2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialConducerea Armatei verifică apărarea antiaeriană a Capitalei

Conducerea Armatei verifică apărarea antiaeriană a Capitalei

Militarii din Brigada 1 Rachete Sol – Aer au finalizat un exercițiu de antrenament în vederea doborârii aeronavelor inamice, precum și a respingerii unui atac aerian împotriva sistemelor antiaeriene românești.

Exercițiul s-a desfășurat în poligonul Mihai Bravu (județul Giurgiu), în prezența ministrului Apărării, Mircea Dușa.

Citește și: Exclusiv RL: Forțele Terestre ale României vor primi în dotare elicoptere de transport și de atac

Brigada 1 Rachete este unitatea care asigură apărarea antiaeriană a sudului României, inclusiv a Capitalei. Conform procedurilor folosite în timp de război, în cazul unei eventuale agresiuni externe, primele ținte lovite sunt sistemele de apărare antiaeriană – pentru a permite, ulterior, intrarea în spațiul aerian al țării atacate cu avioane care transportă trupe.

Citește și: Armata a început să modernizeze Baza Aeriană Otopeni. Cât costă lucrările

Exercițiul din această săptămână a urmărit evaluarea unei baterii de rachete sol – aer Hawk din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol – Aer „General Nicolae Dăscălescu”. Brigada 1 are în compunere un batalion Hawk, compatibil cu NATO, precum și sisteme de rachete Volhov, de fabricație sovietică.

Brigada 1 Rachete este subordonată Statului Major al Forțelor Aeriene.

Spre deosebire de alte activități de instruire, exercițiul de apărare antiaeriană s-a desfășurat fără accesul presei, fiind anunțat doar ulterior, printr-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Atacul a fost simulat cu avioane, elicoptere și parașutiști

La exerciţiu au participat 200 de militari cu tehnică de rachete sol-aer Hawk PIP III R. Atacurile împotriva obiectivului au fost simulate de aeronave C-27 J Spartan, apte să lanseze parașutiști, de elicoptere IAR-330 Puma şi de avioane MiG-21 LanceR pentru atac la sol.

Cu prilejul exercițiului, s-a încercat verificarea, în condiţii cât mai apropiate de cele reale, a procedurilor de operare a sistemului de comandă-control pentru conducerea în luptă a rachetelor sol-aer.

Citește și: GALERIE FOTO. 2.200 de militari se pregătesc pentru război, în poligonul Smârdan

Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk PIP III R asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective importante împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, împotriva rachetelor de croazieră şi a altor echipamente de zbor ce evoluează la înălţimi mici şi medii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă