6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialFraude cu fonduri europene la Agenția de dezvoltare rurală din Neamț. Zeci...

Fraude cu fonduri europene la Agenția de dezvoltare rurală din Neamț. Zeci de persoane, cercetate

Conducerea holdingului SC TCE 3 BRAZI SRL, directorul adjunct și mai mulți angajați ai  Oficiului judeţean de Plăţi pentru dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamț au fost trimiși în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene. 

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2012, inculpații Astanei Ciprian, director adjunct al  Oficiului judeţean de Plăţi pentru dezvoltare Rurală şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamţ (în prezent Oficiul Judeţean pentru  Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ), Bălău Radu, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL și o altă persoană care controla holdingul TCE 3 BRAZI , au constituit un grup infracţional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene.

La acest grup au aderat ulterior și inculpații Mihăilă Vasile, Grigoraş Maria, Tărâţă Costel, Belciug Ana (toţi angajaţi în cadrul firmelor din holding), Lukacs Anna-Maria, Butunoi Andreea – Valentina (ambele experte în cadrul O.J.P.D.R.P. Neamţ)  şi Mititelu Liviu – Marius, în vederea fraudării fondurilor europene.

Ingineria furtului de bani europeni

 Scopul urmărit şi atins de grupare  a fost obţinerea  de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziţionarea de utilaje agricole), prin crearea de condiţii artificiale, cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.

În concret, sub coordonarea inculpatului Bălău Radu au fost înfiinţate, prin intermediul unor persoane interpuse (toţi angajaţi ai societăţilor afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăţi comerciale, prin intermediul cărora inculpaţii au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziţionarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanţare în numele fiecărei firme nou înfiinţate.

Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R şi pentru îndeplinirea şi a celorlalte condiţii de finanţare: punctajul, îndeplinirea condiţiei de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activităţi similare în ultimii 3 ani.

În aceste condiţii, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (în sesiunea iunie – iulie 2010, aferentă măsurii 312), ulterior contractate (în anul 2011) şi implementate (până în anul 2012).

Punerea în practică a acestui mecanism infracţional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ (fost Oficiul judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian împreună cu Dobrovăţ Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria şi Butunoi Andreea–Valentina – funcţionari implicaţi în verificarea cererilor de finanţare/plată – nu au evidenţiat condiţiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari și nu au sesizat neregulile de care au luat cunoștință în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanţare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată.

În acest context, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, Bălău Radu, prin intermediul inculpatei Belciug Ana, a dat inculpatelor Lukacs Anna-Maria și Butunoi Andreea – Valentina, experți verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca acestea să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu.

În cauză, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentând totalul plăţilor acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala celor 20 de societăţi comerciale.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Astanei Ciprian, Bălău Radu, Grigoraş Maria, Mihăilă Vasile, Butunoi Andreea – Valentina și Lukacs Anna-Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii luate dispuse în cauză.

Cele mai citite

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...
Ultima oră
Pe aceeași temă