10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul ANRP 4: Ioan Oltean poate fi arestat preventiv de DNA. Teodorescu...

Dosarul ANRP 4: Ioan Oltean poate fi arestat preventiv de DNA. Teodorescu a scăpat de cătușe

UPDATE 15.45: Cătălin Teodorescu rămâne cu imunitatea parlamentară, cu 153 împotriva arestării și 110 pentru avizarea arestării. 

UPDATE 15.28: Deputaţii au început votul cu bile pentru sau împotriva ridicării imunităţii lui Cătălin Teodorescu. 

UPDATE 15.12Deputaţii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean, acuzat de corupţie în dosarul despăgubirilor ANRP, cu 186 de voturi “pentru”, 112 voturi “împotrivă” şi un vot anulat. Rezultatul oficial urmează să fie anunţat în plen.

—-

UPDATE 14.33: Deputaţii au început votul cu bile pentru sau împotriva ridicării imunităţii lui Ioan Oltean. 

UPDATE 13.11: Cătălin Teodorescu le-a cerut deputaţilor, miercuri, să voteze împotriva arestării sale, pentru că nu ar exista motive temeinice pentru a se lua această măsură. 

“Cred că dacă aş fi păstrat discursul din 3 decembrie anul trecut, cred că ar fi putut să îl recitesc întocmai. Stimaţi colegi, nu am făcut decât să îmi îndeplinesc atribuţiile legale de serviciu în Comisia de Despăgubiri, votul meu fiind egal cu al celorlalţi opt. Comisia se întrunea la interval de una două luni pentru a aproba 1500 de dosare de despăgubire. Ar fi fost un abuz dacă un membru al comisiei s-ar fi opus despăgubirii. Au existat toate avizele necesare, fără nicio obiecţie de la specialiştii instituţiei. Oricum mă aflu sub control judiciar în primul dosar, deci nu este necesară arestarea mea preventivă pentru un caz similar”, a spus Teodorescu. 

UPDATE 12.35: Deputatul liberal Ioan Oltean a spus, miercuri, în Parlament, că a fost ridicat în mod abuziv de la aeroport şi susţine că DNA nu are probe împotriva lui. 

“Mi s-a prezentat procesul verbal prin care eu eram suspect de complicitatea la abuz în serviciu şi trafic de influenţă. După 10 minute de la semnarea acestui proces verbal mi s-a cerut să semnez un alt porces verbal în care eram deja inculpat”, a mai spus Ioan Oltean. 

El a mai declarat că nu a fost niciodată în localitatea Chitila, că nu îl cunoaşte pe denunţătorul său şi nu a luat nicio sumă de bani de la Rotaru Mihai.

UPDATE 12.11: Deputaţii au început dezbaterea cererilor DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor liberali Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, acuzaţi de corupţie în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP, scrie Mediafax. 

PNL şi PSD au anunţat că se vor pronunţa în favoarea ridicării imunităţii celor doi.

UPDATE 12:07: Deputatul liberal Ioan Oltean a declarat, la sosirea la Parlament, că a venit în plenul Camerei, unde se va decide asupra solicitării DNA, pregătit să le dovedească deputaților că ”nu se impune” arestarea sa, scrie Mediafax. 

Pe de altă parte, Oltean a dat de înțeles că se așteaptă, totuși, să fie arestat.“(Rezultatul votului va fi cel- n.r.) care a fost de obicei până acum”, a spus el. 

Întrebat de ce crede că a apărut acest dosar, deputatul a afirmat că nu se poate pronunța, pentru că sunt ”chestiuni” care îi scapă.

—–

Camera Deputaților va discuta, miercuri, cererile DNA de încuviințare a arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu,  urmăriți penal în dosarul despăgubirilor frauduloase de la ANRP. 

Citeşte şi: Dosarul ANRP 4: Comisia Juridică, avize pozitive pentru arestarea lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. Când se va da votul final

Votul asupra rapoartelor Comisiei juridice în cazul celor doi va fi secret, cu bile.

Săptămâna trecută, deputații juriști au dat rapoarte de admitere la cererile DNA pentru arestarea preventivă a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a celor doi deputați, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, “care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

“În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP – Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă