UPDATE: FOTO. Ponta, atac la Iohannis: Nu este bine ca SRI să revină sub control politic
Elena Udrea regretă "demisia/demiterea" lui Maior. Ce crede despre decizia preşedintelui Iohannis
–
Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, și-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI președintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, informează Administraţia Prezidenţială.
Citește și: Maior, nouă ani în fruntea SRI
Într-un interviu acordat sâmbătă EvZ, directorul SRI a criticat vidul legislativ creat de decizia Curtii Constituționale de a respinge anumite proiectele de lege, în ciuda faptului ca șeful CCR, Augustin Zegrean, explicase, cu doua zile înainte, motivațiile Curții și a denunțat public presiuni din partea SRI.
Maior a spus că este vorba de trei proiecte de lege – Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay şi Legea securităţii cibernetice care au fost respinse de CCR.
Citește și: George Maior: Eu sper că CCR nu se opune SRI
”Mă interesează aspectul raţional, juridic legat de aceste legi. Noi considerăm că ele sunt concordante cu exigenţele şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, unde sunt, de asemenea, expert”, spunea directorul SRI.
Citește și: George Maior face noi precizări legate de conflictul SRI și CCR
Ulterior, duminică seară, Maior a revenit asupra declarației, arătând că nu a spus ”nimic în sensul în care CCR nu are dreptul să judece o situație constituțional și noi să nu ne adaptăm. Dar ceea ce am spus ca prin funcția pe care o am trebuie sa exprim o poziție. Nu este niciun conflict între puteri in stat. Este un aspect de libertate de exprimare pe care mi-l permit și eu. Nu este vorba de o presiune din partea SRI, ci de o anumită atitudine in raport cu niste legi care chiar au creat un vid legislativ”.
Citește și: Ce spune Ponta despre conflictul dintre SRI și CCR
În 7 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Adevărul Live, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi șefi la SRI și SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune și va comunica concluzia, pentru că nu o are și a adăugat că este ”o discuție puțin artificială”.
Citeşte şi: Ponta, despre Tăriceanu şi Maior: Cei doi se califică pentru postul de prim-ministru, alături de alte nume
În luna octombrie a anului trecut, premierul Victor Ponta, care la acea vreme candida la preşedinţia ţării, a declarat că îl ia în considerare pe George Maior pentru funcţia de premier.
George Maior a devenit cel de-al patrulea director SRI, printr-o hotărâre dată de Parlament, în 4 octombrie 2006.
În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României şi a îndeplinit, succesiv, următoarele funcţii: Preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi şi membru al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat.
În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.
Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.
George Cristian Maior a fost decorat de Preşedintele României cu distincţia Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în Grad de Cavaler şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Comandor.