Torționarul Alexandu Vișinescu a venit, miercuri, la Curtea de Apel București. Urmașii mai multor deținuti, s-au constituit părți civile. Ei cer instituirea sechestrului asigurator pe averea torționarului.Unul dintre supraviețuitorii lagărului de la Râmnicu-Sărat, Valentin Cristea, și surorile lui Corneliu Coposu nu s-au constituit părți civile.
Instanța a stabilit un nou termen de judecată la 22 octombrie.
Citește și: Procesul torţionarului Alexandru Vişinescu începe miercuri, la CAB
În perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic", au arătat procurorii.
Citește și: The Guardian: Cazul torționarului Vișinescu, un Nürnberg românesc
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, la 18 iunie, că Vişinescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţini contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
IICCMER a descoperit că Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici. În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, acesta ar fi instaurat un regim de tortură şi teroare.