16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDeclinul populaţiilor de albine ameninţă securitatea alimentară mondială

Declinul populaţiilor de albine ameninţă securitatea alimentară mondială

“Albinele sunt extrem de ameninţate de efectele combinate ale schimbărilor climatice, agriculturii intensive, utilizării pesticidelor, pierderii biodiversităţii şi poluării”, a declarat José Graziano da Silva, director general al FAO într-un comunicat emis luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Albinelor, relatează Afp.

În cazul în care va continua tendinţa de declin a populaţiilor de insecte polenizatoare, precum albinele, “fructele, nucile şi alte legume” ar putea fi înlocuite cu alte culturi ”precum orezul, porumbul şi cartofii”, mai puţin legate de polenizare, favorizând astfel regimuri alimentare dezechilibrate”, subliniază FAO.

Graziano da Silva a făcut apel la ţările membre să “se orienteze spre politici alimentare şi sisteme durabile în favoarea polenizatorilor”.

“Chiar şi lăsând florile să crească acolo unde sunt contribuie la acest efort prin hrănirea albinelor”, a explicat oficialul.

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare.

Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia.

 

Cele mai citite

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a...

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă