6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Victor Ponta renunță la titlul de doctor la peste doi ani...

Premierul Victor Ponta renunță la titlul de doctor la peste doi ani de la izbucnirea scandalului de plagiat. Universitatea București admite cererea lui Ponta

UPDATE 16.02: Universitatea București a luat act de cererea premierului de a renunța la titlul de Doctor în Drept și ”va întreprinde toate demersurile legale necesare, în acord cu solicitarea”, conform unui comunicat al UB, remis redacției.

”Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastră și buna-credință cu care, acum, luați în considerare demersul Universității din București și Comisiei de Etică din 2012”, se arată în răspunsul UB.

Consultați răspunsul UB atașat.

UPDATE 15:00 – Victor Ponta poate renunța la titlul de doctor doar cu acordul unui subaltern. Ce sume de bani a câștigat de pe urma plagiatului

***

Premierul Victor Ponta i-a scris, marți, rectorului Universității București, pentru a-l înștiința că renunță la titlul de doctor în Drept, pe care l-a obținut în 2003.

Premierul susține că este un gest pe care ar fi trebuit să îl facă ”mai demult”, dar nu a vrut, pentru că s-a considerat ”de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării” și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic, se arată în documentul postat pe Facebook.

Citește și: Victor Ponta, acuzat de un nou plagiat

Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a fost subiectul unor acuzaţii de plagiat.

În 2012, în revista Nature au fost publicate informaţii conform cărora premierul Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat, publicaţia arătând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat atunci că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând însă că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD), a declarat însă a citit raportul Universităţii Bucureşti privind plagiatul lui Victor Ponta şi că are nevoie de "determinare juridică" în acest caz. Ulterior, Andronescu a susţinut că nu are competenţe pentru a-i retrage titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar.

Tot în 2012, Consiliul Naţional de Etică a transmis că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

În luna martie a acestui an, instanţa supremă a decis că Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, după ce a fost respinsă contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru, prin care au cerut infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi redeschiderea dosarului, decizia fiind definitivă.

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

Redăm scrisoarea:

”Stimate Domnule Rector,

Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Citește și: Teza de doctorat a lui Ponta CONSTITUIE un PLAGIAT VĂDIT – raportul juriştilor

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.

Cu stimă,
Victor Ponta”.

Cele mai citite

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă