2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialVoiculescu vrea schimbarea încadrării cu o infracțiune PRESCRISĂ!

Voiculescu vrea schimbarea încadrării cu o infracțiune PRESCRISĂ!

UPDATE: Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut instanței Curții de Apel  schimbarea încadrării juridice din "spălare de bani" , pedepsită cu maximum 12 ani închisoare, în infracțiunea de "tăinuire", pedepsită cu doar 5 ani închisoare. Solicitarea se va judeca pe 4 august, când instanța va continuă și audierile, va asculta pledoariile avocaților și concluziile procuroruliui de ședință.

Dacă instanța ar accepta această solicitare, ar constata că fapta de tăinuire e prescrisă și ar decide ÎNCETAREA procesului penal pentru Voiculescu, ceea ce înseamnă SALVAREA de răspunderea penală, adică de o eventuală condamnare la închisoare.

Reamintim că Voiculescu a fost condamnat de prima instanță a Tribunalului București  la 5 ani închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Specialiștii spun că este imposibilă această schimbare de încadrare deoarece Voiculescu ar fi beneficiarul privatizării, prin subevaluarea activelor Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), prejudiciul fiind de peste 60 de milioane de euro.

"Tăinuire" ar fi fost doar dacă Voiculescu NU ar fi fost  beneficiarul privatizării ICA și, ca persoană inculpată, nu ar fi participat la săvârșirea infracțiunii, or însuși Voiculescu a declarat ieri presei că este beneficiarul privatizării. Potrivit documentelor de la dosar, Voiculescu a participat și la săvârșirea infracțiunilor deoarece, spun procurorii DNA , și-a folosit funcția de conducere într-un partid politic pentru   săvârșirea infracțiunilor ( finalizarea privatizării frauduloase a ICA)  în 2004. Infracțiunea de folosire a funcției de conducere s-a prescris deja.

 

UPDATE. 22:00 Dosarul privatizării Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), în care, luni, au fost audiaţi inculpaţii, timp de circa zece ore, a primit un nou termen de judecată, respectiv data de 4 august, când ar urma să dea declaraţii martorii.

Dan Voiculescu nu și-a recunoscut vinovăția în fața instanței care judecă dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Mogulul nu a recunoscut nici prejudiciul de 60 milioane euro.

Ședința de judecată a demarat cu scântei pentru că magis­trații – Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea – au respins toate cererile de recuzare și de amânare a judecării, înaintate de avocații apărării, și au dispus continuarea judecării cu audierea celor 13 inculpați din dosar.

După audierea inculpaților, judecă­torii vor asculta pledoariile avocaților și concluziile procurorului de ședință. Eventual, inculpații își pot prezenta apoi ultimul cuvânt, după care instanța rămâne în pronunțare. În caz că audierile, precum cele demarate ieri, nu au fost epuizate, magistraţii pot da un nou termen și apoi rămân în pronunțare.

De menţionat, totodată, că solicita­rea de strămutare a judecării, formulată de avocații lui Voiculescu și programată spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 24 septembrie, nu împiedică posibilitatea ca instanța Curții de Apel să se pronunțe. Este posibil şi ca această cerere de strămutare să fie retrasă, deoarece a dispărut moti­vul principal al aprobării unei strămutări, și anume imparțialitatea instanței de judecată. Însuși Voicu­lescu a înlăturat motivul principal al strămutării, deoarece, ieri, după ce a ieșit din ședința de judecată, a lăudat imparțialitatea instanței.

A apostrofat-o pe judecătoare

În cadrul ultimei audieri din fața instanței de apel, instanța de judecată a fost interesată să afle direct de la Voiculescu toate etapele prin care firmele în care era acționar, reprezentant, ­director general sau administrator au reușit să preia acțiuni de la ICA și apoi să preia, în 2003, întregul institut cu doar 150.000 dolari, în condițiile în care era vorba nu numai de clădiri, ci și de 3,6 hectare de teren în zona de nord a Capitalei – cea mai scumpă zonă imobiliară.

Președinta instanței, Camelia Bogdan, a fost interesată de modul în care a fost înființată firma CRESCENT, în 1984, fostă firmă a Securității. Voiculescu a apostrofat-o pe judecătoare, sărind direct la “după 1989”. Despre CRESCENT a spus că “înainte de 1989 era cea mai tare firmă de import-export (…). Era specializată în navlosire și în transporturi maritime”. Interesul pentru agricultură, a spus Voiculescu, a apărut după 1989, când, în calitate de reprezentant al CRESCENT, a înființat firma BIOPROD – GRIVCO.

Companiile înființate, a spus Voiculescu, au finanțat ICA. Inclusiv el ar fi împrumutat institutul și, cum nu i s-a restituit împrumutul, a primit acțiuni la ICA. Preluarea ICA s-a finalizat în 2003, prin GRIVCO, societatea lui Dan Voiculescu. El a susținut că “nu este beneficiarul real” al privatizării ICA.

Omul de afaceri a susținut că nu știe nimic despre ce s-a întâmplat cu institutul deoarece în 2004 și-a donat acțiunile fiicelor sale.

Reamintim că fondatorul trustului Intact, alături de alți 12 inculpați, a fost trimis în judecată în 2008. Pentru a scăpa de judecarea de către instanța severă a Înaltei Curți, Voiculescu și-a dat de două ori demisia din Parlament.

În 2013, Voiculescu a fost ­condamnat de Tribunalul București la 5 ani de ­închisoare, iar ceilalți 12 inculpați – la câte 6 ani de închisoare. De asemenea, inculpații au fost obligați la plata prejudiciului de peste 60 milioane euro, motiv pentru care instanța a pus sechestru asigurător.

Minciuna lui Voiculescu

De curând, DNA îl anchetează pe Dan Voiculescu într-un dosar de șantaj, în urma denunțurilor lui Nelu Iordache, Octavian Crețu și Nicolae Palfi. Voiculescu a spus inițial că nu-i cunoaște, ca apoi să admită că pe Iordache l-a văzut ultima dată acum peste 20 de ani. Presa a descoperit, însă, că Octavian Crețu a fost vicepreședinte al PC. Iar ieri, Robert Turcescu a dezvăluit că Iordache este apropiat și el de GRIVCO, deoarece este ginerele directorului din companie responsabil cu agricultura, Mugur Crăciun. În Guvernul Tăriceanu, Crăciun, sprijinit de PC, a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Cele mai citite

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Trump își conturează echipa de politică externă: Rubio la Departamentul de Stat și Waltz consilier de securitate națională

Președintele ales Donald Trump își definitivează echipa de politică externă, propunând nume proeminente din Congres pentru funcții esențiale. Senatorul din Florida Marco Rubio este preferat...
Ultima oră
Pe aceeași temă