12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialMarian Vanghelie, al doilea dosar de corupție: Cum să nu rămân în...

Marian Vanghelie, al doilea dosar de corupție: Cum să nu rămân în cursa pentru Primărie?

UPDATE. Potrivit DNA, Vanghelie este urmărit penal  pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. El este acuzat că, la 14 mai 2008, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat.

”Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale”, transmite DNA.

Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.

În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.
Toate aceste documente au fost aprobate de Marian Vanghelie.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.

În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, Vanghelie a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.

Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

––

UPDATE. Vanghelie spune că este vorba despre un dosar de abuz în serviciu.

„Deci, abuz în serviciu pe un număr de două contracte din anul 2008, pe o licitaţie de salubrizare pe trei luni de zile. (…) A rămas să ne cheme, să luăm dosarul să-l studiem, să facem un punct de vedere”, a declarat Vanghelie, la ieşirea de la DNA, întrebat de jurnalişti ce acuzaţii i se aduc. 

El a precizat că nu se află sub control judiciar. „Nu am niciun control judiciar, deci eu cred că lucrurile pe viitor vor fi întocmai cum trebuie să fie”, a spus Vanghelie. Întrebat dacă rămâne în cursa pentru Primăria Sectorului 5, el a răspuns afirmativ. „Cum să nu rămân în cursă? Nu mă sperie pe mine nimic”, a afirmat Vanghelie. 

––

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, este audiat, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un nou dosar de corupție. Surse din Primăria Sectorului 5 spun că ar fi fost denunțat pentru luare de mită și abuz în serviciu, forma care a generat un folos pentru sine sau pentru altul.

Încă nu au fost furnizate date despre faptele pe care procurorii le au în vedere în noul dosar pentru care Vanghelie a fost chemat  la DNA.  Astăzi, procurorii îi prezintă lui Vanghelie noile acuzații, iar primarul suspendat poate propune probe în apărare sau poate cere termen pentru a studia dosarul. 

La intrarea la DNA, Vanghelie a lăsat să se înțeleagă faptul că este suspect.: ”În România, calitatea de suspect e un lucru obișnuit. Dacă nu ești suspect, înseamnă că ești prost”, a declarat fostul edil de la Sectorul 5.

Vanghelie știa că va fi audiat în acest nou dosar, spun surse apropiate fostului primar, acesta fiind unul dintre motivele pentru care i s-a făcut rău. Miercuri, Marian Vanghelie, a fost dus, de urgență, la Spitalul Universitar, după ce a făcut o criză renală. Tot miercuri, el trebuia să se prezinte la Tribunalul Bucureşti, pentru un nou termen de judecată în procesul în care este judecat pentru fapte de corupţie.

Citește și: Marian Vanghelie, criză renală înainte de procesul de corupție

În 7 iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, unele săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte. În acelaşi dosar sunt judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Citește și: Marian Vanghelie şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5

Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice – Partidul Social Românesc.

– în curs de actualizare – 

 

 

Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă