Elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa şi profesorii lor coordonatori care au participat la concursul internaţional NASA Ames Space Settlement Design au înregistrat noi performanţe. Concursul a avut ca scop realizarea proiectului unor aşezări umane amplasate pe staţii orbitale extraterestre.
Pentru al optulea an consecutiv, colegiul din Constanţa a obţinut cu cele mai multe premii dintre şcolile participante. Este vorba de 9 premii şi menţiuni (2 premii I, 4 premii II, 1 premiu III şi 2 menţiuni). Proiectele ştiinţifice ale celor nouă echipe de la C.N.M.B., originale aşezări umane în Cosmos, au fost şi în acest an apreciate de către specialiştii NASA. Elevii au fost pregătiţi de profesorii Ion Băraru, Lucian Oprea, Claudia Dobrin, Florin Dobrin şi Adrian Nicolescu. Ca noutate, la această ediţie a concursului au participat şi două echipe de gimnaziu care au reuşit să câştige locul II. La proiecte au participat 81 de elevi mircişti, care au intrat în competiţie cu elevi din 14 ţări : Australia, Bulgaria, Canada, China, India, Irlanda, Japonia, Pakistan, Singapore, SUA, Turcia, Ucraina şi Emiratele Arabe Unite. În total, la această competiţie au participat 355 proiecte coordonate de 114 profesori. Podiumul premianţilor cuprinde elevi pasionaţi de ştiinţele exacte care au ales să îşi dedice aproape tot timpul liber studiului.
Juniorul echipei Hawk
Răzvan Mihai Ursu, elev în clasa a V-a, este cel mai mic ca vârstă dintre participanţi. Pentru proiectul echipei Hawk, el a lucrat pe partea de robotică. „Am ajutat la proiectarea roboţilor. Mi-a plăcut foarte mult. A fost o experienţă foarte bună, din care am putut învăţa foarte multe. Echipa mea a proiectat o staţie spaţială care să fie un refugiu pentru omenire în caz de dezastre naturale. E prima dată când particip. Am interacţionat foarte bine cu colegii mei mai mari. Am adunat informaţii de pe internet, le-am prelucrat, ne-am interesat şi din alte surse, de la profesorii noştri coordonatori. Ne-am ajutat unii pe alţii astfel încât să avem un proiect foarte bun”, ne-a spus Răzvan, pasionat de fizică, matematică şi informatică. Pe viitor, acesta ar vrea să devină medic sau profesor.
Obişnuiţi să câştige
Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” nu se află la prima performanţă. De mai bine de opt ani, proiectele lor ştiinţifice au adus în palma-res nenumărate premii şi men-ţiuni. Ideile adolescenţilor sunt folosite cu brio de către inginerii NASA. Reamintim faptul că în 2009 CNMB a ocupat locul I la „10 pentru România”. Ca încununare a valorii lor, acelaşi Colegiu s-a numărat printre premianţii Fundaţiei Dinu Patriciu.
Chinezii şi indienii, specialişti în design spaţial
„Sunteţi în faţa unei noi performanţe a elevilor mircişti, membri ai Centrului de cercetări al elevilor. Am fost foarte bucuros că elevii au luat în serios ceea ce au făcut şi în consecinţă rezultatele sunt pe măsură.
Dificultatea creşte de la an la an deoarece competitorii sunt din ce în ce mai mulţi. Sunt foarte mulţi chinezi şi indieni care sunt specialişti în design spaţial şi concurenţa a fost acerbă.
Spunea un organizator de la NASA că o menţiune din competiţiile actuale ar fi fost de departe Marele Premiu în urmă cu cinci ani”, a declarat profesorul coordonator Ion Băraru.