Câțiva tineri au mers, joi, în la Palatul Victoria, penru a le oferi lalele jandarmilor care asigură perimetrul clădirii Guvernului, în semn de mulțumire că au apărat protestatarii de ultrași.
Într-o postare pe Facebook, un internaut precizează: „Câţiva tineri le-au oferit joi lalele jandarmilor care asigură perimetrul din faţa Palatului Victoriei, în semn de mulţumire pentru faptul că miercuri noaptea i-au apărat pe protestatari de cei care au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami”.
Unul dintre tineri și-a explicat gestul, pentru Mediafax, prcizând că jandarmii „și-au făcut datoria şi ne-au apărat în faţa unor golani care nu aveau nicio legătură cu ce făceam noi”.
Patru persoane, doi jandarmi şi doi protestatari, au fost transportaţi, miercuri seară, la spital după ce au fost loviţi în timpul incidentelor din Piaţa Victoriei, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Mai mulţi protestatari, despre care unii manifestanţi au declarat că ar fi reprezentanţi ai galeriilor, au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami, aceştia ripostând cu gaze lacrimogene.
Într-un mesaj postat, joi, pe Facebook, Jandarmeria Română a mulțumit participanților la protest care au manifestat pașnic au respectat indicațiile forțelor de ordine, disociindu-se de grupurile de persoane care au acționat violent.
„Până în acest moment, în urma acțiunilor și intervenției jandarmilor din cursul nopții trecute 79 de persoane au fost reținute și conduse către secțiile de poliție în vederea stabilirii identității precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la nivelul Capitalei. Începând de noaptea trecută, cât și în continuare, personalul specializat al Jandarmeriei Române analizează imaginile operative, cât și materialele foto-video primite din partea cetățenilor care s-au aflat în Piața Victoriei, pentru identificarea și sancționarea, conform legii, a persoanelor care au comis fapte antisociale ce au dus la tulburarea ordinii publice. La nivel național, s-au desfășurat 70 de adunări publice, dintre care 13 au fost declarate, conform legii. Cu excepția evenimentelor din Capitală, până la acest moment nu au fost raportate alte incidente în ceea ce privește tulburarea ordinii publice”, a mai preciat Jandarmeria.
Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, președintele Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care i-a solicitat abrogarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea legii privind Codul penal și a legii privind Codul de procedură penală.
Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.
Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.
Pe aceeași temă:
Filosoful Mihai Șora susține, după ce Guvernul a aprobat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, că modul în care au acționat s-ar putea repeta în orice moment, cu orice Lege, nu doar în Justiție.
Artistul Tudor Chirilă a reacționat, pe Facebook, după ce Guvernul a aprobat, marți seara, OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. Astfel, el susține că „mai devreme sau mai târziu lumea va înțelege că este cel mai grav moment de după 1989”.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, îi întreabă pe susținătorii partidului, dacă și formațiunea ar trebui să realizeze un miting „cu adevărat uriaș”, pentru „salvarea” României. Întrebarea sa a stârnit numeroase reacții din partea internauților. Printre aceștia, mulți dintre alegătorii social-democraților se arată favorabili unor acțiuni radicale împotriva persoanelor care protestează la nivel național. „Să rupeți capul mitingiștilor din țară”, îl îndeamnă o femeie.
Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, susține că Guvernul Grindeanu a acționat, marți seara, „cu încălcarea principiului limitării tiraniei majorității”, prin decizia de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, deși actele normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței. În opinia sa, Executivul „a faultat în careu”, adoptând „noi reguli ale jocului, în timp ce jocul era în curs.
Scriitorul Mircea Cărtărescu susține că decizia Guvernului de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală va viza, pe termen luni, destabilizarea României democratice și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene.