1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDesființarea Institutului Revoluției Române din 1989, blocată de Curtea Constituțională

Desființarea Institutului Revoluției Române din 1989, blocată de Curtea Constituțională

Societatea Timișoara a criticat aspru decizia judecătorilor constituționali.

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Institutul a fost înfiinţat în 2004, în ultimul mandat al lui Ion Iliescu la Cotroceni, fostul șef de stat pesedist fiind cel care a semnat pentru numirea forului de conducere al institutului şi fiind ales apoi preşedinte al acestuia, alături de Gelu Voican Voiculescu.

„În ședința din 24 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, se arată într-un comunicat CCR.

Imediat după anunțarea deciziei CCR, care nu este încă motivată, senatorul PNL Alina Gorghiu a spus că urmează o nouă propunere legislativă pentru desființarea Institutului. „Anunţ pentru PSD: nu-i bai, că vă ajută majoritatea de la CCR! Eu şi colegii din PNL vom depune o propunere legislativă de desfiinţare a acestui Institut al lui Iliescu, care ţine umbra deasă pe evenimentele Revoluţiei din ’89”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook. Este posibil ca decizia CCR să fie legată de unele chestiuni care țin de procedura legislativă.

Societatea Timișoara, revoltată

Organizația care s-a arătat cea mai revoltată de decizia CCR a fost Societatea Timişoara, care a spus că dezaprobă decizia Curţii, acuzând că aceasta și-a depășit atribuțiile. „Societatea Timişoara a constatat în repetate rânduri depăşirea de către Curtea Constituţională a atribuţiilor sale şi transformarea ei, după caz, fie în organ legislativ, fie în organ executiv. Ceea ce se întâmplă astăzi este, însă, trist şi hilar în acelaşi timp. Se vădeşte, din nou, că România este condusă încă de o mână de oameni, care răspund politic la comenzile date de PSD şi Ion Iliescu”, au transmis reprezentanţii Societăţii Timişoara într-un comunicat.

Societatea Timișoara, care a fost critică de-a lungul timpului vizavi de fostul șef al statului, a mai spus că este convinsă că Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 va dispărea pentru că „aşa este moral să se întâmple”. Totuși, reprezentanții ei consideră că „problema extrem de gravă este comportamentul discreţionar al Curţii Constituţionale, care îl apără cu  îndârjire pe Ion Iliescu”. 

„Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 va dispărea cu siguranță. Așa este moral să se întâmple. Parlamentul va vota o lege pentru desființarea lui. Nu aceasta e marea problemă. Problema extrem de gravă este comportamentul discreționar al Curții Constituționale”. SOCIETATEA TIMIȘOARA

 

TEHNIC VORBIND

Înființarea IRRD

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost înființat prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria Revoluției Române din 1989.

Conducere

IRRD este condus de un Colegiu Național, format din 25 de persoane. Mandatul acestora nu este delimitat, fiind alese pe viață. Unele nume sunt controversate – Emilian Cutean, Cazimir Ionescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman.

Atacat de revoluționari

În 2019, în timp ce participa la un eveniment de comemorare, Gelu Voican Voiculescu, inculpat în dosarul Revoluției, a fost atacat de revoluționari.

 

Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă