Proba de cunoștințe de limba română programată luni, 14 iunie, trece în plan secund printre elevii de gimnaziu care bat la porțile liceelor. Stresul cel mare pentru fiecare dintre candidați este temperatura corporală ce trebuie să fie de maxim 37,3 grade pentru a se permite accesul în sălile de examen.
Ministerul Educației și Cercetării a explicat „metodologia” de verificare a temperaturii elevilor dar și ce se întâmplă în cazul în care sunt copii cu temperatură mai mare de 37,3 grade la intrarea în unitățile de învățământ. Sunt vizați 172.482 absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 absolvenți de la școli generale din București, care vor trece printr-un triaj epidemiologic efectuat de cadre medicale la intrarea în centrul de examen.
„Măsurarea temperaturii se va face cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră. Se va efectua observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată.”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Educației și Cercetării.
Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). Odată scăpați de proba eliminatorie a termometrului, elevii vor sta în sălile de examen la o distanță de minim 2 metri unul față de altul.