14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCine sunt românii care au exportat corupția în SUA

Cine sunt românii care au exportat corupția în SUA

Familia Martin  din Constanța a ajuns să domine piața gunoaielor din România prin contractele pe care le-au avut în ultimii ani cu statul.

Tatăl, fost prefect apropiat de Ion Iliescu, fiul deputat, prieten cu Mazăre și Dragnea și campion al contractelor cu bani publici, și unchiul, acționar al Polaris Holding, au încercat să exporte „zeciuiala“ peste ocean.

Dumitru Martin, unchiul deputatului PSD

Eduard Martin, a fost arestat de FBI sub acuzația că ar fi mituit unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene pen­tru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane do­lari la baza aeriană americană de la Kogălniceanu, din Con­stanța. Firma lui Martin, Polaris M Holding, ar fi plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari – ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari – unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis din SUA, dar care cooopera cu FBI, potrivit unor documente judiciare.

Dar cine sunt cei din spatele firmei Polaris? Eduart Martin, deşi are numai 39 de ani, se află deja la al treilea mandat de parlamentar. El este fiul lui Gheorghe Martin, fost prefect PDSR al Constanţei, cel care a pus pe picioare afacerea Polaris, compania de salubritate care face curăţenia în oraş şi colectează deşeurile de peste 15 ani. Gheorghe Martin a fost considerat unul dintre baronii locali ai guvernării Adrian Năstase. În 2004, s-a retras din viaţa publică şi a cedat controlul organizaţiei PDSR Constanţa lui Radu Mazăre.

Din 1998, firma deţinută de familia Martin a început colectarea gunoiului municipal în Constanţa. În 2008 a câştigat o licitaţie prin care timp de 25 de ani realizează salubritatea în oraş, pentru suma de 280 de milioane de euro. Banii se încasează în tranşe anuale de aproximativ 11 milioane de euro.

În plus, în ultimii cinci ani, holdingul patronat de fostul prefect și fiul său, împreună cu unchiul Dumitru Martin a câştigat exclusivitatea în strângerea şi depozitarea gunoiului în Târgu-Jiu, Arad, Alba Iulia, întreg judeţul Teleorman, Mangalia, precum şi în alte câteva zeci de localităţi mai mici. De­putatul Eduard Martin susţine că dezvolta­rea firmei s-a datorat exclusiv managementului bun pe care acţionarii l-au implementat în cadrul firmei, nicidecum poziţiilor politice importante pe care le-au ocupat
de-a lungul timpului el sau tatăl său. „Am ajuns să fim printre primele firme de salubrizare din România, pentru că am câştigat licitaţii. Nu am avut nici o încredinţare directă. Acum avem exclusivitate în strângerea şi depozitarea gunoiului pentru aproximativ un milion cinci sute de mii de persoane. Avem o echipă de manageri foarte bună care ştie cum să administreze afacerea. Nu cred că relaţiile de prietenie, cu Mazăre sau cu altcineva au contat.Astea sunt simple speculaţii“, a explicat pentru România liberă deputatul acţionar.

Potrivit declaraţiilor de avere ale lui Eduard Martin, cele opt firme la care este acţionar au peste cinci sute de contracte de salubrizare cu statul şi alte instituţii publice. Cifra de afaceri a firmei Polaris M Hol­ding a crescut în ultimii ani de aproape cincizeci de ori, până la 130 milioane de lei. Creşterea spectaculoasă este direct proporţională cu numărul contractelor pe care firma le-a încheiat cu statul.

Eduard Martin a mai men­ționat în declarațiile sale de avere 327 de contracte cu instituții ale statului, din care 318 sunt încheiate prin firma Polaris M Holding SRL, opt prin Servicii de Salubrizare SRL şi un contract prin GMG Management SRL. Dar dacă Polaris a primit monopolul salubrizării în Teleorman, Tel Drum, companie din județ despre care presa a scris de mai multe ori că ar aparține, prin interpuşi, lui Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, a obținut mai multe contracte de reabilitate a drumurilor din Constanța. În perioada 2009-2010, Tel Drum a reparat cinci tronsoane de drum județean, în lungime totală de 48 kilometri, la o valoare de 30 de milioane lei.

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Silvestru Șoșoacă, dezvăluiri despre legăturile Dianei Șoșoacă cu Rusia lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat Antena 3, Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, a vorbit despre divorț, dar și despre legăturile acesteia cu Rusia. Bărbatul a dezvăluit...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă