Foto: Arhivă

CSAT a aprobat programul de transformare a Armatei Române până în anul 2040

Sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat în ședința de marți, 6 octombrie 2020, un program de transformare a Armatei Române până în anul 2040.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.10.2020 - 18:57

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente esențiale pentru apărarea și securitea națională a României.

Printre acestea se numără planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024, Analiza strategică a Apărării precum și Carta Albă a Apărării, a anunțat, marți, Administraţia Prezidenţială.

Unul dintre documentele aprobate marți, Analiza strategică a apărării, "are ca scop determinarea structurii şi a direcţiilor de dezvoltare a capabilităţilor până în anul 2040", precizează comunicatul Președinției României.

Această dezvoltare se va face în trei etape: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii şi reorganizarea Armatei României pentru acţiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040. La finalul fiecărei etape vor fi analizate obiectivele atinse și, dacă este cazul, se vor opera modificări.

Armata 2040 va fi o structură de forţe flexibilă, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI.

"Analiza strategică a apărării s-a derulat printr-o abordare interdepartamentală şi interinstituţională, într-o perioadă în care provocările la adresa securităţii şi apărării au căpătat noi valenţe, iar procesele de planificare strategică iniţiate acum vor influenţa securitatea şi apărarea regională în următoarele decenii - consolidarea capabilităţilor militare ale Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, desfăşurarea procesului de reflecţie strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii şi adaptarea posturii Alianţei, iniţierea procesului de relocare a unor forţe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID-19", a precizat comunicatul Administrației Prezidențiale.

Comentarii