Iată cum arată şoselele din Finlanda, în plină iarnă! Ce vedeţi în aceste fotografii sunt drumuri secundare.
Joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, răspunzând unei întrebări, s-a referit la modul în care finlandezii fac deszăpezirea. Oficialul a spus că în Finlanda sunt şosele unde e zăpadă, nu se ajunge cu deszăpezirea la „negru”, adică la asfalt, şi ca urmare finlandezii au cauciucuri specile pentru maşinile lor, prevăzute cu nişte cuie, ca să meargă prin zăpadă. Auzind treaba asta, l-am contactat pe un prieten care locuieşte de mai mulţi ani la Helsinki, Octavian Bâlea, designer şi fotograf, să ne spună dacă într-adevăr aşa e cum zic oficialităţile de la Bucureşti. A început să râdă, auzind că Finlanda e „sub nămeţi”.
Octavian ne-a zis că tocmai fusese duminica trecută într-o zonă aproape pustie din partea central-estică a Finlandei, spre graniţa cu Rusia, la 700 de kilometri de Helsinki. Avea de fotografiat nişte biserici construite de arhitectul Josef Stenback, a cărui carieră s-a consumat în perioada 1890-1920. Bisericile se află în nişte sate – Muuravesi, Nilsia, Varpaisjarvi, Sonkajarvi, Vehmersalmi – care au fiecare câteva sute de locuitori. Zona asta a ţării are o densitate a populaţiei de patru locuitori pe kilometru pătrat. Şoselele pe care le vedeţi în fotografii leagă între ele doar aceste sate. Octavian a plecat la drum când afară era o temperatură de minus 29 de grade. Se observă şoseaua perfect curăţată, în condiţiile în care pe margine stratul de omăt, cum zice interlocutorul nostru, are un metru grosime.
Nici picior de om pe şoselele astea! „La un moment dat, am numărat 120 de kilometri în care am mers fără să întâlnesc nici măcar o maşină”, exclamă Octavian Bâlea. Cât priveşte cuiele puse la cauciucurile speciale ale maşinilor, românul din Helsinki mi-a spus că sunt în fapt un fel de capse, dar care au menirea de a spori aderenţa maşinii pe asfalt, nici pomeneală să te ajute să mergi cu automobilul pe zăpadă. „Nu există în Finlanda un drum care să nu fie deszăpezit”, adaugă Octavian. De-asta ne-a trimis şi poze cu utilajele de deszăpeşire care acţionează în mediul urban.