-0.8 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialAndronescu dă startul goanei după diplome

Andronescu dă startul goanei după diplome

O ordonanţă de urgenţă a Guvernului Victor Ponta, contrasemnată de Andronescu, condiţionează rămânerea educatorilor în sistem de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior.

 

Legea educaţiei pe 2011 prevedea clar că pentru a deveni educator sau învăţător este necesară absolvirea cu diplomă a studiilor universitare de licenţă în profilul postului. Cu excepţia notabilă a educatorilor şi învăţătorilor care la data apariţiei Legii educaţiei „erau deja încadraţi într-o funcţie”. În acest caz, aceştia nu mai erau obligaţi să facă dovada că au diploma de absolvent al unei facultăţi.

În luna decembrie, Ecaterina Andronescu, care atunci era şefă la Educaţie, a semnat o ordonanţă de urgenţă care schimba această din urmă regulă. În sensul că îi obliga pe educatorii şi învăţătorii care nu au absolvit o instituţie de învăţământ superior să facă acest lucru, într-o perioadă dată de timp, altfel vor fi eliminaţi din sistem.

„Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să-şi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă 92/2012.

Echivalarea, blocată la minister

Vizaţi de această decizie sunt 22.000 de cadre didactice care, se speculează, că pentru a-şi salva locurile de muncă vor da năvală să se înscrie la facultăţi. Teama este că aceştia, în disperarea de absolvi într-un timp cât mai scurt şi fără mari emoţii, nu vor alege instituţii de învăţământ cu tradiţie, ci vor opta către aşa-zisele fabrici de diplome.

Acest aspect a fost semnalat pentru hotnews.ro de către preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu: „Părerea mea este că măsura asta este doar ca să dăm banii unora la facultaţi particulare. Un profesor care a făcut Liceul Pedagogic şi are 30 de ani vechime, este un meseriaş. Nu-l schimbă acum o hârtie după 2-3 ani la facultate”. Hăncescu a precizat că sindicatele nu au fost consultate atunci când guvernul a decis modificarea legii: „Nu ne-a întrebat nimeni când ministerul a făcut modificările acestea. Noi sperăm că se va rediscuta Legea Educaţiei, că aşa am înţeles că intenţionează USL, şi că atunci se vor lămuri toate aspectele, printre care şi acesta”.

La această situaţie nu s-ar fi ajuns dacă Ministerul Educaţiei ar fi urgentat procesul de echivalare a competenţelor profesionale pentru cei 22.000 de educatori şi învăţători care nu au diplomă de licenţă. „Am înţeles că Ecaterina Andronescu n-a fost de acord cu procedura de echivalare pentru că i-ar fi sărit în cap cei care au licenţă”, a mai declarat Simion Hăncescu.

Ecaterina Andronescu a încercat să liniştească lucrurile arătând că cei în cauză nu au motive să se teamă că vor fi îndepărtaţi din învăţământ în următorii şase ani.

Chiar dacă ordonanţa de urgenţă nu a ajuns în Parlament spre a fi aprobată, ea îşi produce efectele din momentul publicării în Monitorul Oficial (lucru care s-a petrecut deja).

Andronescu a mai făcut un pas înapoi când a arătat că există posibilitatea reală ca această prevedere să fie eliminată complet din ordonanţă atunci când ea va ajunge să fie dezbătută în Parlament.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă