8.5 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialDNA cere ÎNCHISOARE CU EXECUTARE pentru Liviu Dragnea în dosarul REFERENDUMUL. Instanţa...

DNA cere ÎNCHISOARE CU EXECUTARE pentru Liviu Dragnea în dosarul REFERENDUMUL. Instanţa va lua o decizie pe 6 mai

UPDATE 17:23  Liviu Dragnea: Nu îmi reproşez nimic. Referitor la pedeapsa cu executare… aşteptăm decizia instanţei. Nu am nicio emoţie.

UPDATE 17:23  Liviu Dragnea: Am rămas surprins să văd că la Înalta Curte un procuror îşi dă cu părerea. Resping acuzaţiile că m-aş fi întâlnit şi vorbit cu martorii din acest proces. 

UPDATE 17:22  Liviu Dragnea: De acum încolo nimeni nu va mai avea curajul să organizeze campanii electorale, iar cetăţenii vor înţelege că a participa la vot este posibil să fie o infracţiune.

UPDATE 17:21  Liviu Dragnea: Susţin în continuare cu tărie nevinovăţia mea. Nu sunt probe în rechizitoriu împotriva mea. Sunt doar p serie de afirmaţii şi deducţii ale procurorilor. 

UPDATE 17:20  Instanţa de la ÎCCJ va pronunţa sentinţa în acest dosar pe data de 6 mai.

UPDATE 14:13  Avocatul lui Liviu Dragnea susţine că clientul trebuie achitat şi a arătat că sistemele informatice de acest tip sunt folosite peste tot în lume şi nu sunt ilegale. Avocatul a mai susţinut în faţa instanţei că 4000 de sms-uri nu pot frauda un referendum. 

UPDATE 13:25  Liviu Dragnea riscă 5 ani de închisoare.

UPDATE 13:15  Procurorii DNA susţin în faţa instanţei că Dragnea a discutat cu martorii propuşi de apărare înainte de termenul de astăzi pentru a stabili ce vor declara în faţa instanţei. „Considerăm că martorii propuşi în apărare au discutat înainte de termen cu inculpatul pentru a cădea de acord cu ce să spună în instanţă„, a menţionat procurorul, scrie Mediafax.

UPDATE 13:05  DNA cere în instanţă pedeapsă cu închisoare pentru Liviu Dragnea. Procurorii nu au precizat cuantumul pedepsei.Decizia judecătorilor nu va fi defintivă

UPDATE 11:37  Liviu Dragnea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: „Sper că voi fi achitat. N-am găsit în rechizitoriu vreo probă prin care să se dovedească că aş fi făcut faptele pentru care am fost trimis în judecat.”

***

Înalta Curte de Casație și Justiție va asculta, miercuri, pledoariile finale ale avocaților inculpaților din dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 70 de persoane.

Judecătorii ÎCCJ au audiat la ultimul termen patru inculpați și doi martori din dosarul ‘Referendumul’, după ce, pe 30 martie, s-a adus în discuție componența actualului complet, care s-a schimbat pe parcursul procesului, astfel că avocații au cerut reaudierea unor martori și inculpați în fața noului complet de judecată.

Instanța supremă a emis mandat de aducere pentru unul dintre inculpați — Ilie Dude. 

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală necuvenite pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale„, arăta DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă