Un cetatean roman stabilit in Italia sustine ca a dat 50 de euro unui vames de la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac (judetul Arad) pentru a-l lasa sa treaca granita cu masina proprietate personala. Dorel Tapala se intorcea din strainatate, iar, potrivit acestuia, lucratorul i-a solicitat sa plateasca o taxa vamala de 2.500 de euro pentru a putea intra in tara cu masina.
Cum proprietarul autoturismului stia ca nu era necesar sa plateasca acesti bani, a refuzat sa o faca, moment in care a avut de-a face cu vehementa vamesului. „M-a chemat la ghiseul unde se face controlul si mi-a spus pe un ton ridicat sa platesc cei 2.500 de euro sau, daca nu, sa las masina in vama si sa plec cu autocarul sau pe jos. Eu i-am explicat ca nu e nevoie sa platesc pentru ca masina este proprietatea mea personala si detin acte in regula ca sunt proprietar. Dar am pus 50 de euro in pasaportul sotiei si m-a lasat sa trec, spunand ca „vezi ca se poate si asa?””, a declarat Dorel Tapala.
Barbatul a adaugat ca nu intelege practicile vamesilor romani, care nu ezita sa ia mita chiar si de la cei care calatoresc cu toate actele in regula. El sustine ca detinea asupra sa contractul de munca eliberat de patronii din Italia, iar masina figura ca fiind proprietate personala. Tapala este decis sa depuna reclamatie la Directia Generala a Vamilor, pentru a solicita cercetarea angajatului in cauza.
Directorul adjunct al Directiei Regional-Vamale Arad, Ioan Boros, a declarat ca nu stie despre acest caz, dar daca cetateanul respectiv se simte nedreptatit, poate face o sesizare catre Autoritatea Nationala a Vamilor. „Personal nu stiu de acest caz, deoarece la mine nu a venit nimeni sa reclame ca a trebuit sa dea spaga. Daca cetateanul respectiv considera ca a fost nedreptatit in punctul vamal, poate sa faca o sesizare, iar Autoritatea Nationala a Vamilor poate dispune o ancheta administrativa pentru elucidarea cazului”, a spus Boros.
Acest caz vine dupa ce, in urma cu o luna de zile, tot la Vama Nadlac un politist de frontiera a fost prins in timpul unui control cu 50 de euro ascunsi intr-un ciorap, dupa care a fost observat cum arunca 3,5 milioane de lei vechi la cosul de gunoi. Totodata, in masina unui alt politist de frontiera a fost gasita suma de 2.410 euro, a carei provenienta nu a putut fi justificata, iar la pasarela unde sunt controlate autotrenurile de marfa au fost descoperiti, aruncati in diverse locuri, 828 euro, 5 dolari americani si 200.000 lei vechi.
Fata de aceste sume exista suspiciuni ca au fost primite de alti lucratori din cadrul PTF Nadlac de la diversi participanti la trafic, cu scopul de a le inlesni acestora trecerea prin punctele vamale, motiv pentru care au fost sesizati procurorii Parchetului National Anticoruptie Timis, pentru a demara o ancheta – care este in prezent in derulare.
Totodata, duminica a descins in vama aradeana si chestorul Nelu Pop, inspector general in cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, care a declarat ca a dispus detasarea a 40 de cadre angajate ale IGPF care vor ajuta la desfasurarea controalelor vamale, dar vor asigura si rotirea cadrelor, astfel incat politistii de frontiera sa nu fie tentati la savarsirea de acte de coruptie. „Exista la nivelul intregii tari cateva cazuri de politisti de frontiera suspectati de coruptie, insa pana la finalizarea anchetelor nu putem face public nici un nume”, a afirmat comandantul IGFP.
„Va mai dau un exemplu: vama si iar vama. Nu s-a schimbat nimic semnificativ, domnule. Coruptia in vami este la acelasi nivel”. (Traian Basescu)