3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialBEC: Ministerul de Externe are bază legală pentru a deschide noi secţii...

BEC: Ministerul de Externe are bază legală pentru a deschide noi secţii de votare în străinătate

Biroul Electoral Central arata, intr-un comunicat remis vineri seara, ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie, scrie hotnews.ro. 

Precizarea BEC vine dupa ce vineri dupa-amiaza ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a anuntat ca MAE nu va deschide noi sectii de votare in diaspora, in ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetatenilor romani aflati in tari in care exista comunitati mari, cum ar fi in: Franta, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania. BEC explica in comunicat faptul ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.

BEC explica faptul ca hotararea de marti interpreteaza legea 370/2004 in sensul in care sintagma "aceleasi liste de alegatori" de la primul tur se refera la sectiile de votare din tara. Cu alte cuvinte, BEC arata ca numarul sectiilor de votare din strainatate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce inseamna ca Ministerul de Externe putea organiza in turul doi oricate sectii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfasurarea in bune conditi a procesului de vot. 

 In ciuda faptului ca BEC a oferit inca de marti baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate, ministrul de Externe, Titus Corlatean a anuntat vineri ca nu se vor deschide alte sectii de vot in afara celor 294 de existente la primul tur. 

Iata cum a explicat Titus Corlatean decizia de a nu deschide sectii noi: "A fost o discutie interna la care a participat Ministerul Afacerilor Externe, scopul fiind de a analiza alegerile care au avut loc in strainatate, pentru corecta si buna desfasurare a celui de-al doilea scrutin. Scopul nostru pentru al doilea tur de scrutin este ca votul sa fie legal si toti romanii sa poata vota. Am transmis instructiuni extrem de serioase sefilor de misiuni de a pune in practica deciziile BEC si BES. Vom folosi la maximum personalul din ambasade. Am decis si suplimentarea numarului de cabine de vot, stampile de vot la maximul de sapte. Sa fie maximul oriunde e necesar".

La votul din 2 noiembrie, mii de români din străinătate au stat la coadă ore întregi, dar nu au putut vota deoarece secţiile de vot din mai multe oraşe europene nu erau pregătite pentru un număr aşa de mare de alegători.

 

Cele mai citite

Cele mai Bune Credite Ipotecare din România, Conform Analizei Mr. Finance

Pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință, creditul ipotecar rămâne una dintre cele mai căutate opțiuni de finanțare. Platforma Mr. Finance a...

Victoria lui Trump aduce un boom de vânzări pentru producătorii chinezi de mărfuri comerciale

Deși al doilea mandat al președintelui Donald Trump este privit ca o provocare pentru economia bazată pe exporturi a Chinei, un sector beneficiază de...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...
Ultima oră
Pe aceeași temă