Agenția de Monitorizare a presei, ActiveWatch, consideră că demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor, potrivit unui comunicat al organizației.
Precizarea ActiveWatch vine după ce premierul Victor Ponta a declarat că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnaliști care lucrează la companii ce au datorii la stat. Mai mult, organizația este de părere că în acest mod, chiar și involuntar, este atacată libertatea presei. Totodată, ActiveWatch subliniază că ”supărarea legitimă a dlui Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor și administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliștilor”.
”Domnul Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică. Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode”, potrivit comunicatului citat.
Citește și: Sesizare: Închiderea firmelor pentru 5 lei găsiți în plus pe casă, neconstituțională
De asemenea, ActiveWatch a precizat că prin declarațiile lui, șeful Guvernului, încurajează comportamentele ostile față de presă și jurnaliști. Organizația a subliniat că în calitate de prim ministru, Victor Ponta, trebuie să mențină o relație corectă cu presa, în vederea respectării dreptului publicului de a fi informat.
”Prin funcția de înalt demnitar al statului român, pri-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viața comunității. Aceasta presupune, în primul rând, o relație corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnaliști care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcția pe care o deține, dl. Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor și politicienilor din acestă țară, o țară în care jurnaliștii continuă să fie jigniți, amenințați, hărțuiți de diverși demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declarație, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliștilor, iar declarația sa constituie, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnlaiștii și cetățenii, nu patronii de presă”, se arată în comunicatul citat.
Citește și: ANAF susține că eforturile Direcției Antifraudă sunt prezentate eronat