Daniela Cîmpean. Foto: INQUAM

Disponibilizări la Biblioteca Județeană Astra Sibiu. BNS acuză concedierile discreționare

Blocul Național Sindical (BNS) - filiala județeană Sibiu – a criticat concedierile „discreționare” din cadrul Bibliotecii Județene Astra Sibiu și a anunțat că va acorda inclusiv asistență juridică în vederea acțiunilor în instanță ale salariaților.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

23.06.2021 - 18:40

BNS a cerut tuturor consilierilor județeni să voteze împotriva proiectului de hotărâre pentru noua organigramă a Bibliotecii Astra și a solicitat președintelui Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, retragerea proiectului de hotărâre pe care l-a inițiat și identificarea unor soluții reale pentru finanțarea Bibliotecii Astra. 

„Am luat act cu îngrijorare despre gravele derapaje ale conducerii Bibliotecii Județene Astra Sibiu, constând în concedieri discreționare motivate de lipsa fondurilor, fără a manifesta un minim respect pentru salariații instituției sau măcar pentru legislația în vigoare. După reducerea timpului de muncă de la 5 la 4 zile pe săptămână, urmare a unei simulări de consultare cu salariații, printr-un proces verbal semnat la ore diferite de fiecare persoană, fără expunerea argumentelor financiare sau tehnice, urmează concedierea indisciplinaților, a celor care au îndrăznit să nu semneze un acord (discutabil de altfel, ca formă și legalitate)”, se arată în comunicatul BNS.

Sindicaliștii arată că concedierea „indisciplinaților” nu este efectul unei gândiri sau strategii de redresare sau reorganizare, ci doar „o tehnică de a scăpa de cei care îndrăznesc să spună nu abuzurilor”, lucru demonstrat chiar de directorul general al instituției prin declarațiile din presa locală: „Bugetul este cel aprobat, eu trebuie să mă încadrez în el. A fost singura soluție să mă încadrez. Le-am oferit varianta cu salariul diminuat pentru toată lumea pentru a nu da pe nimeni afară. O parte dintre colegi nu au acceptat, așa că disponibilizarea a fost singura variantă. Este vorba despre 8 colegi care nu au acceptat salariu redus și doi care cumulau pensia cu salariul și vor rămâne cu pensia”, a explicat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Astra. – sursa: oradesibiu.ro

Proiectul propus de CJ Sibiu desființează 28 de posturi din cadrul Bibliotecii, din care 18 sunt vacante (personal de specialitate şi personal administrativ), iar 10 posturi sunt ocupate în acest moment de personal de specialitate.

Programul de lucru cu publicul nu va fi redus, personalul de specialitate de la Compartimentul Relaţii cu publicul asigurând, prin rotaţie, accesul publicului la publicaţii (prin săli de lectură sau împrumut la domiciliu) în fiecare zi de lucru a săptămânii în intervalul orar 8-20, excepţie făcând filialele bibliotecii. Reorganizarea instituţiei intervine în condiţiile alocării bugetare pentru anul în curs, conform bugetului aprobat.  

Comentarii