–-
UPDATE: UPDATE. Merkel: Putin acceptă un „grup de contact” pentru începerea unui dialog
–
UPDATE: Şeful Forţelor Navale ucrainene trece în subordinea autorităţilor proruse
–
UPDATE: Ambasadorul Ucrainei: Kievul are nevoie de ajutorul altor ţări
–
–
UPDATE: China, apel către părţile implicate în criza din Ucraina
–
UPDATE: Reuniune de urgenţă a NATO, în contextul crizei din Ucraina
–
UPDATE: Extremiştii ucraineni ameninţă că vor riposta intervenţiei ruse
–-
UPDATE: În peninsulă sunt deja 15.000 de militari ruşi, susţine un oficial ucrainean
–
UPDATE. Ambasadorii celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au început sâmbătă consultări cu uşile închise la New York asupra situaţiei din Ucraina şi Crimeea, informează AFP, citată de Agerpres.
Citeşte şi: A început reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU dedicată crizei ucrainene
Reuniunea, a doua convocată de urgenţă în ultimele două zile asupra acestui dosar, a fost cerută de Marea Britanie după ce Moscova a început să ameninţe cu o intervenţie militară rusă.
„Suntem foarte preocupaţi de situaţie, în special evenimentele din ultimele 24 de ore”, a explicat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, intrând în sala de Consiliu.
UPDATE. Armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă, a anunţat sâmbătă preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, la scurt timp după votul din parlamentul rus ce autorizează „recurgerea la forţele armate” în Ucraina.
Citeşte şi: Armata ucraineana în stare de alertă
Preşedintele ucrainean s-a exprimat după o reuniune a consiliului de securitate şi apărare naţională, în timp ce situaţia se degradează rapid în Crimeea, peninsula rusofonă a Ucrainei pradă tensiunilor separatiste, notează AFP.
UPDATE. România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina şi nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale a ţării, este una dintre concluziile şedinţei de lucru convocate sâmbătă seara de preşedintele Traian Băsescu cu structurile de securitate naţională.
De asemenea, România nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate naţională, informează preşedinţia într-un comunicat de presă.
UPDATE. Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă) se va reuni duminică în şedinţă extraordinară pentru a lua în discuţie problema instituirii ‘stării de urgenţă sau de război’ în Ucraina, a anunţat sâmbătă seara vicepreşedintele legislativului de la Kiev, Ruslan Koşulinski, citat de agenţia de presă ucraineană Unian, citată de Agerpres.
Citeşte şi: Ucraina ar putea declara mâine stare de urgenţă sau chiar de război
În cazul în care Consiliul ucrainean pentru securitate şi apărare naţională, care se va reuni sâmbătă, va lua decizia introducerii ‘stării de urgenţă sau de război’, această decizie trebuie examinată în parlament, a precizat Koşulinski. El a mai declarat că ‘ceea ce se petrece acum nu mai este o simplă anexare, ci este deja amestec, sunt forţe armate’.
UPDATE. Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.
UPDATE. Forţele paramilitare care păzesc clădirea Parlamentului, guvernului şi obiectivelor strategice de pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea provin din Rusia, a informat ieri corespondentul CNN la faţa locului.
Citeşte şi: CNN: Luptătorii mascaţi care au ocupat Parlamentul din Crimeea au venit din Rusia
Anterior trupele care au luat cu asalt clădirea Parlamentului din Simferopol, au fost descrise drept „luptători mascaţi înarmaţi” de agenţiile de ştiri occidentale pentru că acestor „luptători” misterioşi le lipseau orice semne de identificare.
UPDATE. Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului. „Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens”, a afirmat Dmitri Peskov, conform Mediafax.
UPDATE. Administraţia Barack Obama analizează „posibilele costuri” pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, informează NBC News.
UPDATE. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară
Citeşte şi: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei din Ucraina
UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a convocat, sâmbătă seara, la ora 19.00, o şedinţă de lucru cu structurile de securitate pentru a discuta situaţia din Crimeea.
Citeşte şi: Şedinţă de urgenţă la Cotroceni pe tema situaţiei din Crimeea. Băsescu denunţă agresiunea rusă
UPDATE. Emisarul ONU în Ucraina a anunţat sâmbătă că îşi anulează misiunea în Crimeea din cauza tensiunilor care fac imposibilă orice vizită în această regiune. Vizita îi fusese solicitată de secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.
Citeşte şi: Crimeea, teritoriu interzis pentru ONU
Robert Serry a făcut acest anunţ cu puţin înainte de aprobarea de către Consiliul Federaţiei a intervenţiei armate ruse în Ucraina. Vladimir Putin ceruse camerei superioare a Parlamentului rus să aprobe acest proiect, în contextul în care situaţia continuă să se degradeze în Crimeea.
UPDATE. Preşedintele României consideră cămişcările de trupe din Crimeea, fără acordul Ucrainei, pot fi considerate o agresiune.
Citeşte şi: Băsescu: Mişcările de trupe din Crimeea, fără acordul Ucrainei, pot fi considerate o agresiune
–-
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei, scrie Mediafax.
„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.
Citeşte şi: Violenţe la un miting prorus în estul Ucrainei
Preşedintele Consiliului Federaţiei a declarat că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.
Citeşte şi: Unde vor fi internaţi răniţii aduşi din Ucraina
„Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. „Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin”, a precizat Matvienko, citată de AFP.
Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească „pacea şi calmul” în această provincie prorusă.
Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, „prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.