Fostul președinte Traian Băsescu a postat, marți, pe pagina personala de Facebook, la o zi după ce instanța supremă a decis redeschiderea dosarului mineriadei din 1990, o secvență video din 2009 în care îi atrăgea atenția Laurei Codruța Kovesi, pe atunci procuror general, în legătură cu dosarele Revoluției și mineriadei.
Şeful statului de atunci i-a cerut lui Kovesi să comunice opiniei publice ce fac procurorii cu dosarele revoluţiei şi daca există o speranţă că aceste dosare vor fi duse la finalizare, iar procurorul general a replicat că. depinde de ceea ce intelege Traian Băsescu prin speranţă şi a spus că dosarele vor fi judecate cu celeritate dar nu poate promite o soluţie.
”Ce se întâmplă cu aceste dosare de la domnul general Voinea, care, înțeleg, s-a pensionat. A vrut, n-a vrut să mai lucreze, nu mai știu, dar lasă o speranță că se va soluționa într-un sfârșit. Doamna procuror, cred că ați înțeles foarte bine ce v-am spus și am o rugăminte: nu mă confundați cu un ziarist căruia îi faceți o declarație. Vorbiți cu șeful statului, care vă spune așa: au murit 1600 de oameni la Revoluție, iar voi închideți dosarul. Au murit oameni la Mineriada din 13-15. Ce vreți să spuneți, că vă impun o soluție? Vă impune realitatea să spuneți dacă s-au împușcat singuri oamenii ăia sau au fost împușcați de cineva?”, i-a reproșat, la acel moment, Traian Băsescu Laurei Codruța Kovesi.
În replică, Laura Codruța Kovesi a încercat să îi explice sefului statului, la acel moment, că va face tot posibilul să soluționeze cazul Mineriadei.
”Domnule președinte, depinde ce înțelegeți prin speranță. Am spus că vom soluționa cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluție. V-am promis că vom găsi o soluție și nici pot să îndrept ceea ce de 18 ani nu s-a făcut”, a transmis Kovesi.
Instanţa supremă a confirmat, luni, redeschiderea dosarului mineriadei din iunie 1990.
Astfel, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au constatat, luni, că soluţia Parchetului de pe lângă instanţa supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală şi temeinică.
Decizia ICCJ este definitivă, dosarul urmând să fie repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluţie. Acest procuror urmează să stabilească dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicaţi în dosar, fie clasarea cazului.
În dosarul mineriadei din iunie 1990, nu a fost condamnat decât un executant, Denes Domokos, fost şef de schimb la Exploatarea Minieră Livezeni. El a primit 10 ani de închisoare pentru că a încercat să-i taie capul ( la propriu) lui Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor din Universitatea Bucureşti.
Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în 2009, pentru a treia oară, într-un dosar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Aceeaşi soluţie s-a dat şi pentru foştii generali Mihai Chiţac, decedat între timp, şi Victor Athanasie Stănculescu, dar şi pentru fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.