1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialIanukovici: De actuala situaţie sunt vinovaţi cei care dau ordine pe Maidan,...

Ianukovici: De actuala situaţie sunt vinovaţi cei care dau ordine pe Maidan, dar şi reprezentanţii Vestului, ai Statelor Unite, care i-au susţinut

Preşedintele demis de Parlament al Ucrainei, Victor Ianukovici, se consideră încă şef al statului şi afirmă că actuala putere de la Kiev este ilegitimă. Ianukovici a declarat, în prima apariţie publică de la plecarea sa din Kiev, ţinută în Rusia, la Rostov pe Don, că va continua să lupte contra celor ce prin frica si teroare au pus mana pe putere.

Citeşte şi: Kievul va cere extrădarea lui Ianukovici, dacă se confirmă că e în Rusia

Fostul şef de stat a declarat că responsabilitatea pentru actuala situaţie aparţine celor care au condus manifestaţiile de la Euro Maidan, dar şi liderii europeni şi americani care i-au susţinut. „Cred că Vestul trebuie să-şi asume responsabilitatea, să ne întoarcem la acordul ce poartă şi semnătura lor (a celor doi miniştri de Externe – mediatori, cel din Polonia, Radoslaw Sikorski şi cel din Germania, Franz-Walter Steinmeier, cel din Rusia refuzând să-şi pună semnătura pe document – n.r.). Este responsabilitatea Vestului. Inclusiv a consiliului miniştrilor care a avut loc în acea zi la Bruxelles (de fapt, cu o zi mai devreme, joi, a avut loc o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, în care s-au stabilit „sancţiuni ţintite” pentru regimul Ianukovici – n.r.).

„Politica iresponsabilă a Vestului”

Ianukovici, consideră că situaţia din Ucraina este „rezultatul politicii iresponsabile a Occidentului, care a dat dovadă de prea multă indulgenţă faţă de Maidan”. El a mai spus că a fost minţit de semnatarii acordului de vinerea trecută, şi că întreg poporul ucrainean a fost minţit de cei pe care i-a numit, în repetate rânduri, naţionalişti, fascişti, extremişti şi radicali. Totuşi, fostul şef de stat spune că nu este prea târziu ca radicalii să renunţe la acţiunile lor şi că îi înţelege pe cei care, sub ameninţare, au fost nevoiţi să comită anumite fapte. Ianukovici consideră că extremiştii au preluat Kievul cu forţa armelor şi că ameninţă populaţia inocentă.

Citeşte şi: Ucraina cere SUA şi Marea Britanie să îi garanteze suveranitatea

Mai mult, fostul preşedinte a vorbit despre faptul că nu toţi ucrainenii ar fi de acord cu actuala putere, pe care o consideră ilegitimă, şi că pentru ca Ucraina să rămână unită şi pentru asigurarea unui consens este nevoie ca actualii conducători ai ţării să renunţe la putere. „Le-am cerut scuze luptătorilor Berkut, care au stat cu mâinile goale, au fost incendiaţi şi împuşcaţi, au suferit fără să fie vinovaţi”, a mai declarat şeful demis al statului ucrainean.

Ianukovici a criticat şi activitatea Parlamentului, care l-a demis, dar şi pe cea a Curţii Constituţionale a Ucrainei. Despre Rada Supremă (parlamentul ucrainean) consideră că este ilegală, iar despre guvern spune că nu este unul de uniune naţională, cum ar fi trebuit. Fostul şef de stat a insistat asupra faptului că nu toate regiunile Ucrainei susţin actuala putere. 

„Nu m-am temut, fizic. Nu am fugit”

Preşedintele demis al Ucrainei a mai declarat că a părăsit ţara din cauza ameninţărilor la adresa sa şi a familiei sale. Fostul lider de la Kiev a relatat că nepotul său mai mic ar fi văzut o listă cu persoane a căror viaţă ar fi în pericol şi că asupra maşinii sale s-a tras cu arme de foc. El a mai spus că nu a fugit, ci doar s-a mutat la Harkov, pentru a se întâlni cu membri ai Partidului Regiunilor, însă de acolo a fost sfătuit de echipa ce-l însoţea, din serviciului de securitate, să nu meargă la Doneţk, unde avea un avion, întrucât ar fi existat riscul să fie doborâţi. 

Citeşte şi: Elveţia îl anchetează pe Ianukovici pentru spălare de bani

Ianukovici a mai relatat că a călătorit mult prin Ucraina, până în Crimeea. El a refuzat să răspundă explicit cum a ajuns în Rusia, spunând doar că acest lucru s-a datorat unor ofiţeri cu sentimente patriotice care şi-au îndeplinit obligaţiile şi l-au ajutat să supravieţuiască.

Victor Ianukovici a precizat că nu s-a întâlnit cu Vladimir Putin, însă a vorbit cu preşedintele rus la telefon. „Am stabilit că ne vom întâlni când preşedintele Federaţiei Ruse va avea disponibilitatea”, a mai spus fostul şef de stat, care s-a declarat contrariat de inactivitatea ţării are îl găzduieşte în prezent. „Rusia trebuie şi este obligată să acţioneze, iar cunoscând caracterul lui Vladimir Putin mă întreb de ce este atât de rezervat şi de ce păstrează tăcerea”, a încheiat Ianukovici.

„Consider că orice acţiuni militare în această situaţie nu sunt permise. Nu vreau să cer susţinere militară Rusiei”, a mai spus fostul preşedinte ucrainean, care consideră că puterea actuală e reprezentată de un mic grup de radicali, cărora însă deocamdată li se opun doar mici grupări de apărare naţională din Crimeea. „Fac apel la cei din Crimeea să nu permită vărsare de sânge şi război civil. Crimeea trebuiă să rămână parte a Urainei, păstrându-şi independenţa”, a mai spus Victor Ianukovici.

Nu se întoarce în Ucraina, deocamdată

Întrebat cum va lupta pentru Ucraina, fostul şef al statului a spus că se va întoarce atunci când îi va fi asigurată securitatea sa şi a familiei sale. El a precizat însă ca alegerile prezidenţiale din 25 mai sunt ilegitime şi că nu va participa la scrutin. 

Ianukovici a evitat să răspundă la întrebarea privind blocarea conturilor sale, în Elveţia. Despre criza financiară în care se află Ucraina, fostul preşedinte a explicat că aceasta se datorează destabilizării ţării de către radicali şi pierderii unui partener foarte important, precum Rusia. El a atras atenţia că guvernul său a făcut eforturi pentru a plăti pensiile şi salariile şi că avea intenţia de a le mări în acest an.

În fine, despre Iulia Timoşenko, Ianukovici a spus doar că „poporul va decide dacă va fi sau nu în politică”. „În ce priveşte dosarul, justiţia a luat deciziile. Condiţiile de detenţie au fost exclusive, nu ca ale altor deţinuţi. Eliberarea ei acum este o chestiune din domeniul juridic, nu este clar cum a ajuns în libertate. Nu i-am dorit răul şi nu îi doresc răul, dar acel acord semnat de ea cu Rusia a adus datorii de milioane de dolari, plătite de toţi ucrainenii”, a mai spus Ianukovici.

Cele mai citite

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă