8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană a respins toate propunerile Ungariei din programul Minority SafePack

Comisia Europeană a respins toate propunerile Ungariei din programul Minority SafePack

Comisia Europeană a respins propunerile incluse în controversatul proiect „Minority SafePack”, proiect susținut de guvernul Ungariei.

România se declarase deja împotriva acestui proiect. Cel mai recent, Comisia Europeană a anunțat oficial că nu va opera niciuna dintre modificările legislative cerute în inițiativa cetățenească Minority SafePack.

Acest proiect cuprindea nouă măsuri solicitate a fi aplicate în întreaga Uniune Europeană. Măsurile se refereau la învăţământ, cultură, drepturi lingvistice, politică regională, la reprezentarea europeană a minorităţilor, la nediscriminare, la instituțiile publice de media, precum şi la sprijinul ce ar trebui acordat organizaţiilor minorităţilor naţionale.

Inițiativa Minority SafePack a fost sprijinită de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Comisia Europeană a respins toate solicitările din acest program, explicând fie că nu are competențe în domeniul drepturilor minorităților – aceste competențe revenind exclusiv statelor membre UE, fie că a lansat deja inițiative care sprijină diversitatea culturală în UE.

În România, UDMR a reacționat dur față de decizia Comisiei Europene, în condițiile în care Kelemen Hunor, liderul UDMR, sprijinise și el proiectul Minority SafePack.

Comunicatul UDMR din data de 15 ianuarie 2021 poartă titlul „Comisia Europeană a dezamăgit minoritățile”.

„La 14 ianuarie 2021, Comisia Europeană a decis să ignore cererile a peste un milion de cetățeni europeni și rezoluția Parlamentului European și să nu inițieze o legislație pentru protejarea minorităților naționale în cadrul inițiativei Minority SafePack. Prin decizia sa, Comisia a întors spatele minorităților indigene, cetățenilor semnatari și Parlamentului European, care adoptase o decizie în favoarea unei mari majorități, sprijinind mai multe guverne și regiuni naționale”, susține comunicatul UDMR.

„CEJ a respins cererea celor pentru care păstrarea patrimoniului lingvistic și cultural al Europei nu este doar un slogan bun, ci o provocare zilnică. Cei 1.123.422 de semnatari ai inițiativei așteaptă măsuri și acțiuni concrete. În răspunsul său, Comisia a defavorizat cei 50 de milioane de cetățeni ai Uniunii care aparțin minorităților naționale și lingvistice. Milioane dintre ei au fost discriminați în mod constant în propriile țări, iar acum Comisia Europeană, care se proclamă ca gardian al democrației, statului de drept, demnității și justiției, le întoarce spatele”, a comentat Lorze Vincze, președintele organizației Federal Union of European Nationalities (FUEN).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pediatrii din Iași cer interzicerea petardelor: 30 de copii internați cu răni grave

Medicii de la Spitalul pentru copii "Sfânta Maria" din Iași au anunțat că, începând din 24 decembrie 2024, 30 de copii cu vârste între...

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer de inteligență artificială

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer personal de inteligență artificială numit Project Digits, disponibil din luna mai, cu un preț de pornire de 3.000...

Două cabluri submarine NATO din Marea Baltică, reparate după presupusul sabotaj. Investigațiile continuă

Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania...
Ultima oră
Pe aceeași temă