UPDATE: Procurorul adjunct al DNA, Marius Iacob, a declarat că există suspiciuni de corupţie în felul în care a fost emisă autorizaţia de funcționare a clubului Colectiv.
––––
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anchetează modul în care Primăria Sectorului 4 a emis autorizația de funcționare a clubului Colectiv, după ce Parchetul General și-a declinat competența. Noul dosar vizează abuzul în serviciu.
Miercuri, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și-a anunțat demisia, după protestul a zeci de mii de oameni, și după ce, anterior, a emis un comunicat în care susținea că Primăria Sectorului 4 nu avea atribuții în efectuarea unor controale la club, deși instituția emisese autorizația de funcționare a localului.
Primăria Sectorului 4 a transmis, printr-un comunicat, marți, că eliberarea autorizației de funcționare a clubului Colectiv nu era condiționată de emiterea prealabilă a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor.
Atunci, Piedone a spus că își asumă vina morală pentru producerea tragediei și că motivul pentru care a ieșit în spațiul public cu declarații privind actele clubului ” nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci dorința de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deținea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competențelor Primăriei Sectorului 4”.
Citește și: Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, DEMISIONEAZĂ. Primele declarații
Totodată, Piedone anunțase, în timpul protestului de marți, că va construi un monument dedicat victimelor incendiului din Colectiv, lucru care a atras indignarea manifestanților.
Tot marți, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi poliţiştii au ridicat de la Primăria Sectorului 4 mai multe avize şi acte legate de firma care deţine Clubul Colectiv. Incendiul din Clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum și a desfășurării unui foc de artificii în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, a arătat PICCJ.
Citește și: Documente legate de firma care deţine clubul Colectiv, ridicate de la Primăria Sectorului 4
Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – au fost arestați pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
După producerea incendiului, vinerea trecută, dosarul a fost instrumentat de Parchetul instanței supreme, sub coordonarea procurorului general Tiberiu Nițu. Acuzațiile inițiale pentru care s-au efectuat cercetările au fost ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Joi, procurorii PICCJ au anunțat că cercetările sunt ”aproape finalizate”.