5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCabinetul Ponta a blocat stoparea exploatărilor de gaze de şist

Cabinetul Ponta a blocat stoparea exploatărilor de gaze de şist

O propunere legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari vasluieni ce punea în discuţie interzicerea exploatării gazelor de şist în România a primit punct de vedere negativ de la Guvernul Ponta.

Guvernul Victor Ponta pare a fi mai puţin sigur că doreşte eliminarea explorării şi exploatării gazelor de şist în România decât era atunci când a sosit la Palatul Victoria.

Potrivit programului de guvernare USL, echipa îşi propunea „instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică”.

Propunerea a rămas pe hârtie, iar realitatea arată opusul. Potrivit siteului de internet al Senatului, Guvernul a dat punct de vedere negativ, pe data de 19 iunie, unei iniţiative legislative aparţinând unui număr de 10 deputaţi PSD care propuneau interzicerea acestui tip de exploatări.

Propunerea legislativă privea „interzicerea explorărilor şi exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulică şi anularea licenţelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică”.

Deputaţii cereau să fie interzise aceste exploatări pe teritoriul României şi platforma continentală a Mării Negre. Proiectul stabilea că cei care deţin  licenţe de exploatare a oricărui fel de perimetre petrolifere trebuie să declare în termen de 60 de zile tehnicile folosite. Dacă licenţele permiteau folosirea fracturării hidraulice a rocilor, acestea erau anulate. Nedeclararea forajelor urmate de fracturarea hidraulică la autoritatea competentă se pedepsea cu închisoare de 3 ani şi amendă de 500 de milioane lei (aproximativ 110 milioane euro). Proiectul a primit aviz negativ de la Comisiile de administraţie publică şi juridică şi aviz pozitiv de la cea economică (cu amendamente), însă s-a primit şi punct de vedere negativ de la Guvern.

Proiectul urmează să fie reluat spre dezbatere în toamnă în Camera Deputaţilor (Camera decizională), după ce plenul Senatului (53 voturi împotrivă, 11 voturi pentru, 9 abţineri) l-a respins.

Aruncat în derizoriu: o iniţiativă electorală

Senatorul PNL Varujan Vosganian, şeful Comisiei economice a Senatului, minimalizează iniţiativa colegilor săi de la Camera Deputaţilor. „Ne-am gândit să punem o taxă de timbru pe fiecare iniţiativă legislativă (drept măsură de a împiedica afluxul mare de propuneri legislative venite din partea parlamentarilor – n.r.). În cazul de faţă a fost o iniţiativă electorală a unor parlamentari din Vaslui (municipiul Bârlad fiind unul dintre oraşele potenţial afectate de exploatările Chevron – n.r.)”, spune el. Vosganian nu-şi mai aduce aminte de ce proiectul de lege a primit punct de vedere negativ de la Guvern. Iniţativa nu mai era de actualitate deoarece compania americană Chevron, deţinătoarea unor licenţe de exploatare în judeţele Vaslui şi Constanţa, anunţase deja stoparea lucrărilor, mai spune senatorul.

Planurile Chevron în România

Un comunicat din 2 aprilie al Chevron arăta că firma va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui, iar în judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 viza realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard. „În judeţul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale. În ce priveşte anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nici o lucrare de foraj, de nici o natură, în judeţul Constanţa. Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani”, se arăta  în comunicatul de atunci.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

Fostul guvern aprobase  în martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Denil Maldonado și-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Denil Maldonado, în vârstă de 26 de ani, va rămâne la Universitatea Craiova pentru următorii trei ani, după ce clubul din Bănie i-a activat...

Ninsorile masive din Europa Occidentală creează haos: trafic paralizat și Turnul Eiffel închis temporar

Ninsorile abundente din Europa Occidentală au provocat perturbări majore ale transportului rutier și feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza condițiilor...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă