Preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a avertizat, marţi, asupra pericolului separatismului după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, multe dintre regiunile vorbitoare de limbă rusă opunându-se instalării unei administraţii proeuropene. Adresându-se Parlamentului, Turcinov a declarat că se va întâlni cu reprezentanţii agenţiilor de securitate pentru a discuta despre riscul separatismului în regiunile unde populaţia de etnie rusă este majoritară, relatează BBC News Online, conform Mediafax. Separatismul este o „ameninţare gravă”, a spus el.
Crimeea şi unele zone proruse din est s-au confruntat cu proteste faţă de îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici, generând temeri privind o eventuală secesiune.
Autorităţile din oraşul ucrainean sudic Sevastopol au instalat un primar prorus, relatează The Guardian în ediţia electronică. Consiliul municipal l-a desemnat primar pe Aleksei Şalii, un cetăţean rus, în timpul unei sesiuni extraordinare care a avut loc luni seara, în timp ce peste 1.000 de protestatari se reuniseră în jurul primăriei scandând „Rusia, Rusia, Rusia” şi „Un primar rus pentru un oraş rusesc”.
Temerile că separatiştii din Sevastopol şi din regiunea Crimeea din care face parte oraşul ar putea să se folosească de vacuumul de putere actual din Ucraina pentru a obţine mai multă autonomie şi a-şi consolida şi mai mult legăturile cu Rusia se răspândesc rapid.
Pentru moment nu este clar dacă forţele de securitate locale îl vor susţine pe Şalii, dar anterior, şeful poliţiei din Sevastopol, Aleksandr Goncearov, a declarat că ofiţerii săi refuză să îndeplinească „ordinele criminale” emise de Kiev.
Cel puţin patru puncte de control administrate de poliţişti înarmaţi au fost instituite pe marile drumuri din oraş pentru a împiedica sosirea extremiştilor, potrivit presei locale.
Demonstraţii similare cu cele din Sevastopol au avut loc în Crimeea în ultimele zile, inclusiv în capitala regională Simferopol şi în oraşul de coastă Kerci.
Primarul oraşului Sevastopol numit de Kiev, Vladimir Iaţuba, a fost huiduit duminică în timp ce le spunea participanţilor la o manifestaţie prorusă că Crimeea este parte integrantă din Ucraina. Iaţuba şi-a anunţat demisia, luni, cu lacrimi în ochi în faţa jurnaliştilor.
Mulţimea s-a adunat din nou în faţa primăriei din Sevastopol marţi, pe fondul zvonurilor că forţele de securitate l-ar putea aresta pe Şalii.
În oraşul Harkov din estul Ucrainei, unde Ianukovici se bucură de sprijin, şeful administraţiei regionale a declarat că va candida la alegerile prezidenţiale. Mihailo Dobkin a declarat pentru postul de televiziune Kanal 5 că s-a decis să candideze pentru că „are loc un atac total la adresa populaţiei vorbitoare de limbă rusă şi că legile care sunt adoptate îi ameninţă pe cei care nu acceptă fascismul şi nazismul”. Dobkin a fost supus presiunilor demonstranţilor locali să demisioneze.
În acest context, Turcinov a declarat că amânarea formării noului Guvern va permite consultări ulterioare, adăugând că „trebuie aleasă o coaliţie cu caracter naţional”.
Rusia s-a opus vehement schimbărilor din Ucraina, premierul Dmitri Medvedev afirmând luni că cei care se află în spatele noii administraţii au desfăşurat o „revoltă armată”. La conferinţa de la Moscova de marţi, Lavrov a avertizat alte state împotriva căutării unor „avantaje unilaterale” în Ucraina, dar a afirmat că „politica de neintervenţie” a Rusiei va continua.
În plus, încă nu se ştie clar unde se află Ianukovici, dar pe numele lui a fost emis un mandat de arestare. El ar fi fost văzut duminică în Balaklava, în Peninsula Crimeea.
Actualul ministru de Interne, Arsen Avakov, a declarat că a fost deschis un dosar penal împotriva fostului preşedinte şi a altor oficiali pentru „uciderea în masă a unor cetăţeni paşnici”.
Peste 80 de persoane, majoritatea opozanţi ai lui Ianukovici, au fost ucişi în confruntările cu poliţia sau de lunetişti, săptămâna trecută în Ucraina.