0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Google lansează o hartă de risc nuclear. Vezi unde se află...

FOTO. Google lansează o hartă de risc nuclear. Vezi unde se află România

Specialiştii de la Nature News şi Universitatea Columbia au întocmit o hartă Google care prezintă principalele zone cu risc nuclear din lume.

Harta interactivă Google combină date privind mărimea populaţiei şi locaţiile de pe glob cu date despre dimensiunile reactoarelor şi gradul de risc nuclear într-o formă grafică, sub forma de cercuri. Cercurile mici şi verzi reprezintă un risc relativ scăzut, bazat pe mărimea populaţiei în apropierea centralelor nucleare. Cercuri de mărime medie şi culoare galbenă reprezintă un risc mai mare, iar cercurile mari de culoare roşie sunt cele mai periculoase zone.

Specialiştii de la Natura News recunosc că mărimea populaţiei nu este singurul factor în funcţie de care trebuie calculat riscul nuclear dintr-o anumită zonă. Mărimea centralei nucleare şi numărul de reactoare care pot fi afectate în cazul unei catastrofe naturale, precum şi „cultura de securitate” a centralei sunt factori esenţiali în calcularea riscului nuclear. Totuşi, în cazul declanşării unei calamităţi naturale, populaţia este cel mai important factor de care autorităţile trebuie să ţină cont. De aceea, harta Google este uimitoare.

Evaluarea este însă relativă: centrala de la Fukushima, de exemplu, avea o „şansă relativ scăzută” de a se prăbuşi în cazul unui cutremur major, notează Natura.

„Cel mai mult mă îngrijorează încrederea prea mare a autorităţilor că centralele nucleare sunt sigure. Construirea unei „culturii de securitate” este dificilă, dar şi mai greu este să o menţii. Este costisitor şi presupune atenţie la detalii şi dispoziţia de a accepta şi de a învăţa din analiza intruzivă a colegilor de breaslă”, a declarat directorul unui grup consultativ privind securitatea nucleară.

În mod suprinzător, centralele nucleare de vârstă mijlocie sunt mai sigure decât centralele vechi (care sunt foarte uzate), dar şi decât cele noi (unde pot exista mai multe erori de proiectare).

În lume există 211 centrale nucleare. Ele sunt grupate pe hartă în locuri previzibile: America (cea mai mare parte în nord-est), Europa (peste tot, inclusiv Europa de Est şi Rusia) şi o mare parte în Asia si India. Este o singură centrală nucleară în Africa de Sud şi două în America de Sud (Argentina şi Brazilia), potrivit hărţii Google.

În unele locuri, numere care stau la baza acestor centrale sunt îngrozitoare. În apropiere de centrala Guandong, nu departe de Hong Kong, trăiesc mai mult de 28 de milioane de oameni. O sută cincizeci şi două de centrale au peste un milion de oameni în jur, pe o rază de 75 de kilometri. Pe o rază mai mică de 30 kilometri, numerele sunt înspăimântătoare: o uzină din Taiwan a re în apropiere 5,5 milioane de oameni, iar alta 4.700.000. În Karachi, Pakistan, 8.2 milioane de oameni trăiesc pe o distanţă de 30 de km de centrala nucleară.

România pe harta Google

În apropiere de România se află două centrale nucleare din Bulgaria: Kozloduy şi Belene. Peste 7 milioane de oameni ar fi afectaţi pe o rază de 150 de kilometri dacă una dintre cele cele două centrale ar intra în colaps.

Potrivit hărţii de risc nuclear Google, un posibil dezastru la centrala de la Cernavodă ar afecta 130.000 de oameni pe o rază de 30 de kilometri, 1.150.000 de persoane pe 75 de kilometri, aproape 5 milioane de oameni pe o distanţă de 150 de kilometri şi peste 15 milioane de oameni dacă accidentul nuclear ar afecta o zona de 300 de killometri.

Vezi harta Google aici.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă