UPDATE: Florian Walter s-a sustras urmăririi penale și este dat în consemn la frontieră pentru a nu părăsi țara, a declarat procuroarea șefă adjunctă a DIICOT, Elena Hosu.
Walter este suspect într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani care ar fi adus statului un prejudiciu de 20 milioane lei.
Citește și: Interviu din arhiva Rl: Cine e „cumătrul” Walter, omul care face bani ridicând mașinile din Sectorul 1?
Hosu susține că societățile implicate în acest lanț de tranzacții „aveau sedii sociale fără activitate la cabinete de avocatură, erau fără puncte de lucru, iar reprezentanții nu pot fi identificați”.
„Societățile nu aveau mijloace de transport pentru muncitori, circa 200-300 de persoane, ca obiect al acestor contracte, iar în cazul Romprest muncitorii erau folosiți la negru, nu exista o evidență a personalului, nu existau situații de lucrări. Furnizorii acestor companii aveau furnizori care nu declarau livrări, nu existau rapoarte zilnice de activitate, numărul persoanelor sau calificarea lor”, a subliant Hosu.
Pe de altă parte, reprezentanții acestor firme „erau în fapt complici, sau săgeți, carea aveau sarcina de a completa și semna acte bancare, de a retrage bani în numerar și primeau comision din aceste tranzacții”.
Citește și: SRI risca sa piarda paza aeroporturilor
Hosu spune că societățile nu țineau contabilitatea.
„A fost un grup bine organizat cu sarcini bine definite, coordonarea venind din parte reprezentantului Romprest”, a adăugat Hosu.
În perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către Florian Walter care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale „tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.
Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”, fiind retrase în numerar şi preluate de către Walter pentru a le folosi în scopuri personale. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, care pe urmă, îi returnau în numerar lui Walter.
Walter a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi folosite de omul de afaceri în scopuri personale, cât şi de către societatea ROMPREST.
Prejudiciul adus bugetului statului este în valoare totală de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi TVA, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.
–––
Procurorii DIICOT efectuează, miercuri dimineață, percheziții la firma omului de afaceri Florian Walter, patronul companiei de salubrizare Romprest.
Astfel, procurorii efectuează miercuri 37 de percheziții în Ploiești, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul în acest caz este de 18 milioane euro.
Percheziții au loc la sediul Romprest din sectorul 1 al Capitalei, dar și la domiciliul lui Florian Walter.
De asemenea, unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, este implicat în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat omul de afaceri Florian Walter.
Surse judiciare au declarat că Nicolae Capră și soția lui, Cristina, controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai acestuia.
Potrivit surselor citate, suspecții ar fi folosit, în perioada 2012-2014, mai multe firme fantomă cu care au semnat contracte fictive de livrări de bunuri sau prestări servicii.
Nicolae Capră și soția sa au fost trimiși în judecată în luna decembrie a anului trecut, alături de alte 14 persoane, între care Daniel Capră, finanțatorul principal al Petrolul Ploiești, și directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.
Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT Ploiești pentru audieri.