8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a reuşit o româncă din Marea Britanie să primească ajutor de...

Cum a reuşit o româncă din Marea Britanie să primească ajutor de la stat pentru chiria unei locuinţe de 130.000 lire

Românca Firuţa Vasile este vânzătoare stradală în Marea Britanie şi trăieşte din ajutorul social de la stat: 25.000 lire. Recent, ea a câştigat un proces cu autorităţile locale din Bristol, prin care va mai primi încă 2.600 lire, ajutor social pentru locuinţă, după ce a demonstrat că meseria ei, care îi aduce 400 lire lunar, o ajută să fie independentă. Cazul ei creează însă precedentul şi pentru alţi români şi bulgari care ajung în Marea Britanie şi trăiesc din ajutoarele sociale, prestând o muncă de acest fel, comentează publicaţiile engleze.

Firuţa, o romă în vârstă de 27 ani, vinde pe stradă revista „The Big Issue”, o publicaţie creată pentru a-i ajuta să se întreţină pe oamenii fără adăpost sau care trăiesc în condiţii precare. Astfel, din vânzarea revistei, ea câştigă 100 lire pe săptămână. Femeia a cerut de la consiliul local un ajutor pentru locuinţă, în valoare de 2.600 lire pe an, susţinând că veniturile nu îi permit să-şi plătească chiria casei cu trei dormitoare, în valoare de 130.000 lire. După ce consiliul a refuzat, a atacat decizia în instanţă şi a câştigat.

Statul britanic acordă românilor un ajutor social pentru locuinţă într-unul din următoarele cazuri: trebuie să fie înregistraţi la Oficiul de Muncă- dacă lucrează în agricultură sau în construcţii, dacă au slujbe pentru care sunt extrem de bine pregătiţi sau să desfăşoare activităţi independente, dar să-şi plătească taxele şi să aibă o asigurare. Firuţa Vasile a convins Curtea că ea este în cea de-a treia situaţie, pentru că cumpără din bani proprii revistele „The Big Issue”, pe care apoi le vinde, în speranţa de a obţine profit.

Vorbind prin intermediul unui interpret, femeia le-a povestit jurnaliştilor englezi că a venit în Marea Britanie în 2007, dar nu a găsit nimic de muncă, în afară de slujba de vânzător stradal.

„Veniturile pe care le obţin nu sunt suficiente să îmi întreţin familia- are patru copii, din care unul cu dizabilităţi, n.r.- aşa că am cerut consiliului local un ajutor pentru locuinţă. Am fost refuzată. Mi s-a spus că sunt româncă şi că nu pot primi ajutoare decât dacă am o slujbă sau sunt pe cont propriu. Au spus că lucratul pentru „The Big Issue” nu a contat. Am primit ajutor şi s-a făcut un apel”, a povestit femeia.

Ajutorul social al Firuţei Vasile se ridică la 25.547,60 lire pe an. Săptămânal, ea primeşte 326 lire pentru credite fiscale, 60,50 lire indemnizaţie pentru copii, 49,30 lire pentru o persoană cu disabilităţi şi 55,50 lire pentru îngrijirea unei persoane cu disabilităţi. Acum, ea ar trebui să mai primească încă 160 lire, săptămânal, pentru locuinţă, însă va primi numai 50 lire, pentru că mai are şi alte venituri.

Totuşi, decizia Curţii naşte păreri divergente. Pe de-o parte, publicaţia şi centrul care s-a ocupat de procesul Firuţei salută decizia, în timp ce autorităţile locale sunt nemulţumite, explicând că se irosesc banii cetăţenilor. Nici ministrul Muncii nu aprobă decizia.

Este o victorie pentru oamenii care se zbat să-şi întreţină familiile. Oricine crede că să vinzi o revistă pe stradă, iarna, este uşor, ar trebui să facă asta pe pielea lui”, a declarat, conform Daily Mail, consilierul Andy King, de la Avon and Bristol Law Center, care a ajutat-o pe femeie cu procesul.

„M-aş bucura dacă decizia ar însemna ca şi alţi oameni din România şi Bulgaria care vin la muncă în Marea Britanie să nu fie trataţi incorect„, a spus românca, potrivit The Guardian.

Vânzătorii revistei „Big Issue” cumpără din propriul buzunar publicaţia şi vând exemplarele pe cont propriu. Nu este o sarcină uşoară”, a declarat directorul executiv al fundaţiei Big Issue, Stephen Robertson, conform The Guardian.

Pe  de altă parte, ministrul Muncii, Chris Grayling, a declarat că nu este de acord cu decizia Curţii. „Trebuie să păstrăm linia obligaţiilor noastre naţionale şi internaţionale. Oricum, este absolut necesar să-i protejăm pe plătitorii de taxe şi să protejăm sistemul de protecţie socială de potenţialele abuzuri„, a punctat Grayling.

Mai mult, un purtător de cuvânt al consiliului oraşului Bristol a declarat că nu vrea să irosească banii cetăţenilor pentru a lupta într-un astfel de caz. El a mai declarat că o altă autoritate locală a primit un răspuns complet diferit într-o situaţie similară. „Avem nevoie de clarificări din partea Guvernului”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru publicaţia The Guardian.

De asemenea, The Telegraph atrage atenţia că toţi străinii care vând revista „The Big Issue” vor putea cere, de acum înainte, ajutor pentru locuinţă, în baza deciziei prin care Firuţa Vasile a obţinut acest lucru.

 

La sfârşitul lui noiembrie 2011, Marea Britanie a prelungit până la sfârşitul lui 2013 restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, pe fondul rezultatelor raportului Comitetului de Consiliere privind Migraţia. Astfel, raportul arăta că ridicarea restricţiilor actuale ar conduce la creşterea numărului de români şi bulgari care vin la muncă în Marea Britanie. Acest lucru ar fi valabil în special în sectoarele unde se caută forţă de muncă necalificată şi unde există un risc mai mare ca muncitorii rezidenţi şi salariile să fie afectate.

Acum, permisul de muncă pentru Marea Britanie poate fi obţinut numai când solicitantul are deja o ofertă concretă pentru un loc de muncă, într-un sector care necesită o anumită calificare şi pentru care angajatorul nu a putut găsi un ocupant potrivit printre rezidenţi.

 


 

 

Cele mai citite

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă