4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul german de interne: Nu a venit momentul aderării la Schengen pentru...

Ministrul german de interne: Nu a venit momentul aderării la Schengen pentru România şi Bulgaria

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat joi, că România şi Bulgaria au făcut progrese considerabile în privinţa reformelor monitorizate prin MCV, dar că acestea sunt insuficiente din perspectiva condiţiilor legale care să permită admiterea în spaţiul Schengen, transmite Agerpres.

„După părerea noastră nu a venit momentul pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru aceste două ţări. Vom primi în ianuarie rapoartele de ţară, de acum se ştie că s-au făcut progrese considerabile în privinţa refomelor din domeniu, care nu sunt însă suficiente în privinţa condiţiilor legale care să permită admiterea în spaţiul Schengen”, a spus Hans-Peter Friedrich.

Citeşte şi: Aderarea României la Schengen, pe agenda JAI

Ministrul german de Interne a precizat că ”deocamdată nu poate aprecia când va veni momentul admiterii’.

Un alt subiect abordat de Friedrich a fost reprezentat de preocupările pe care le au unele state legate de libertatea de circulaţie, în condiţiile în care vicepreşedintele CE Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, urmează să le prezinte joi miniştrilor o comunicare în domeniu.

Citeşte şi: Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: România participă la EUROSUR pentru că, juridic, face parte din Schengen

„Unele ţări au o problemă şi anume că libertatea de mişcare este folosită greşit de către cei care vin dintr-o ţară în alta ca să primească beneficii sociale. Asta nu se poate, nu corespunde reglementărilor libertăţii de mişcare. Unele ţări s-au adresat Comisiei Europene din luna iunie, printre care şi Germania, şi au cerut o acţiune comună pentru căutarea unei soluţii la această problemă”, a spus ministrul federal de interne.

El a reamintit că CE va prezenta joi o comunicare, dar a ţinut să menţioneze foarte clar că ‘nu suntem mulţumiţi de aceasta, nu este suficientă pentru rezolvarea problemei, suntem de acord că trebuie o abordare comună’.

Citeşte şi: Reding către Cameron: Libera circulaţie nu se negociază

„Ceea ce lipseşte în raport este atât claritate din punct de vedere legal, cât şi o soluţie la faptul că statele de origine nu se folosesc de mijloacele prevăzute în cadrul legislaţiei UE pentru a îmbunătăţi situaţia propriilor cetăţeni. Avem nevoie de o înţelegere comună pentru protecţia libertăţii de mişcare şi împiedicarea abuzurilor. La nevoie, ne vom vedea nevoiţi să ne înţelegem la nivel multilateral, în afara structurilor UE, ca să alegem o abordare comună”, a avertizat Hans-Peter Friedrich.

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă