3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDe Moş Nicolae, Gabriela Firea oferă câte o Biblie opozanţilor săi

De Moş Nicolae, Gabriela Firea oferă câte o Biblie opozanţilor săi

RL. Dacă bucureștenilor Primăria Generală le-a adus luminițe şi trafic infernal, ce v-a adus Moș Nicolae?

– Spiritul Sărbătorilor de iarnă aduce cu sine, pe lângă mult optimism, și goana după cadouri, ceea ce adaugă un plus de stres în traficul și-așa aglomerat. Astfel de momente de vârf vor exista întotdeauna, provocarea noastră e ca acestea să fie doar excepții, iar în perioade normale traficul să fie suportabil.
Am demarat o serie de măsuri ale căror efecte se vor vedea pe termen mediu. La începutul mandatului de Primar General am găsit 600 de autobuze în trafic. 40% din întregul parc al STB era imobilizat în depouri. Acum, în București, circulă 1600 de vehicule, dintre care 400 de autobuze noi, Euro 6. Am reparat alte câteva sute de autobuze și le-am repus în circulație.

RL. În preajma sărbătorilor vă treziți mai devreme pentru a ajunge la serviciu? Aveți căi ocolitoare de evitare a ambuteiajului sau mergeți pe marile bulevarde? Cât faceți dimineața până la Primărie? Dar în perioada sărbătorilor?

În general sunt matinală și merg spre Primărie în perioada de trafic maxim. Nu folosesc rute cu adevărat ocolitoare, dar am câteva variante de traseu din care aleg în fiecare dimineață una în funcție de ce ne arată aplicațiile specializate sau pur și simplu de inspirație.

RL. Ghirlandele multicolore anunță Euro 2020. Dacă echipa națională nu se califică?

– Euro 2020 va fi o sărbătoare a fotbalului și, pentru că la anul se împlinesc 60 de ani de la prima ediție a campionatului European de Fotbal, UEFA a gândit un format unic, grandios, cu 24 de echipe participante și 12 orașe gazdă. Evident, ne dorim cu toții ca echipa națională a României să se califice, pentru că ar fi păcat să avem un turneu final frumos, dar fără miză.

RL. Stadioanele vor fi gata? Dar linia ferată dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni?

Îmi pare rău, dar eu nu răspund de Ministerul Transporturilor, care se ocupă de căile ferate.
Cele 3 stadioane – Ghencea, Arcul de Triumf și Giulești -, nu au fost cerute în mod explicit de UEFA, ci noi ne-am propus să le refacem pentru ca acest EURO să lase o moștenire palpabilă, pe termen lung. Arenele vor fi folosite exclusiv pentru antrenamentul echipelor care vor juca la București, iar în situația – destul de puțin probabilă în care nu vor fi gata la timp – există soluții de rezervă în apropierea Capitalei. Toate cele patru meciuri se vor juca pe Arena Națională. În ce privește calea ferată care va lega Aeroportul Otopeni de Gara de Nord, trebuie spus că ea nu este luată în considerare în planul de mobilitate pentru acest eveniment, care este apreciat de UEFA ca fiind unul dintre cele mai bune, dintre cele prezentate de orașele gazdă.

RL. Credeți că Mirel Rădoi va putea califica echipa națională la Euro? Cum veți evita depresia bucureștenilor în cazul unui insucces? Vor fi numai străini pe stadioane.

– Știu că în general toată lumea se pricepe la fotbal, chiar mai bine decât antrenorul, dar nu mă voi hazarda să dau un astfel de pronostic. Îmi doresc din tot sufletul ca România să se califice, înțeleg că trebuie să câștigăm două meciuri relativ accesibile, și am toată încrederea că selecționerul Mirel Rădoi va ști să-i inspire pe fotbaliștii noștri astfel încât să se mobilizeze exemplar și să aducă o mare bucurie milioanelor de suporteri din țară.

RL. Ce le-a adus Moș Nicolae băieților dumneavoastră? Dar copiilor sărmani din București?

– Moş Nicolae este aşteptat cu mare emoţie la noi în familie, în fiecare an. Sfântul Ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai românilor, care se îngrijeşte de sărmani şi ajută pe cei împovăraţi de griji şi nevoi. Băieții mei cei mici, David, de 7 ani şi Zian de 4 ani, ştiu că, dacă au ghetuțele curate și aranjate frumos în seara de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae le va lăsa dulciuri şi fructe. Sigur, mai ştiu şi că Moşul le poate aduce şi câte o nuieluşă, de aceea, se străduiesc tot anul să fie cuminți şi ascultători şi să fie buni cu ceilalţi copii. Desigur, copiii sunt copii, mereu vor face şi câte o năzdrăvănie, iar băieţii mei sunt mereu puşi pe şotii. Dar ce ar fi copilăria fără amintiri din copilărie?
Este un bun prilej să vă reamintesc proiectele sociale şi de sănătate derulate în premieră de Primăria Capitalei, la iniţiativa mea:
Aproximativ 117.000 de bucureşteni au beneficiat de stimulente financiare în valoare de 147 milioane de euro, acordate de Primăria Capitalei prin Direcţia de Asistenţă Socială.

În ultimii trei ani, s-au acordat următoarele categorii de stimulente financiare:
• Stimulent financiar pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu dizabilități, în cuantum de 500 lei/lună – 48.513 beneficiari;
• Stimulent financiar pentru copiii cu dizabilități, în cuantum de 1.000 lei/lună – 5.390 beneficiari;
• Stimulent financiar pentru nou-născuţi, în cuantum de 2.500 lei net/nou-născut – 40.723 beneficiari;
• Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală – 156 beneficiari;
• Vouchere Materna, în cuantum de 2.000 lei pentru medicamente şi investigaţii medicale – 21.461 beneficiari;
• Sprijin financiar pentru prevenirea abandonului şcolar, în cuantum de 450 lei – 699 beneficiari.

Totodată, se mai acordă:
• Premiu şi Diplomă de Onoare pentru aniversarea a 25 de ani de căsătorie (1.000 lei), 50 de ani de căsătorie (1.500 de lei), respectiv 75 de ani (3.000 de lei) – 3.149 beneficiari;
• sprijin financiar prin programul Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia – privind decontarea unei perechi de ochelari de vedere, în valoare de maximum 250 lei/net. Beneficiarii sunt pensionarii domiciliaţi în Municipiul Bucureşti care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie – 2.209 beneficiari;
• Stimulent Financiar pentru Constituirea familiei – 1.500 de lei pentru familiile nou constituite din Bucureşti – 16.450 beneficiari

Prin Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale București (ASSMB) au fost lansate în ultimii 3 ani o serie de proiecte esențiale pentru sănătatea bucureștenilor:

– Prin proiectul FIV „O Șansă pentru Cuplurile Infertile” au venit pe lume, până în prezent, 143 de nou-născuți. Proiectul constă în sprijin financiar de până la 13.800 lei/cuplu, pentru 1.000 de cupluri infertile din București, cu indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (în prima etapă).
FIV 2 – destinat altor 2.000 de cupluri – a înregistrat un număr record de 975 de cupluri înscrise la numai 2 luni de la lansare.

„Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” prevede sprijin financiar pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar (193 de beneficiari până în prezent).

“Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice pentru elevii din Municipiul București” vizează sprijin financiar pentru elevii din Municipiul București, cu vârsta între 7-16 ani, pentru aplicarea de aparate ortodontice mobile (685 de beneficiari).

– Proiect “SĂNĂTATE PRIN SPORT” prevede furnizarea de servicii medicale pentru aproximativ 28.000 de sportivi legitimați din Municipiul București, cu vârsta între 5-18 ani.

”DOCTORI PENTRU BUCUREȘTI” oferă burse în străinătate medicilor angajați în spitalele ASSMB, pentru participarea la programe de pregătire profesională.

În perioada 2017 – 2019, rețeaua de medicină școlară a Capitalei a devenit un model de bune practici la nivel național.

Investițiile reduse, deficitul de personal medical și cadrul legislativ incomplet erau principalele probleme. In actualul mandat, situația s-a schimbat:
– a fost promovată spre aprobare Ordonanța de Guvern nr. 8/2018, prin care autoritatea publică locală poate finanța investiții în rețeaua cabinetelor școlare;
– au fost angajate 212 cadre medicale;
– s-au realizat investiții de peste 8,5 milioane lei pentru dotarea cabinetelor medicale din rețeaua școlară (aparatură medicală, obiecte de inventar, medicamente, dezinfectanți, consumabile sterilizare, materiale sanitare, materiale cu caracter funcțional, materiale de curățenie, materiale consumabile, etc);

Rețeaua de medicină școlară asigură asistență medicală pentru aproximativ 250.000 de elevi și 121.000 de studenți, în:
– 441 de cabinete școlare de medicină generală;
– 9 cabinete universitare de medicină generală;
– 144 de cabinete școlare stomatologice;
– 13 cabinete stomatologice

RL. Care va fi proiectul administrativ pentru campania electorală din vara anului viitor?

Categoric, construirea Spitalului Metropolitan este proiectul viitorului mandat. Demarăm construirea anul acesta, pentru că am finalizat procedurile tehnice necesare.
Voi continua proiectele începute în acest mandat, referitoare la mobilitate urbană, smart-city, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii medicale.

RL. Vă temeți că actuala opoziție din CGMB va avea un candidat unic?

– Nu mă tem de nimeni și de nimic. De trei ani și jumătate Opoziția duce o campanie negativă înverșunată împotriva mea și a proiectelor propuse de mine și sunt convinsă că nici în campania electorală nu vor veni în fața bucureștenilor cu proiecte constructive, ci doar cu atacuri și calomnii. Lumea s-a săturat de acest tip de opoziție care nu aduce nimic bun în viața cetății.

RL. De ce nu i-ați răspuns insultelor celui care-l joacă pe Tartufe pe scenă, dar în viața privată nu se îngrijește de mormântul tatălui său?

Sunt persoane din aceeași zonă culturală care mă insultă mai grav decât personajul la care faceți referire. N-am răspuns și nici nu voi răspunde unor astfel de mizerii, pentru că cei care le propagă se descalifică singuri în fața colegilor de breaslă și a spectatorilor.

RL. La ce soluții de reducere a stresului în trafic vă gândiţi pentru viitor?

Pentru a nu fi acuzată că pun carul înaintea boilor, am început cu un design tehnic pentru crearea unei alternative la circulația cu autoturismul propriu, respectiv dezvoltarea și modernizarea transportului public în comun. Avem deja în trafic 400 de autobuze noi, EURO 6, urmează în curând 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie de noi și 100 de troleibuze. De asemenea, am lansat aplicația info STB pentru smartphone, prin intermediul căreia oricine își poate alege traseul, și poate avea informații în timp real despre mijloacele de transport aflate în traseu. Vom lansa în perioada imediat următoare prima soluție de mobile ticketing din România, prin intermediul căreia călătorii își vor achiziționa online titlurile de călătorie.
Având un transport public eficient și predictibil, putem trece și la implementarea unor măsuri menite să descurajeze traficul auto, cum ar fi, de exemplu, vignieta Oxigen, care va restricționa, într-o primă fază, circulația automobilelor foarte poluante.
La acestea se vor adăuga și inițiativele din zona privată privind soluțiile de car-sharing sau vehiculele neconvenționale nepoluante.

RL. Dacă ar fi să le faceți cadou consilierilor din opoziție vreo carte. La ce autor v-ați gândi? Ce titlu?

Biblia.

RL. Dar colegilor domniei voastre?

– La răscruce de vânturi – Emily Bronte

RL. Estonia a reuşit o performanţă uriaşă în învăţământ. Ocupă un loc fruntaş în Programul pentru Evaluare Internațională (Programme for International Assessment – Pisa ). A depăşit Marea Britanie. Secretul creatorilor noului sistem e simplu. Procesul educaţional începe de la trei ani, iar profesorii au libertatea de a alege curricula. Vă gândiţi la ceva mai special pentru şcolile din Bucureşti?

– Din păcate, Primăria Capitalei nu are niciun fel de atribuții în această zonă. Administrarea școlilor este în sarcina primăriilor de sector, iar curricula în sarcina Ministerului Educației.
Ca părinte și fost cadru didactic, înainte de a intra în presă, firește că îmi doresc să preluăm modele educative de succes din țări care au performat.

RL. Ce așteptări aveți de la anul 2020?

Aștept cu încredere și cu speranță noul an, așa cum o fac de fiecare dată. În primul rând îmi doresc sănătate, știți că am depășit în acest an o cumpănă a vieții mele, cu ajutorul îngerilor mei păzitori, medicii cu mâini şi inimi de aur de la Spitalul Cantacuzino, cărora le voi fi recunoscătoare toată viața. Firește ca orice om, după ce își face bilanțul anului care a trecut, își propune să facă mai mult și mai bine în cel care vine. Eu am mereu așteptări mari în primul rând de la mine, sunt cel mai exigent critic al meu. De copil am înțeles însă că singura cale să îți atingi scopul propus este să muncești susținut, să nu trişezi, să urci treaptă cu treaptă, să înveți în fiecare zi ceva nou, să nu renunți şi să nu te temi. Când am crescut, am mai înțeles ceva: că un lider bun este cel care creează echipe, care motivează oamenii să se autodepășească, care îi ascultă şi care găsește soluții împreună cu echipa sa. Așadar, după aceste principii m-am ghidat toată viața mea, atât atunci când eram în presă, cât şi acum, în politică și administrație.
Îmi doresc ca anul 2020 să aducă tuturor roadele eforturilor depuse.

Anul 2020 pentru Primăria Capitalei înseamnă finalizarea unor proiecte de infrastructură importante: Fabrica de Glucoză, Ciurel, Park&ride Cora Pantelimon, pasajul suprateran de la Doamna Ghica.

Lucrările de supralărgire a Șoselei Fabrica de Glucoză au fost relansate în actualul mandat, după ce, anterior, au stagnat timp de 6 ani. Conform graficului de execuție, asumat de constructor, anul viitor în mai vor fi finalizate.
Este unul din cele mai importante proiecte pentru fluidizarea traficului în zona de nord a Capitalei. Are loc lărgirea la 4 benzi (2 pe sens) a arterei între Șoseaua Petricani – Nod A3 şi Calea Floreasca. Proiectul prevede trotuare cu o pistă pentru biciclişti pe fiecare sens, noi spaţii verzi, iluminat stradal modernizat, amenajarea de parcări, a două drumuri colectoare şi semaforizare pe anumite segmente.

Proiectul din zona Ciurel are 3 componente: Nodul Virtuţii (pasaj peste râul Dâmboviţa şi peste Şoseaua Virtuţii cu descărcare în Cartierul Drumul Taberei), secţiunea Nod Virtuții – Uverturii (până la Centura Bucureştiului) şi apoi legătura cu autostrada A1.
Inițiat în urmă cu 12 ani, proiectul a fost preluat cu un grafic de execuție de 10%, iar în prezent, prima etapă e realizată în proporție de peste 90%, cu termen de finalizare la sfârșitul acestui an: au fost montate ultimele două grinzi aferente tablierului metalic care face joncțiunea peste Bd. Virtuții. În perioada următoare, se lucrează la suprastructura tablierului metalic, montarea și tensionarea hobanelor și infrastructura bretelelor. Nodul Virtuții va fi redat circulației după testele statice și dinamice.
Pentru a doua etapă, în prezent, se lucrează la elaborarea Proiectului Tehnic și a fost definit culoarul de expropriere.
S-au făcut economii importante pentru că a fost refăcut coridorul de expropriere: în proiectul inițial erau afectate 200 de clădiri, iar noul proiect prevede aproximativ 20 de imobile pentru expropriere.

Referitor la parcarea park&ride Cora Pantelimon, am semnat contractul de execuție la începutul lunii august și am ordinul de începere a lucrărilor. Am reușit, în acest fel, deblocarea proiectului, după aproape 7 ani de când trebuia realizat.
Parcarea va avea cca 500 de locuri, durata de execuție este de 12 luni, iar valoarea totală a investiției este de aproximativ 21 de milioane de euro. În ceea ce privește finanțarea acestui proiect, ne bazăm, conform legii, pe un ritm firesc al încasărilor de la Ministerul de Finanțe. Reamintesc încă o dată că Primăria Capitalei nu încasează taxe și impozite, bugetul Primăriei Generale fiind alimentat peste 90% din impozitul pe venit.

Pentru lucrările la Pasajul suprateran de la intersecția străzilor Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina, am semnat în septembrie autorizația de construire, după ce în primăvară am semnat contractul pentru proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane. Proiectarea a durat trei luni, așa cum am promis, şi, conform contractului, lucrările se vor finaliza în 12 luni. Costul estimat al lucrărilor este de 28 de milioane de euro.
Este un proiect esenţial pentru fluidizarea traficului în zona de nord est a Capitalei. Pasajul superior va avea o parte carosabilă alcătuită din două benzi de circulaţie pe sens.

RL. Când eraţi mică la Bacău, iar Belodedici juca în echipa naţională, v-aţi imaginat că veţi aprinde luminiţele Bucureştiului alături de el?

Cu toţii îl admirăm pe Miodrag Belodedici !
Ca să respectăm adevărul istoric, îndrăgitul fotbalist Miodrag Belodedici a acceptat propunerea noastră de a aprinde luminițele de Sărbători din București alături de o tânără născută în Decembrie 1989. Am marcat astfel atât împlinirea a 30 de ani de la Revoluție cât și faptul că anul viitor Bucureștiul va fi oraș gazdă pentru EURO 2020, aceasta fiind de altfel și tema principală a iluminatului festiv din acest an.

RL. Ce i-aţi transmis Nadiei Comăneci de ziua ei de naştere. O cunoaşteţi demult?

Pe 12 noiembrie i-am urat Nadiei multă sănătate şi la mulţi ani. Sunt convinsă că mulţi români au avut în acea zi un moment în care s-au gândit la ea cu drag şi recunoştinţă. I-am mulţumit de asemenea pentru implicarea şi devotamentul de care a dat dovadă în proiectele Fundaţiei Nadia Comăneci lansate la Bucureşti.

Nu cred că exista fetiță din anii ‘80 care să nu știe de Zeița de la Montreal, Nadia Comăneci. Nadia a fost un model pentru mine, cred şi că pentru mulţi alţi români, într-o perioadă în care nu aveam prea multe motive de fericire şi de speranţă. Acel prim 10 perfect a fost dovada mea că poţi face orice, dacă munceşti. Toate fetiţele se jucau de-a Nadia în spatele blocului meu din Bacău, şi ne mândream că era moldoveancă de-a noastră.

Pe Nadia Comăneci am avut onoarea să o cunosc prima dată atunci cand lucram în presă, şi am fost impresionată de căldura, bunătatea, modestia şi ambiţia care i se citea în priviri. De aceste calități m-am convins atunci când am devenit Primar General, şi Nadia Comăneci mi-a prezentat propunerea sa pentru înființarea Așezământului Socio-Medical Policlinica pentru copii Nadia Comăneci, aflat în cadrul parohiei Sfântul Spiridon Vechi. Din păcate, chiar şi cu această inițiativă socială lăudabilă, am întâmpinat o rezistență de neînţeles în cadrul Consiliului General din partea consilierilor generali USR care nu au fost de acord ca terenul unde se află Așezământul Socio-Medical să fie transmis, fără plată, în proprietatea Parohiei Sfântul Spiridon Vechi, pentru a putea face investiţiile necesare.

RL. Tinerii sunt tot mai progresiști. La ce vă gândiți când îi vedeți cum neagă tradițiile și valorile naționale. Fiecare generație cu revoluția ei sau involuția ei?

Tinerii sunt progresişti de când e lumea şi pământul. Tinereţea este şi momentul când te revolţi, cand nu eşti de acord cu tot ce fac părinţii tăi, când te cauţi pe tine, când nu ai răbdare, când ştii că ai toată viaţa înainte. Fără tineri şi fără progres, inovaţii, ambiţie şi talent, o naţiune nu poate avansa. Dar tinereţea este şi o stare de spirit, nu contează ce vârstă ai în buletin, conteaza cum te simţi, aşa se spune şi eu cred că este adevărat. Nu se poate spune că tinerii neaga tradiţiile şi valorile naţionale. Poate că unii dintre ei, dintr-o formă de teribilism specifică vârstei, se afişează cu alte valori, însă eu nu cred că există vreun tânăr român care să îşi nege valorile şi tradiţiile naţionale în suflet.

RL. Deși fiind social-democrată, ați repus statuia lui Ion I.C. Brătianu pe locul ei în Piața Universității? Pentru liberali pare demodat inginerul care a modernizat România, pentru domnia voastră? Cine vă inspiră mai mult din istoria conducerii capitalei: țărănistul Dem Dobrescu, primar al capitalei sau conservatorul Pache Protopopescu?

Pentru noi, oamenii politici de azi, n-ar fi nicidecum un semn de înțelepciune să nu scoatem la lumină, din „arhivele” trecutului, fapte, întâmplări, idei ce pot să fie de folos în proiecția dezvoltării pe mai departe a țării. Iar Ion C. Brătianu este un model. Lucrarea lui din a doua parte a secolului al XIX-lea, contribuția lui la ridicarea României din acei ani pe locul al 11-lea între țările care contau din punct de vedere economic în Europa acelui timp, înaintea Suediei, Danemarcei, Norvegiei, Finlandei, sunt o parte importantă a tot ce avea să constituie temelia Marii Uniri de la 1918.
În ce-i privește pe înaintașii mei în această înaltă funcție, pentru mine important este să preiau de la fiecare spiritul vizionar și tenacitatea cu care și-au dus proiectele la capăt.

Bucureștiul se află în topul orașelor cu cel mai mare potențial de dezvoltare, păstrându-și pentru al doilea an consecutiv prima poziție în rândul destinațiilor din Europa, reiese din Indexul Global Mastercard de Destinații Urbane 2019, publicat luni. 1,4 milioane de turiști, anul trecut? Cum putem crește atractivitatea capitalei?

Bucureștiul oferă un foarte interesant mix de istorie, cultură, recreere, oportunități de investiții, medicină, spiritualitate și principalul lucru pe care trebuie să-l facem este să-l promovăm inteligent. De aceea am înființat Compania Municipală Turistică SA, care exact cu asta se ocupă. A finalizat site-ul de destinație turistică – visibucharest.ro, a înființat o agenție de turism axată exclusiv pe pachete specifice Bucureștiului, lucrează intens la proiectul cardului turistic al Capitalei. Avem cel mai mare și mai frumos Târg de Crăciun din această parte a Europei, dar niciun tur operator nu a dorit să includă în ofertă sejururi la București cu această tematică. A făcut-o compania noastră, și a avut mare succes la târgurile de turism de la Barcelona și Varșovia. Iar acesta este doar un exemplu.

RL. La o finală de Europa League, spaniolii din galeria echipei câştigătoarea au spus că la Bucureşti, în Centrul vechi, e cea mai ieftină bere. Cum sporim atractivitatea turistică?

– Exact cum v-am spus mai sus: promovând cu inteligență locurile și evenimentele deosebite din București, care ne ajută să ne diferențiem față de alte destinații turistice.

RL. Ce recomandări culinare aveți pentru postul Crăciunului? Dar după Ignat?

– Nu prea sunt carnivoră, dar de sărbători toată lumea mănâncă produse care conțin și carne : sarmale, friptură. De recomandat, mă pricep mai bine la dulciuri: cozonacul de casă, cornulețele cu nucă, prăjitura Albă ca Zăpada, dar și negresa. Abia aștept să le savurez!

RL. Ne dați o rețetă de sarmale moldovenești?

Desigur!
Ingrediente:
1kg carne de porc (pulpa si ceafa), 3 cepe mari, 2 linguri ulei, 150 g orez, 2 verze acre mari, 150 g costiță afumată, 100 ml suc de roșii, 3 linguri bulion, sare, piper măcinat si boabe.

Mod de preparare:

Se toacă ceapa cât mai mărunt şi se căleşte în 2 linguri de ulei până când devine sticloasă. Se adaugă bulionul peste ceapă şi se lasă la foc încă 2-3 minute, amestecând. Se pune ceapă peste carnea tocată, apoi se adaugă sare, piper, şi orezul spălat.
Se desfac verzele şi se aleg foile, apoi se porţionează umplutura – cca 1 lingură la fiecare foaie. Se rulează apoi şi se îndeasă la capete. În cratiţă se aşează mai întâi un strat de varză (fie foi întregi, fie tocată cât mai mărunt), peste care se pun bucăţele de costiţă afumată. Se pun apoi sarmalele astfel încât să formeze o spirală cât mai bine îndesată, de pe marginea cratiţei către centru. După ce s-a umplut un rând, se aşează un strat de varză tocată mărunt, alte bucăţele de afumătură, boabe de piper şi un nou strat de sarmale. Deasupra se aşează un ultim strat de varză tocată mărunt, după care se toarnă sosul de roşii şi apă, până când lichidul începe să se zărească printre sarmale. Se dă cratiţa la foc mic pentru cca 4 ore, capacul uşor deplasat.

Poftă bună!

RL. Unde veţi petrece revelionul?

– În Bucureşti, cu familia şi prietenii. Aici ne simţim cel mai bine.

RL. Bucureştenii mai pot avea surprize?

– Desigur. Sper însă ca surprizele vin dinspre Primăria Capitalei să fie, pe cât posibil, doar din categoria celor plăcute.

RL. Capitala a coborât în topul inovaţiei. Avem o administraţie îmbătrânită?

– Poziția în astfel de topuri este relativă, pentru că este determinată nu doar de performanța proprie, ci și de cea a celorlalte competitoare. Nu cred că îmbătrânită este termenul cel mai potrivit, dar cu siguranță, administrația publică în general, dar și cea bucureșteană în particular, ar avea nevoie de o mai bună adaptare la realitățile de azi. Dar discuția aceasta este lungă și complicată, e nevoie de multă determinare politică pentru a produce schimbări.

RL. La ceasul dintre ani, ce le veți transmite bucureștenilor?

– Le voi transmite să rămână încrezători că până în ultima clipă a mandatului de Primar General îmi voi da și ultima fărâmă de energie pentru a lucra în folosul lor și că le cer încrederea pentru ca în următorii 4 ani să pot duce la bun sfârșit marile proiecte pe care le-am demarat și care vor contribui direct la creșterea calității vieții în București.

 

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, mesaj de Moș Nicolae

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă