UPDATE: Omul de afaceri Horia Simu a fost adus la DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care este acuzat că i-ar fi dat 230.000 de euro fostului şef al ANAF Şerban Pop, pentru ca acesta să ofere banii altor persoane în vederea soluționării favorabile a unui dosar.
Din această sumă de bani Alina Bica ar fi primit 17.500 de euro.
–––
Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, au fost reținuți, marți, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul omului de afaceri Horia Simu, întrucât sunt acuzați de luare de mită și complicitate la dare de mită.
Cei doi au fost audiați, la DNA, într-un caz privind soluționarea unui dosar DIICOT în favoarea lui Horia Simu, potrivit unor surse judiciare.
Mita dată în acest caz ar fi de aproximativ 230.000 de euro, potrivit surselor citate.
Astfel, anchetatorii anticorupție susțin că fostul șef al ANAF, Șerban Pop, ar fi primit suma de 230.000 de euro de la Horia Simu, pentru a-i da altor persoane în vederea soluționării favorabile omului de afaceri a unui dosar DIICOT.
Din această sumă. Alina Bica ar fi primit 17.500 de euro, potrivit DNA.
Mai mult, DNA arată că, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ca să soluționeaze, într-o manieră favorabilă lui Simu, un dosar în care omul de afaceri era urmărit penal.
”Simu Horia i-ar fi dat lui Pop banii în tranșe, pe parcursul a opt luni, pentru ca acesta să folosească suma în scopul menționat mai sus”, susțin procurorii DNA.
Pop i-ar fi dat 20.000 de euro consilierului Alinei Bica, Ionuț Mihăilescu, denunțător în cauză, din care șefa DIICOT ar fi primit 17.500 de euro.
De asemenea, procurorii anticorupție arată că, la data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop.
În schimbul banilor primiți, Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Horia Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior, mai arată DNA.
Pop și Bica vor fi duși, miercuri, la instanța supremă cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.
Horia Simu a fost audiat în acest dosar zilele trecute, au precizat pentru surse judiciare.
Șerban Pop a fost scos din sediul DNA cu cătușe la mâini, după aproximativ o jumătate de oră de audieri și urmează șă fie dus în Arestul Poliției Capitalei.
Ulterior, și fosta șefă a DIICOT a părăsit sediul instituției tot cu cătușe.
La intrarea în sediul DNA, Alina Bica a declarat că nu știe în ce dosar a fost citată, dar că se așteaptă la orice, inclusiv să fie reținută. Ea a venit însoțită de avocata ei, Laura Voicu.
Citește și: Alina Bica, trimisă în judecată în dosarul despăgubirilor
”Am fost chemată să fiu audiată, dar nu mi-au spus în legătură cu ce anume. Și, având în vedere că, din punctul meu de vedere, trăiesc într-o minunată dictatură, intru și vedem ce iese. Mă aștept la orice”, a spus Alina Bica.
Alina Bica cât și Șerban Pop vor fi prezentați marți, în fața procurorilor, cu propunere de arestare preventivă.
În dosarul „Bica 1”, fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de „Bica 2”. Această cauză a fost disjunsă din prima.
În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie.
Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.
În urma unei decizii a instanţei supreme, doar ultimele două acuzaţii la adresa şefei DIICOT vor face obiectul dosarului „Bica 2”.
Horia Simu este cercetat, în arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat de obţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.
Simu este suspectat că, în perioada 2006 – 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil a mai multor înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului, potrivit procurorilor.
Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.
Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA.