La Cernavodă a plouat în câteva ore cât într-o lună şi jumătate. 97 ml apă/mp în şase ore. În zona centrală, apa a ajuns duminică la circa jumătate de metru. Şuvoaiele au distrus circa 25 de străzi. Mai multe case şi magazine au fost inundate. ”Am început să ne reparăm stricăciunile. Zona centrală a oraşului este plină de mâl. Câteva vagoane de mâl s-au adunat acolo. Toate magazinele din centru au fost inundate, apa ajungând şi la 80 de centimetri. Oamenii aceştia nu au asigurări şi nu le face nimeni asigurări, din cauza zonei predispuse la inundaţii. Sunt inundaţii la fiecare ploaie mai serioasă. Urmează să vedem ce putem face pentru a compensa ceva, cât de cât, mai ales ce este compromis total”, a declarat primarul Gheorghe Hânsă luni dimineaţă.
Problemele din Cernavodă au două cauze. Pe de o parte, nici o reţea de canalizare nu poate face faţă unei ploi atât de intense. Reţeaua de canalizare în centru a fost refăcută în timpul mandatului fostului edil, Mariana Mircea. Actuala administraţie acuză însă faptul că lucrarea nu ar fi fost făcută bine. Pe de altă parte, Cernavodă se află de-a lungul Canalului Dunăre-Marea Neagră, iar acest fapt reprezintă un pericol în perioadele cu ploi abundente. Canalul are şi rolul de preluare şi evacuare a unei părţi din viiturile de pe Dunăre din localităţile limitrofe fluviului Dunărea, dar şi a celor limitrofe din bazinele hidrografice, în cazul ploilor puternice. Canalul reglează astfel debitul Dunării, pe care îl ţine în limite normale. Pentru Cernavodă, acest atu se transformă într-un pericol. Când nivelul apelor din canalul navigabil se ridică, apele se infiltrează prin sol şi prin canalizarea oraşului şi refulează pe străzile oraşului. Cernavodă s-a mai inundat şi în aprilie, atunci când nivelul apelor Dunării a crescut, fapt ce a dus şi la creşterea nivelului Canalului Dunăre–Marea Neagră. Acest fapt a fost corelat cu defecţiunea unei conducte de evacuare a apei de ploaie în canal. Conducta, spun repre-zentanţii primăriei, este defectă de la instalarea ei, acum doi ani. Practic, apa care este pompată în canal se întoarce în oraş.
Potrivit unui comunicat al Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, din cauza ploilor torenţiale, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 13 reclamaţii privind sistemul de canalizare stradal din Constanţa, fiind afectate mai multe străzi din zone diferite ale municipiului.
De asemenea, în Medgidia, din cauza ploilor torenţiale, au fost primite nouă reclamaţii de pe străzile Poporului, Izvorului, Iezerului, Independenţei, Luminii, Fagului şi Răzoare.
„Blocaţi în trafic” din cauza apei
Nici Bucureştiul nu a scăpat de inundaţii. Mai multe bulevarde din Capitală au fost inundate duminică, după ce sistemul de canalizare al oraşului nu a mai făcut faţă ploii care a căzut toată ziua. “A crescut nivelul Argeşului deasupra casetei de deversare şi nu mai au cum să curgă canalele”, ne-a explicat un reprezentant al autorităţilor, sosit pe Bulevardul Tineretului, unul dintre cele mai afectate, pentru a evalua situaţia. Apa a ajuns la aproape un metru pe această şosea, blocând mai multe persoane în maşinile ale căror motoare s-au oprit din cauza umezelii. De asemenea, parcul Lumea Copiilor semăna, mai degrabă, cu o deltă. O situaţie similară s-a înregistrat şi pe Bulevardul Mihai Bravu, unde canalele au dat pe afară blocând intersecţia cu Calea Văcăreşti. Zona a fost deblocată abia în timpul nopţii de duminică spre luni, după intervenţia mai multor autospeciale. (Răzvan Chiruţă)