Cartile foarte bune sunt, de cele mai multe ori, biografiile sau cele inspirate din viata reala. Citindu-le, putem afla si punctul de vedere al celeilalte parti implicate sau putem afla mai multe despre viata unui om, direct de la sursa. Biografiile sunt modalitatea prin care se pot dezvalui direct anumite informatii, fara ca acestea sa fie modificate in vreun fel sau interpretate. De aceea, multi dintre cei care vor sa spuna adevarul despre viata lor sau despre un eveniment ce nu ii priveste doar pe ei, vor publica biografii.
La fel s-a intamplat si in cazul lui Traian Berbeceanu, care a lansat de curand cartea memoriu ,,Radiografia unei marsavii judiciare”. Inainte de a vorbi despre carte, sa va aducem aminte cine este Traian Berbeceanu. ,,Comisarul Cattani”, cum a fost poreclit, s-a nascut in anul 1968 si a fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia. Datorita performantelor sale, a fost numit Politistul Anului la categoria ,,Combaterea Criminalitatii Organizate” in 2007 si 2013 si de asemenea, a capatat distinctia de Politistul anului 2013.
Lucrurile au luat o intorsatura nefasta in momentul in care Traian Berbeceanu nu a fost condamnat la inchisoare ci achitat de ÎCCJ la fond, fiind acuzat de sprijinirea unei grupari infracționale specializata in evaziune fiscala cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei. In anul 2016, a fost achitat (sentinta nu este definitiva) dupa ce a dovedit ca o parte dintre acuzatiile aduse de catre DIICOT au fost obtinute ilegal, prin manipulare, dare de mita si influentarea denuntatorilor. Cateva dintre persoanele implicate in acest caz, printre care si procurorul-sef al DIICOT Alba de la vremea respectiva, s-au aflat sub urmarire penala.
In cartea scrisa de catre Traian Berbeceanu (pe care o gasiti si intr-o librarie online Librex) veti afla despre dedesubturile acestui dosar si cum s-a incercat si reusit inalturarea autorului de la conducerea Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia. Sunt dezvaluiri incendiare, care o sa va faca sa va puneti cateva semne de intrebare in legatura cu acest caz si nu numai. Traian Berbeceanu explica si de ce s-a urmarit inlaturarea lui: ,,Toate aceste actiuni au fost generate de teama ca, impreuna cu echipa mea, obtinusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze in care fusesera anterior cercetati ori la initierea unor cercetari disciplinare.”
In afara de informatiile senzationale oferite de catre aceasta carte, veti putea afla si biografia lui Traian Berbeceanu: de ce a ales acest drum, ce facultate a absolvit, care a fost primul sau loc de munca si apoi ii veti putea urmari parcursul profesional si ascensiunea in cadrul Politiei Romane. Traian Berbeceanu mentioneaza in cartea sa ca inca iubeste meseria de politist, pe care a practicat-o vreme de 25 de ani, insa nu si-ar dori ca fiul sau sa ii calce pe urme, pentru ca ,,…Romania nu-si merita politistii! Asa cum sunt ei!”
Cartea are 424 de pagini si este publicata de catre Editura Curtea Veche. Va recomandam sa ii acordati o sansa si sa o cititi, mai ales daca ati urmarit parcursul dosarului si stirile de la momentul respectiv.