Elena Udrea contestă, miercuri, controlul judiciar sub cauţiune, în dosarul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, dar nu și arestarea preventivă, potrivit digi24.ro.
Deputata a declarat, anterior, că nu poate plăti suma de cinci milioane de lei, întrucât DNA i-a pus sechestru pe toate bunurile.
Dosarul vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
În anul 2010, pentru a obține prelungirea unui contract cu SC Hidroelectrica SA, Buzăianu ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării, ca să facă trafic de influență la Ministerul Economiei.
Udrea i-ar fi cerut lui Buzăianu suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica să continue contractul de vanzare – cumpărare de energie cu firma omului de afaceri.
La începutul anului 2012, Udrea ar fi primit de la Buzăianu, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media (care ar edita Evenimentul zilei, spun sursele noastre).
DNA sustine că, în anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie, cu schimbare de creditor, pe o firmă a respectivei persoane.
De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa. În acest lanț ar apărea și Dinu Pescariu, Dan Andronic, Radu Budeanu spun sursele RL.
DNA solicită reținerea și arestarea Elenei Udrea și pentru săvârșirea altor fapte penale legate de modul de înstrăinare a Vilei Săbărel, din Complexul Carmen Silva de la Eforie Sud, care se afla în portofoliul ministerului pe care l-a condus.
DNA o acuza pe Elena Udrea, în această secvență infracțională, de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații de avere în legatură cu cumpararea, prin interpuși, a unei vile din Eforie Sud.
Potrivit procurorilor, Udrea a cumparat vila Săbărel (700 mp) prin firma SC Romlit Spectrum SRL, firma la care acționar si administrator era Tudor Breazu, fostul ei colaborator.