12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Elena Udrea poate fi ARESTATĂ. Toate cererile DNA, aprobate de Parlament

UPDATE: Elena Udrea poate fi ARESTATĂ. Toate cererile DNA, aprobate de Parlament

Camera Deputaţilor a avizat, luni seară, toate cele şase cereri ale DNA, în cazul deputatei Elena Udrea.

UPDATE: 0:32: A şasea solicitare a DNA, de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în dosarul Microsoft, a fost aprobată în plenul Parlamentului, cu 152 de voturi "pentru" şi 82 "împotrivă"'.

UPDATE 23:47: A cincea solicitare a DNA, de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în dosarul Microsoft, a fost aprobată de parlamentari cu 205 voturi „pentru” şi 65 voturi  „împotrivă”.

UPDATE 23:20:  A patra solicitare a procurorilor anticorupţie, de începere a urmăririi penale în dosarul Microsoft, a fost aprobată de deputaţi cu 243 de voturi „pentru” și 50 voturi „împotrivă”.

UPDATE 22:03:  Deputații au aprobat cererea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive pentru Elena Udrea în dosarul Gala Bute, cu 219 voturi „pentru” și 102 voturi „împotrivă”. 

UPDATE 21:20: Deputații au început votul pentru a treia cerere în cazul Elenei Udrea, de încuviinţare a arestării preventive în dosarul Gala Bute. 

UPDATE 21:13: A doua cerere referitoare la începerea urmăririi penale împotriva Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în dosarul Gala Bute, a fost aprobată de deputați cu 278 de voturi „pentru” și 50 „împotrivă”.

UPDATE 23:05: Hotărârea de ridicare a imunităţii deputatei Elena Udrea a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 22:17: Prima cerere de arestare, pe numele Elenei Udrea, a fost aprobată cu 219 voturi pentru şi 102 voturi împotrivă.

UPDATE 21:16: A doua cerere urmărire penală, pe numele Elenei Udrea, a fost aprobată cu 285 voturi pentru şi 49 voturi împotrivă.

UPDATE 20:40: Prima cerere de urmărire penală, pe numele Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, a fost aprobată cu 285 voturi pentru şi 49 voturi împotrivă.

UPDATE 20: 30: Deputatul Elena Udrea a plecat de la Parlament, după discursul susținut în plenul Camerei Deputaților, fără să mai aștepte votul asupra solicitărilor procurorilor în cazul său, menționând că poate vedea rezultatul votului și din altă parte.

UPDATE 20:08: A început votul pentru prima cerere a Direcţiei Naţionale Anticorpupţie de arestare preventivă în dosarul Gala Bute , informează B1 Tv.

UPDATE 19:30: Deputatul Elena Udrea, a declarat, în Plenul Parlamentului, că doreşte să aibă un singur discurs privitor la acuzaţiile făcute pe numele ei.

Ea a transmis parlamentarilor că ceea ce se întâmplă nu are legătură cu Elena Udrea şi că în locul ei ar puteau să fie Victor Ponta sau Crin Antonescu dacă aceştia ar fi spus lucrurile pe care le-a susţinut ea în ultimele săptămâni, despre acapararea puterii.

„Un parlamentar al României, de data aceasta Elena Udrea, este pusă la stâlpul infamiei cu trei cereri de începere a urmăririi penale, trei cereri de arestare preventivă, aşteptând execuţia. (…) Ceea ce se întâmplă astăzi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu puteau să fie Victor Ponta sau Crin Antonescu dacă aceştia ar fi spus lucrurile pe care le-am susţinut public în ultimele săptămâni, dacă ar fi vorbit despre acapararea puterii în mâinile unei singure puteri.
Dacă ar fi fost unul dintre dumneavoastră, tot aici s-ar fi ajuns”, a spus Udrea.

Ea a arătat că este în faţa unei situaţii excepţionale şi că va rosti un singur discurs, după care va lăsa deputaţii să exprime cele 6 voturi.

„Suntem în faţa unei situaţii execpţionale, trei cereri de începere de urmărire penală. O să am un discurs după care vă las să votaţi. Daţi-mi voie să vorbesc despre democraţie, libertate, exercitare a puterii în mod transparent, un discurs cinstit, onest”, a arătat Udrea.

Citeşte şi: Cum s-a apărat Elena Udrea în faţa colegilor din Parlament

Ea a afirmat că timp de 10 ani a luptat pentru statul de drept, independenţa justiţiei şi a vorbit despre ineficienţa Legislativului, adăugând că a greşit deoarece astăzi a scăzut legitimitatea Parlamentului pe fondul clădirii unor instituţii de forţă.

UPDATE 12.49: Blaga: Votăm "la vedere" în cazul Udrea

––

UPDATE 11.21: Premierul Victor Ponta a declarat, luni dimineaţă, că social-democraţii și liberal-conservatorii vor vota pentru ridicarea imunităţii Elenei Udrea.

​"Am discutat despre poziţia noastră ca şi coaliţie de guvernare în tot ceea ce priveşte solicitările Justiţiei. După cum ştiţi, şi grupurile PSD, şi grupul liberal-conservator vom vota pentru ridicarea imunităţilor atunci când această solicitare vine din partea Justiţiei", a spus Ponta.

––- 

UPDATE 10.52: Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat, pentru RFI, că liberalii vor vota pentru ridicarea imunităţii Elenei Udrea.

"În mod evident, la vedere, pentru începerea urmăririi penale şi pentru încuviinţarea arestului preventiv", a spus Orban, când a fost întrebat cum vor vota liberalii.

De asemenea, Ludovic Orban a declarat că din partea PNL nu vor fi surprize în această chestiune, întrucât liberalii sunt şi autorii unui proiect de lege privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare.

"Numai din partea majorităţii guvernamentale pot să apară surprize. În ceea ce ne priveşte pe noi, am votat constant în favoarea solicitărilor formulate de puterea judecătorească. Mai mult decât atât, suntem şi autorii unui proiect de lege privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare", a spus deputatul.

Orban a mai spus că acest scandal a afectat şi imaginea lui Traian Băsescu. 

"În primul rând, are efecte asupra lui Traian Băsescu, pentru că Elena Udrea a exercitat o putere extrem de mare în cei zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu, care nu era puterea conferită de funcţiile pe care le-a deţinut Elena Udrea, ci era puterea cu care a fost învestită informal de preşedintele Traian Băsescu", a adăugat Ludovic Orban.

––-

Plenul Camerei Deputaţilor se va întruni, luni, pentru a se pronunţa asupra cererii de începere a urmăririi penale şi a arestului preventiv, în cazul Udrea.

„Am stabilit, cu această ocazie, pentru că ne-a venit raportul pe primul dosar în cazul doamnei deputat, fost ministru al Dezvoltării, să avem un plen imediat după plenul reunit de luni, cu patru puncte: luăm act de încetarea mandatului domnului deputat Petre Român, al doilea- raportul venit de la Comisia Juridică în primul dosar de ridicare a imunităţii şi începere a urmăririi penale, sub rezerva primirii celorlalte două rapoarte pe care le-am trimis acum la Comisia Juridică”, a spus, joi, preşedintele Camerei Deputaţilor Zgonea, după şedinţa BP.

Comisia Juridică a dat, duminică, avize pozitive în toate cele patru cereri ale DNA, în cazul Udrea.

Elena Udrea prezentă la întâlnirea deputaţilor juraţi, de duminică, a subliniat că niciodată nu a fost împotriva cercetării penale în cazul parlamentarilor care au probleme cu Justiţia.

"Niciodată nu m-am opus cercetării penale. Poziţia mea a fost mereu în favoarea cercetării parlamentarilor care au probleme cu Justiţia. dar ceea ce se întâmplă în cazul meu este excepţional. Într-o singură zi au fost emise trei mandate de arestare preventivă", a declarat Elena Udrea.

Citeşte şi: UPDATE. Comisia Juridică, avize pozitive în cazul Udrea. Ce a declarat deputata înainte şi după şedinţă

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, două avize pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul în dosarul "Gala Bute" şi celălalt în dosarul Microsoft.

În dosarul "Gala Bute", avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influență – două în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declarațiile de avere, precum şi încuviințarea reținerii și arestării deputatului PMP pentru aceste infracțiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declarații de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie", se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP. 

Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...

Bursa de Valori București, în scădere cu aproape 3% pe fondul tensiunilor politice

Declinul pieței vine, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat public, printr-o postare pe Facebook, retragerea PSD de la negocierile pentru formarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă