3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialMartor la tragedia din Colectiv, scrisoare deschisă către Arafat: Care mobilizare? Nimeni...

Martor la tragedia din Colectiv, scrisoare deschisă către Arafat: Care mobilizare? Nimeni nu a știut ce să facă

Un martor la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 30 de persoane, le-a adresat o scrisoare deschisă secretarului de stat Raed Arafat şi Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Bărbatul critică mobilizarea forţeilor de intervenţie şi atrage atenţia că cei mai mulţi supravieţuitori au fost scoşi din flăcări de cei „ieşiţi în prima linie”, nu de pompieri.

„Haosul între pompieri, SMURD şi salvări a fost mai mare decât în rândul oamenilor care au reusit să iasă la timp. Am convingerea că într-o situație de amploare (un cutremur de peste 7 grade, să zicem), vor pieri incredibil de mulți bucureșteni. Dacă veți acționa ca acum, la un an după ce n-ați reușit să găsiți supraviețuitorii accidentului din Apuseni, pe cei din lacul Siutghiol, singura șansă este să plecăm toți, absolut toți din țara asta. Să rămâneți singuri, să vă plimbați în liniște printre mormanele de moloz și polistiren din ruinele Bucureștiului”, a transmis martorul în scrisoarea deschisă, publicată de HotNews.

El le-a adresat lui Raed Arafat şi Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă următoarele întrebări: „Ce-o să faceți, care sunt pașii în cazul unui cutremur și cum va pregătiți oamenii – atât cei care intervin în situații de urgență cât și pe noi, cetățenii. Cum pregătiți învățătorii și copiii din școli. Pe cei din instituții publice, pe cei din blocurile și casele vechi, pe turiștii care se îngrămădesc cu miile în hrubele din centrul vechi”.

De asemenea, martorul a scris că pompierii au ajuns la faţa locului destul de târziu şi că intervenţia s-a desfăşurat haotic. Doi pompieri au ieşit repede din club, după ce au rămas fără oxigen.

„După încă un drum în curtea mare a apărut mașină de pompieri și în curând 2 salvări. Câțiva au început să întindă furtune. Salvările au fost imediat copleșite, să vina multe, să vina mai multe. Nu veneau, accesul e dificil. Să-i ducem în stradă, a strigăt cineva inspirat și operațiunea a început instantaneu. Mutau oameni din curtea mică în rondul de la Maternitatea Bucur. Acolo erau deja câteva salvări și smurd. Toți însă au rămas acolo, blocați și năuciți, neștiind cum să procedeze-accesul e dificil. N-a ieșit nici măcar o targă din smurd să alerge spre intrarea clubului atunci, nici una. Toți din mașinile astea se-nvarteau panicați așteptând ordinele haotice. Noroc că oamenii aduceau în viteză răniți și salvările au început să-i preia. Repede înapoi. Doi pompieri foarte tineri își puseseră măștile să între. Au ieșit însă destul de repede și au început să se dezechipeze << Ce faceți, e plin de oameni înăuntru. Nu mai avem oxigen. Luați alte butelii. Nu avem, trebuie să vină>>”, a scris martorul.

În finalul scrisorii, bărbatul a subliniat că nu îi cere demisia lui Arafat, pentru că „probabil o să vină alţii şi mai nepregătiţi. Cere, însă, să i se răspundă la întrebările menţionate mai sus. 

Vineri seară, în clubul bucureştean Colectiv, 30 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanşat de la artificii aprinse în faţa scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity. 

În prezent, 137 de oameni care au fost răniţi sunt internaţi în spitalele din Bucureşti. Dintre aceştia, 27 sunt în stare critică, iar 22 se află la terapie intensivă.În urma tragediei, Guvernul a instituit doliu național pentru zilele de 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie.

Anchetatorii au început, duminică, la Poliţia Capitalei, audierea unor martori de la incendiu. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a preluat coordonarea anchetei. Primele acuzații sunt: omor calificat și distrugere calificată.

O echipă medicală din Israel a venit în România ca să vină în ajutorul răniţilor în incendiu, internaţi la Spitalul Bagdasar Arseni, dar şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Aproximativ 8.000 de oameni de toate vârstele s-au adunat, duminică la prânz, în Piața Universității, pentru a merge împreună până la clubul Colectiv, într-un marș dedicat victimelor incendiului de vineri seară. La clubul Colectiv, au fost întâmpinați de alți 3.000 de oameni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă