4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialVasile Blaga a DEMISIONAT de la șefia PNL. Nu va mai coordona...

Vasile Blaga a DEMISIONAT de la șefia PNL. Nu va mai coordona nici campania electorală. DNA l-a pus sub control judiciar pentru trafic de influență. E acuzat că a colectat ilegal 700.000 de euro pentru PDL

UPDATE. 14.43: Senatorul Vasile Blaga l-a anunțat pe președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, că nu va candida pentru un nou mandat de parlamentar, la alegerile din 11 decembrie.

Citește mai multe despre discuția lui Vasile Blaga cu politicienii din PNL aici:  PNL: Vasile Blaga nu va candida pentru un nou mandat de parlamentar

14.30: Elena Udrea dă declarații la DNA Ploiești, în calitate de martor, în dosarul în care Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență: Teoretic, oricine încasa sume nedeclarate în campanie putea să le ducă și acasă

13.00: Vasile Blaga a DEMISIONAT din funcția de co-președinte al PNL și de șef de campanie electorală, după ce a fost oficial informat că e sub control judiciar.

Vasile Blaga este inculpat și pus sub control judiciar pentru că, între 2009-2012, în calitate de secretar general al PDL, a făcut trafic de influență pentru numirea în funcții a unor persoane care să atribuie contracte din bani publici unor firme dispuse să dea o parte din bani partidului.  Prin acest mod Blaga ar fi adunat suma totală de 700.000 de euro pentru partid, susțin procurorii DNA Ploiești.

 În dosar mai sunt urmăriți penal Gheorghe Pinalty Ștefan, care la  data faptelor era vicepreședintele PDL, partid  aflat la guvernare, și primar al municipiului Piatra Neamț, precum și Horațiu Bruno Berdilă, reprezentantul unei societăți comerciale.

 

Avocatul lui Vasile Blaga, Cristian Ene, a declarat că măsura controlului judiciar va fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție. „S-a prezentat astăzi, i s-a adus la cunoștință domnului Blaga calitatea de inculpat pentru o presupusă faptă de trafic de influență. De asemenea, s-a instituit și măsura controlului judiciar, măsură ce urmează a fi atacată în termenul legal la ÎCCJ, urmând ca judecătorii să decidă dacă vor păstra sau nu această măsură”, a declarat Ene.

Mecanismul de adunat bani pentru partid

 Procurorii anticorupție din Ploiești susțin că, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere între persoane cu funcții de conducere și anume între secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.

––

UPDATE ora 12.10: La ieșirea din sediul DNA, Vasile Blaga a spus că se va apăra, că nu comentează acuzațiile și că va respecta statutul PNL, al cărui garant este. 

„Eu o să îmi dovedesc nevinovăția”, a declarat copreședintele PNL, la ieșirea de la sediul DNA. Întrebat dacă își va da demisia, el a precizat că „este primul care trebuie să respecte statutul”, astfel că „va acționa în consecință”.

Vasile Blaga este inculpat și pus sub control judiciar deoarece că ar fi făcut trafic de influență pentru acordarea unor contracte de achiziții publice contra plății a 10% din valoare, spun surse judiciare.

–-

 

Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploiesti. Potrivit unor surse judiciare, co-președintele PNL ar fi suspectat de fapte de trafic de influență ce ar fi fost săvârșite într-o perioadă mai mare de timp. Unele surse indică perioada cuprinsă între 2009-2012. Vasile Blaga ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte de achiziții publice și „ar fi avut foloase pentru sine și pentru altul”. Foloasele ar fi fost comisioane de 10% din contractele încheiate, prejudicile fiind de câteva sute de mii de euro. 

Blaga nu a săvârșit traficul de influență din funcția de ministru. Dacă faptele ar fi fost săvârșite în calitate de ministru era necesară o cerere de urmărire penală de la Senatul României din care Blaga face parte.

La intrarea în sediul DNA Ploiești, Blaga a spus presei că nu cunoaște acuzațiile. „Am fost chemat prin telefon. Nu știu despre ce dosar e vorba” a declarat politicianul.

Până acum, Vasile Blaga a fost audiat la DNA doar în calitate de martor. Ultima audiere a fost făcută la data de 19 septembrie, anul acesta, când Blaga a fost chemat la DNA pentru a da declarații în dosarul în care șeful IPJ Bihor, Liviu Popa, este acuzat de luare de mită. Popa a fost o perioadă șef al Poliției Române, numit la propunerea lui Blaga.

Audierea lui Blaga în dosar era necesară pentru a se stabili cine era proprietarul real al unui autoturism pe care îl folosea Popa. Blaga a susținut că mașina era proprietatea sa  și că îl ruga pe fostul șef IPJ, Liviu Popa, să-i scoată mașina la plimbare. Blaga a susținut că relațiile cu chestorul Popa erau de prietenie, însă fostul șef al IPJ bihor se prezenta drept nepot al lui Blaga, spun surse din Oradea.

Reamintim că, anul trecut, ginerele lui Blaga, Andrei Rudeanu, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de circa 600.000 de euro.

 

Cele mai citite

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Superliga, lovită de criză financiară! Alte două cluburi din Liga 1 se confruntă cu dificultăți majore

Hermannstadt și Poli Iași traversează momente critice, adâncind instabilitatea financiară din fotbalul românesc. Probleme financiare grave la Hermannstadt și Poli Iași Începutul anului 2025 aduce vești...

Basarab Panduru, despre transferul lui Andrei Ivan. „N-avea ce să caute acolo!”

Fostul internațional critică mutarea atacantului Universității Craiova la Adanaspor, echipă din liga a doua a Turciei. Transferul lui Andrei Ivan, o alegere surprinzătoare Andrei Ivan, unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă