18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialInsulta si calomnia nu mai sunt infractiuni

Insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni

Astazi, 12 august 2006, intra in vigoare dezincriminarea articolelor 205, 206 si 207 (insulta, calomnia si proba veritatii). Insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni. Mii de procese penale, multe dintre acestea avand ziaristi pe post de acuzati, isi pierd obiectul si ar mai putea fi continuate in civil. Cei care vor sa ceara despagubiri vor trebui sa se gandeasca bine pentru ca vor plati taxe de timbru judiciar in cuantum cu despagubirile pretinse. De astazi, jurnalistii nu mai sunt amenintati cu inchisoarea pentru pretinse “infractiuni” de calomnie.
Una dintre problemele frecvent puse pe tapetul instantelor penale a fost cea a infractiunilor de insulta si calomnie (articolele 205 si 206 din Codul penal), pastrate ca atare dupa 1989. De multe ori, ele au fost folosite de potentati pentru a intimida jurnalistii, condamnati uneori la inchisoare. Dintre acestia, unii au executat efectiv pedeapsa, iar altii au plecat din tara si s-au intors dupa prescrierea faptei. Multi dintre jurnalisti, unii chiar dintre “formatorii de opinie”, au si acum caziere. Peste toate, ziaristi condamnati definitiv si irevocabil au deschis actiune la CEDO, au castigat, iar statul a trebuit sa le plateasca despagubiri.
Primul care a incercat sa schimbe situatia a fost Valeriu Stoica, pe cand era ministrul Justitiei. El a propus si a obtinut o ordonanta de urgenta conform careia cei care deschideau actiune in civil pentru insulta si calomnie erau scutiti de orice taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. In felul acesta, cei care se considerau insultati si calomniati porneau actiunea in civil, ziaristul nemaifiind, in anumite cazuri, amenintat cu inchisoarea. Ordonanta a fost insa abrogata si toti s-au indreptat spre penal, unde nu exista taxa de timbru.
Situatia era nefireasca, nu numai pentru libertatea de expresie, ci si pentru justitie, mii si mii de procese pentru calomnie si insulta incarcand fara rost activitatea instantelor.

Toti acuzatii de insulta si calomnie vor fi achitati

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a avut initiativa dezincriminarii insultei si calomniei. Legea 278, prin articolul 56, modifica Codul penal si alte legi adiacente. Infractiunile de insulta si calomnie au disparut. In lege se stabileste ca vor intra in vigoare la o luna de la aparitia in Monitorul Oficial. Cum dezincriminarea a fost mentionata in Monitorul Oficial la data de 12 iulie, de astazi, 12 august, calomnia si insulta au disparut ca infractiuni.
Urmarea este ca vor fi inchise toate procesele penale privind insulta si calomnia aflate pe rolul instantelor. Actioneaza in acest caz un principiu de drept – in penal se aplica legea favorabila inculpatului. Asadar, inculpatului vinovat de insulta si calomnie i se va aplica legea care dezincrimineaza infractiunile. Conform art. 10, lit. a) din Codul de procedura penala, respectivii inculpati vor fi achitati, pentru ca fapta nu exista. Procedura poate fi initiata de instanta – din oficiu, de procurorul de sedinta sau de una dintre parti.

Actiunea pentru insulta si calomnie frige, de azi, la buzunar

Pana acum, cel care chema in instanta pe cineva care il insultase sau calomniase pornea doua actiuni – una pe penal si alta pe civil. In cea din urma cerea sume (de obicei fabuloase) pentru daunele morale aduse de calomniator. Cele doua actiuni erau judecate de aceeasi instanta. O data cu incetarea cauzei penale, si cauza civila (despagubiri pentru daune morale) care decurge din cauza penala va fi respinsa.
Reclamantul are doua variante – ori sa renunte la proces, ori sa deschida o noua actiune in civil. Numai ca aici intervine taxa de timbru judiciar. Pentru despagubiri reclamantul trebuie sa plateasca o taxa de timbru in cuantum cu suma pretinsa. Iata cateva exemple privind cuantumul:
– taxa minima: pentru 380.000 de lei pretinsi, reclamantul va trebui sa plateasca o taxa de 20.000 de lei
– pentru desbagubiri intre 38 de milioane si 180 de milioane, reclamantul va plati 3.160.000 plus 6 la suta pentru ceea ce depaseste 38 de milioane
– taxa maxima: peste 1,8 miliarde de lei, reclamantul va plati 51.260.000 plus 1 la suta pentru ceea ce depaseste 1,8 miliarde

Dispare proba veritatii

Mult disputata a fost si proba veritatii. In majoritatea tarilor dezvoltate, proba veritatii nu este pretinsa la procesele de insulta si calomnie. In Romania, conform Codului penal, infractorul trebuia sa aduca aceasta proba. Pentru ziaristi era o bariera. In decursul procesului, starea pe care o relatase ziaristul putea fi schimbata si urmele sterse astfel incat nu mai putea fi adusa proba veritatii.
In civil, conform 1198 Cod civil, raportat la 998 Cod civil, reclamantul trebuie sa dovedeasca ca paratul i-a adus daune morale, paratul nemaifiind legat de proba veritatii.

Cazierele raman

Cei care au avut un proces pentru insulta si calomnie si au fost condamnati definitiv si irevocabil, chiar daca nu au facut inchisoare, vor continua sa aiba cazier. Legea nu mai poate actiona in cazul unei hotarari definitive si irevocabile in penal.
Oricum, noile modificari inseamna un progres. Pe de o parte, cei vizati de presa vor medita inainte sa scoata banii pentru un proces de insulta si calomnie, chiar daca sunt bogati. Pe de alta parte, procesomanii vor renunta sa mai inceapa procese cu aceste cauze.

Jurnalisti "invingatori” la CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a fost sesizata pana acum de catre mai multi jurnalisti romani care au fost condamnati de instantele din tara noastra in procese de calomnie. Potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Externe, pana in prezent CEDO a constatat incalcarea libertatii de exprimare, ca urmare a condamnarii in Romania a mai multor jurnalisti. Ca atare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castig de cauza reclamantilor in cazurile: Dalban contra Romaniei, Sabau contra Romaniei, Parcalab contra Romaniei, Cumpana si Mazare impotriva Romaniei. M.V.R.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă