Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că România sprijină Ucraina în procesul de integrare europeană. Şeful statului a prezentat concluziile Consiliului European în ceea ce priveşte gestionarea crizei ucrainene.
Citeşte declaraţiile preşedintelui Băsescu, în format LIVE TEXT:
România va susţine Ucraina să se indrepte spre UE, s-a semnat Acordul de liber schimb şi de asociere, dar numai in partea politica, este un gest de incurajare a Ucrainei; celelalte acorduri, dupa alegerile din 25 mai.
Citeşte şi: Ucraina semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – partea politică
– Prioritatea pe care Consiliul considera ca o are este legata de sprijinirea restabilirii echilibrului macroeconomic in zona
– Situatia in care a ajuns Ucraina se datoreaza unei guvernari de proasta calitate si coruptiei
– UE poate pune la dispozitia Ucrainei 1,6 miliarde euro bani lichizi, urmand sa poata puna la dispozitie 11 miliarde de euro. UE va fi partenerul FMI in tentativa de la incetare de plati a Ucrainei si de restabilizare a indicatorilor macroeconomici
– Guvernul Ucrainei este chemat sa asigure reprezentarea tuturor regiunilor si optiunilor, pentru a preveni separarea in regiune, sa lupte impotriva extremismului
Citeşte şi: Iaţeniuk: Ucraina va răspunde „militar” oricărei tentive ruse de anexare a estului ţării
– Consiliul European cere Ucrainei ca alegerile prezidentiale sa se desfasoara la standarde europene, democratice
– UE nu recunoaste rezultatele referendumului ilegal si neconstituttional din Crimeea, considera ilegala anexarea Crimeei de Federatia Rusă.
– Lista de inalti demnitari ai Federatiei Ruse, din Ucraina si Crimeea, a fost completata cu inca 12 nume, s-a convenit sa nu fie facuta publica pana nu se comunica oficial de Comisia Europeana, in aceasta dupa-amiaza.
Citeşte şi: Putin şi Medvedev nu se află pe listele negre ale SUA şi UE
– A fost anulat Summitul UE – Rusia. La Haga se va desfasura intalnirea G7 şi nu G8, aceste măsuri sunt temporare
– Coercitia nu poate fi folosita pentru a retrasa frontierele
– S-a cerut Federatiei Ruse sa intre in dialog cu autorităţile ucrainene
– UE se implica in misiunea OSCE in Ucraina, daca ea va reusi sa inceapa sa isi desfasoare activitatile, daca OSCE nu va fi o institutie credibila, UE va organiza o misiune proprie.
– Orice escaladare a acestei situatii duce la o a treia etapă – la masuri largi in economie, in zona tranzactiilor cu armanent, masuri care se refera la inghetari de active ale oamenilor de afaeri rusi pe teritoriul UE, a bancilotr, restrictionarea importurilor de energie si interzicea importurilor de armanent
– Este foarte grav ca Rusia sa fie exclusă din G8
Citeşte şi: Băsescu: Se adoptă noi sancţiuni pentru Rusia
Şeful statului a participat, joi şi vineri, la lucrările Consiliului European de primăvară, unde s-a discutat despre criza ucraineană şi măsurile pe care le va lua Uniunea Europeană în acest context.