19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zilei#DiscoverEU. Sute de tineri din România vor călători gratuit în Europa

#DiscoverEU. Sute de tineri din România vor călători gratuit în Europa

Pentru tinerii din România revine, în variantă europeană, un gen de călătorie care era foarte utilizat la noi în anii ´60-70, „circuitul CFR“.

Cum în acea perioadă nu erau foarte multe familii care să aibă autoturisme, era la modă ca familiile fără mașini să își petreacă vacanțele mergând „în circuit“ cu trenul prin țară, asta presupunând cumpărarea de la agențiile CFR a unei foi de parcurs, care avea un preț mult mai ieftin decât călătoriile pe bază de bilet, dar obliga la cel puțin trei escale. Una putea fi la mare, alta la munte, și vacanța era completă. Pentru cazare se făceau rezervări la hoteluri. În același sistem, un număr de 551 de tineri din România vor călători gratuit prin mai multe țări din Europa timp de 30 de zile, singuri sau într-un grup de până la 5 prieteni. Ei sunt câștigătorii ediției din acest an a selecției pentru permisele de călătorie „#DiscoverEU“.

Singura condiție care le-a fost pusă a fost să fi împlinit 18 ani în cursul anului trecut. La cea de-a doua rundă a inițiativei Comisiei Europene „DiscoverEU“, care se desfășoară în perioada 15 martie – 15 octombrie 2019, s-au înscris aproape 80.000 de tineri din toate statele membre ale UE pe parcursul unei perioade de două săptămâni care s-a încheiat la 11 decembrie 2018. Dintre aceștia, 14.536 de tineri europeni au fost selectați, iar pe 30 ianuarie au fost anunțate rezultatele.

 

La 18 ani, călătoria prin Europa e o provocare

Anul trecut, la prima ediție a programului „DiscoverEU“ au călătorit cu trenul în Europa aproape 600 de tineri din România. Pentru un tânăr de 18 ani o astfel de călătorie este o provocare, pentru că trebuie să își aleagă un itinerariu și etapele călătoriei, să își aleagă țările și orașele pe care le va vizita, să își facă din timp rezervările pentru trenurile de mare viteză, să decidă unde se va caza și nu în ultimul rând să își testeze cunoștințele de limbi străine învățate la școală.

„E unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face un tânăr, pentru că, plecând de acasă, începi să te loveşti de tot felul de probleme şi inevitabil descoperi lumea aşa cum e ea. Poate să fie şi foarte ieftin. Găseşti hosteluri unde dai cam 10 euro pe noapte. Pentru cei care vor să evite costurile cu cazarea pot folosi diverse platforme prin intermediul cărora pot să găsească gazde la care să doarmă, pot să facă voluntariat în schimbul cazării şi pentru masă“, spune Simona Stănescu.

Este un program de succes la nivel european. Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat că la cele două selecții pentru sezoanele 2018 și 2019 s-au înscris peste 180.000 de tineri, fiind acordate 30.000 de permise gratuite de călătorie în Europa: „Este minunat să vedem cum tinerii europeni utilizează DiscoverEU pentru a-și cunoaște continentul, pentru a explora culturile și tradițiile Europei și pentru a se conecta cu alți călători și cu comunitățile pe care le vizitează. Modul în care acești tineri explorează Europa prin intermediul unei călătorii personale reprezintă o sursă de inspirație. DiscoverEU le permite să își planifice propriile călătorii, să își împărtășească poveștile pe platformele sociale și să își facă noi prieteni“. 

 

Experiența  internațională, utilă  pentru viitorul job

Inițiativa „DiscoverEU“ a fost lansată anul trecut, când a primit alocarea de fonduri prin decizia unui europarlamentar român, Sigfried Mureșan, care era raportor și negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul uniunii. Potrivit acestuia, este important faptul că prin acest program li se oferă tinerilor posibilitatea de a cunoaște oportunitățile care le sunt oferite de calitatea de cetățean al Europei, dar și câștigarea unei experiențe internaționale, care începe să devină un argument important în găsirea unui job, nu numai în Europa, ci și în România.

„Scopul este să le dăm tinerilor din orice colț al Uniunii Europene o perspectivă cu privire la lumea în care ei vor crește, în care ei vor studia și își vor desfășura activitatea. Vrem ca tinerii să cunoască alte țări europene, să exerseze limbile străine pe care le-au învățat în școală, să facă primii pași spre experiența internațională, fiindcă statisticile arată că 66% dintre angajatori apreciază experiența internațională a tinerilor. Deci dacă ești un tânăr din Galați, nu doar dacă ești în căutarea unui loc de muncă la Paris, ci chiar dacă îți cauți un loc de muncă la Galați, la combinatul ArcelorMittal sau la Șantierul Naval Damen, experiența internațională îți va fi apreciată. Două treimi din angajatori apreciază experiența internațională a tinerilor. De aceea vrem să le dăm noi posibilități, să facă primii pași, să cunoască alte state, să identifice oportunități, de studii, de stagii, de lansare a unei afaceri“, a declarat Sigfried Mureșan.

 

700 milioane euro pentru călătoriile a 1,5 milioane tineri

În mai 2018, Comisia a propus 700 de milioane euro pentru „DiscoverEU“ ca parte din viitorul Program „Erasmus+“ în cadrul viitorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul acelor șapte ani. Pentru 2019, Parlamentul European a aprobat suma de 16 milioane euro pentru „DiscoverEU“. Pentru vacanța din 2020, Comisia intenționează să lanseze următoarea rundă de cereri în vara anului 2019.

 

Cum funcționează „Discover EU“

La selecția pentru călătoriile gratuite din sezonul 2020 se pot înscrie tinerii care vor avea 18 ani la data de 31 decembrie 2019, așadar cei care s-au născut între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2001. Formalitățile presupun completarea unui formular de înscriere online, care poate fi găsit pe Portalul European pentru Tineret, unde sunt publicate și datele cu privire la perioada de depunere a cererilor.

La acest program se pot înscrie și tineri cu nevoi speciale, aceștia fiind ajutați cu informații dar și prin acoperirea costurilor de asistență specială, respectiv costurile pentru însoțitor, inclusiv pentru un câine însoțitor în cazurile candidaților cu deficiențe de vedere. În formular, candidatului i se cere să prezinte modul în care își va pregăti călătoria, dar și să susțină un test online, cu 5 întrebări cu variante multiple de răspuns, referitoare la cultura și diversitatea din Europa și la inițiativele UE dedicate tinerilor.

Va mai trebui să răspundă și la o întrebare de departajare, care îi va permite Comisiei să clasifice participanții în cazul în care sunt prea multe înscrieri. La înscriere, un candidat poate crea un grup de maximum 5 persoane, adică poate invita până la 4 prieteni care de asemenea au vârsta de 18 ani. După ce a trimis formularul, va primi un cod pe care trebuie să-l comunice celorlalți membri ai grupului.

Cu ajutorul codului, ei pot să se înregistreze pe Portalul European pentru Tineret, condiție obligatorie ca și ei să primească permisul. Este important de știut că tinerii primesc reduceri la biletele de intrare la muzee și alte facilități. Odată ce a obținut permisul, un tânăr poate lua legătura cu alți câștigători ai permiselor „DiscoverEU“ pentru a stabili întâlniri sau pentru a călători împreună. Pentru asta există grupul de „Facebook DiscoverEU“.  

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă