UPDATE
SRI a dat un comunicat de presă în care a confirmat, sub formă de generalități, informațiile României libere, potrivit cărora generalul Florian Coldea nu a încălcat legea și regulamentele interne și că Biroul Executiv al serviciului a recomandat repunerea acestuia în funcția de prim-adjunct. De asemenea, în comunicat se precizează că Florian Coldea a cerut eliberarea din funcție. Directorul general al SRI, Eduard Hellvig, a trimis președintelui țării cererea de trecere în rezervă a fostului prim-adjunct al serviciului de informații.
Redăm integral comunicatul SRI:
"În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.
Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.
SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern".
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Serviciul Român de Informații (SRI) a finalizat ancheta privind relațiile generalului Florian Coldea cu fugarul Sebastian Ghiță, susțin sursele României Libere.
Concluziile ar fi :
>Generalul Coldea a prezentat documente potrivit cărora și-ar fi plătit vacanțele
>Niciodată nu ar fi fost în vacanțe doar cu Sebastian Ghiță, ci în grupuri organizate
>A raportat ori de câte ori a fost plecat în vacanțe
>La vila de la Cheia, care îi aparține lui Ghiță, a fost la invitația fostului său șef, George Cristian Maior. Sebastian Ghiță ar fi oferit o masă festivă cu ocazia plecării lui Maior la de șefia SRI.
Generalul Florian Coldea ar fi cerut președintelui țării și sefului SRI Eduard Hellvig, eliberarea din funcția de prim-adjunct al șefului SRI.
Alte informații obținute de România Liberă:
Sebastian Ghiță, prin firmele sale, a obținut contracte pentru achiziții făcute de instituții care operează cu secrete de stat. Pentru a obține astfel de contracte trebuia să dețină certificat de securitate de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). În cadrul procedurilor de obținere a unui certificat ORNISS se semnează un angajament potrivit căruia solicitantul se abligă, între altele, să sesizeze orice incident de securitate. De asemenea, își dă acordul de a fi supravegheat. Astfel de certificate ORNISS dețin oameni de afaceri, avocați, magistrați, demnitari, alți funcționari publici.
Decizia de supraveghere a celui care deține certificat ORNISS aparține directorului SRI, potrivit legii.
În cadrul procedurilor de obținere a certificatului de securitate, Sebastian Ghiță a semnat angajamentul potrivit căruia va semnala orice incident de securitate. Eventuala apartenență a lui Sebastian Ghiță la structurile de informații secrete 9 ofițer acoperit) este strict secretă și nu poate fi făcută publică nici măcar în cadrul unei proceduri judiciare, spun sursele noastre.