12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiCSAT a aprobat programul de transformare a Armatei Române până în anul...

CSAT a aprobat programul de transformare a Armatei Române până în anul 2040

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente esențiale pentru apărarea și securitea națională a României.

Printre acestea se numără planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, Analiza strategică a Apărării precum și Carta Albă a Apărării, a anunțat, marți, Administraţia Prezidenţială.

Unul dintre documentele aprobate marți, Analiza strategică a apărării, „are ca scop determinarea structurii şi a direcţiilor de dezvoltare a capabilităţilor până în anul 2040”, precizează comunicatul Președinției României.

Această dezvoltare se va face în trei etape: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii şi reorganizarea Armatei României pentru acţiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040. La finalul fiecărei etape vor fi analizate obiectivele atinse și, dacă este cazul, se vor opera modificări.

Armata 2040 va fi o structură de forţe flexibilă, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI.

„Analiza strategică a apărării s-a derulat printr-o abordare interdepartamentală şi interinstituţională, într-o perioadă în care provocările la adresa securităţii şi apărării au căpătat noi valenţe, iar procesele de planificare strategică iniţiate acum vor influenţa securitatea şi apărarea regională în următoarele decenii – consolidarea capabilităţilor militare ale Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, desfăşurarea procesului de reflecţie strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii şi adaptarea posturii Alianţei, iniţierea procesului de relocare a unor forţe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID-19”, a precizat comunicatul Administrației Prezidențiale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...
Ultima oră
Pe aceeași temă