carol I a despăgubit atunci toate persoanele care deţineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului, a mai explicat Oprescu.

"Imediat după ce am ajuns cu ei la Tribunal, au început şi presiunile, ameninţările. Ne-au trimis controale după controale, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spaţiu, ce nu aparţinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat. Chiar şi instanţa ne-a dat dreptate şi au rămas puţin surprinşi de câte documente le-am pus la dispoziţie", a declarat Liviu Doară, antrenor de iahting la Clubul Sportul Studenţesc (CSS).

Dacă marţi, 17 februarie, Curtea de Apel va da câştig de cauză Primăriei Municipiului Bucureşti şi celor de la Clubul Sportiv Studenţesc, automat cei 70.000 de metri pătraţi din Herăstrău vor reveni în administrarea municipalităţii.

Procesul este pe rolul instanţelor de judecată de 13 ani.

Cele mai citite

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...
Ultima oră
Pe aceeași temă