Patru nave transportând trupe speciale se îndreaptă spre Sevastopol, arată Izvestia, desfăşurarea de trupe în Ucraina debutând la 23 februarie. La Kiev, preşedintele interimar al Ucrainei avertiza că ţara face faţă unei grave ameninţări separatiste în peninsula Crimeea. Aseară, ucrainenii aşteptau în Piaţa Independenţei anunţarea noului guvern de uniune naţională, după ce, în cursul zilei, au fost dizolvate forţele speciale anti-revolte, Berkut.
Diverse surse informează că Moscova, mai precis Kremlinul, a ordonat transferul în Crimeea a diviziei aeropurtate cu baza la Ulianovsk (Rusia). Trupe de elită „pregătite pentru lupte în situaţii non-standard”. În reţeaua socială rusă „Vkontakte”, locuitorii din Ulianovsk se activează pentru a discuta despre posibila trimitere în Ucraina a celei de a 31-a Brigăzi de paraşutişti şi potrivit unor mărturii, convoaie militare sunt pregătite să fie expediate. Mărturii asemănătoare vin şi din Krasnodar şi din portul Novossibirsk.
Citeşte şi: Rusia vrea să întărească protecţia flotei sale din Crimeea
În Crimeea se pare că cel puţin o divizie aeropurtată se află deja la faţa locului şi există video-uri care arată desfăşurarea de convoaie militare în peninsula Crimeea. Rusia a mobilizat forţe de intervenţie rapidă la frontierele Ucrainei şi chiar în Crimeea, operaţiunea, potrivit marinei ruse debutând la 23 februarie. Moscova a confirmat că nava de debarcare, Nikolai Filşenkov, din Flota Mării Negre a Rusiei, transportă câteva sute de oameni, zece BTR-80 şi 80 vehicule blindate. Patru Iliuşin Il-76 au asigurat transporturile aeriene din acest week-end de la o bază aeriană din apropierea Moscovei, între care transportul forţelor speciale aeropurtate pentru oraşul Anapa, la malul Mării Negre. De asemenea, spre Sevastopol se îndreaptă şase elicoptere de transport MI-8 şi patru nave de transport din oraşul rus Kubinka, având la bord trupe speciale de elită. Unităţi ale forţelor ruse, prealabil poziţionate în jurul oraşului Soci în vederea JO de iarnă, au fost expediate din 24 februarie spre o bază rusească din Crimeea.
Totul seamănă cu o adevărată operaţiune rusească de desant asupra Crimeii, demonstrând o îndepărtare progresivă de o soluţie paşnică pentru rezolvarea problemelor minorităţii ruse în Ucraina. Analiştii consideră că viitorul politic al Rusiei se va juca în Crimeea. În peninsula pro-rusă, separatiştii se activează, activiştii pro-Moscova au ridicat drapelele roşii pe clădirea Consiliului Suprem din Crimeea, cer declararea independenţei peninsulei şi organizarea unui referendum privind statutul ei ca şi anexarea la Matuşka Rusia. Şi, mulţi percep aceste întăriri militare ca o pregătire a anexării Crimeii. Simţindu-se ameninţată, minoritatea tătară se opune.
Pe aici nu se trece
Spiritele se încing în Crimeea, o regiune autonomă, istoric legată de Rusia dar ataşată Ucrainei de Nikita Hruşciov în 1954. Marţi, sute de militanţi pro-ruşi s-au adunat la Simferopol în faţa parlamentului republicii autonome pentru a cere organizarea unui referendum, respingând puterea de la Kiev. În cele două zile care au urmat căderii regimului lui Ianukovici, guvernatorii regiunilor din estul Ucrainei – care formau baza sa electorală – s-au supus noilor autorităţi de la Kiev. Cu excepţia Crimeii, a cărei populaţie este în proporţie de 60% compusă din ruşi etnici.
Tensiunea este crescândă, vice-preşedintele parlamentului şi reprezentant al tătarilor din Crimeea fiind insultat şi fluerat, tratat ca un trădător pentru că a susţinut Maidanul. Tătarii nu reprezintă decât 12% din populaţia Crimeii, dar sunt pezenţi pe acest teritoriu din Evul Mediu, înaintea anexării de către Imperiul rus, în 1863. Aversiunea faţă de Rusia datează din 1944, când Stalin a ordonat deportarea totalităţii tătarilor din Crimeea în Asia Centrală. „Am vrut să ne debarasăm de dictatorul Ianukovici, dar nu pentru a cădea în mâinile dictatorului Putin. Rusia este închisoarea popoarelor. Nu îl vrem pe marele frate rus”, declara un tătar, subliniind că „suntem cu toată inima alături de Maidan”.
Deşi preşedintele Putin încă tace, un parlamentar rus declara că Moscova va acţiona în cazul creşterii tensiunilor în Crimeea. AFP relata că două blindate au fost instalate în apropierea instalaţiilor militare ruseşti din Sevastopol, al doilea port al Ucrainei. Iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat UE şi SUA să nu încerce modelarea viitorului Ucrainei. „Sunteţi cu noi sau contra noastră”.
Dizolvarea Berkut
Autorităţile interimare de la Kiev au dizolvat ieri trupele speciale anti-revolte, temutele Berkut, atât de urâte de manifestanţii din Piaţa Independenţei, care au făcut cunoştinţă cu brutalitatea lor excesivă. Fier de lance al represiunii contra opozanţilor din Ucraina, aceste miliţii speciale apar în imaginile din acele zile însângerate din ultima săptămână trăgând asupra mulţimii. Cel puţin 82 de persoane au fost ucise în confruntările dintre aceste forţe şi manifestanţi. Luni, membri ai Berkut s-au scuzat public pentru excesele lor cerând iertare în genunchi în Lvov. După dizolvarea Berkut, ei au fost invitaţi în Crimeea.